Darp platbodem competitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene informatie[bewerken]

De D.A.R.P. Competitie is een zeilcompetitie voor rondbodem en platbodem schepen.

Schepen van de DARP op het randmeer voor Spakenburg, 2005

De DARP competitie of Dinsdag Avond Rond- en Platbodem Competitie wordt sinds 1984 op het Eemmeer bij Spakenburg (gemeente Bunschoten, Utrecht) gevaren. De laatste jaren met om en nabij de 25 schepen die elkaar treffen in 21 wedstrijden per jaar. De DARP is opgezet om de rond- en platbodem schippers te laten oefenen voor grote landelijke zeilwedstrijden.

Schepen van de DARP in duel.

In de DARP competitie worden per jaar 21 wedstrijden gevaren in vier klassen, Aken/Hoogaarzen, Schouwen, Botters en overige schepen (Grundels, Staverse jollen en Schokkers). Van de 21 wedstrijden worden aan het eind van het seizoen 14 wedstrijdresultaten meegeteld voor het eindklassement. De wedstrijden worden gestart in het voorjaar met de Voorjaarsrace en in het najaar afgesloten met de Herfstrace.

Voor de start is het hectisch.

Bij bijna alle wedstrijden wordt gevaren met een handicap systeem, bij de platbodems is dit meestal het TVF systeem (tijds vermenigvulgigings factor) deze handicap wordt door het watersportverbond toegewezen door middel van een meting op het schip. Het idee achter een handicap is dat alle boten gelijke kans hebben tijdens wedstrijden. Dus eigenlijk hoort het langzaamste schip van de vloot toch te kunnen winnen. Ook is dit het verhaal in de aken-klasse. In deze klasse varen niet alleen de aken maar ook andere schepen van aak-afmetingen, VA, VB, HB. Jarenlang konden verschillende schepen in deze klasse de strijd niet aan, nu met kort genoemd het DARP systeem varen de schepen op een scherpere snede wat de lol er voor de verschillende deelnemers in houdt.

Aan het einde van het seizoen worden de resultaten van de verschillende schepen vergeleken, daarna worden de handicaps op basis van de resultaten bijgesteld. Het officiële handicap systeem wordt uitgegeven door het watersportverbond, de Klasse organisatie van de rond en platbodem doet controles en wegingen i.o.v. het watersportverbond.

De organiserende vereniging is Watersportvereniging de Eendracht en sinds 2009 Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg.

Huldiging[bewerken]

In 2013 bij de 30e editie van de competitie kreeg Evert de Graaf uit handen van burgemeester Melis van de Groep de gemeentelijke Pluim voor zijn inzet vanaf 1984 voor de DARP en de Bruine Vloot van Spakenburg. Volgens het juryrapport heeft Evert de Graaf bijgedragen aan behoud van de schepen en het varen met authentieke schepen. Evert kreeg zijn Pluim tijdens de prijsuitreiking in oktober 2013. Evert de Graaf is sinds 2008 ook erelid bij Watersportvereniging de Eendracht.


Externe links[bewerken]