Darthuizerberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Darthuizerberg
theekoepeltje op de Darthuizerberg
theekoepeltje op de Darthuizerberg
Hoogte 48 m
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 24′ OL
Ligging tussen Doorn en Leersum
Gebergte Utrechtse Heuvelrug
Darthuizerberg
Darthuizerberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Darthuizerberg is een heuvel en voormalig landgoed in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De heuvel ligt ten oosten van Doorn, ten noordoosten van Darthuizen en ten noordwesten van Leersum in of bij het gebied van de Kaapse Bossen en maakt onderdeel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Op ongeveer 750 meter ten zuiden van de top ligt de N225. Zo'n 500 meter oostelijker ligt de Darthuizerpoort waar de N226 doorheen loopt. Aan de andere zijde van de Darthuizerpoort ligt de Donderberg. Ten noorden van de heuvel ligt de Foldocusheuvel en ten noordwesten de Ruiterberg en de Doornse Kaap. In het zuidoosten ligt het Doornse Gat.

Op de Darthuizerberg bevindt zich thans nog een theekoepel dat een rijksmonument is.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De heuvel is in de middeleeuwen voornamelijk met heide begroeid. In de 18e eeuw beplant men de heuvel met naaldbomen.

Rond 1820 werd in de buurt van de berg villa Nieuw Broekhuizen gebouwd. Het gebouw deed dienst als jachthuis, had het model van een Zwitsers chalêt en werd daardoor in de volksmond het Zwitserse huis genoemd. Bij de villa werd legde men een Engelse landschapstuin aan.

In 1873 bouwde men de villa om tot een uitspanning en herberg en werd zo een reisdoel voor een dagje uit.

Aan het eind van de 19e eeuw werd het landgoed Darthuizerberg gesticht door Daniël François Scheurleer, bankier van de familiebank Scheurleer & Zoonen.[2] Begin 1900 brak men de herberg af. De nieuwe eigenaar liet een nieuwe villa bouwen in neorenaissance stijl. Tevens liet hij een grote tuin aanleggen met daarin een doolhof, een tennisbaan omgeven door lindes, een theekoepel en een drinkplaats voor herten. Op een steil pad nabij het landgoed werd met kokosmatten de eerste kunstskibaan aangelegd, deze heeft tot 1940 bestaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de villa in verval.

In 1966 werd het landgoed aangekocht door de AMRO Bank die alles liet slopen om er een opleidingscentrum te bouwen. Door de sloop verloor men echter onbedoeld het recht om herbouw te mogen plegen.

In 1975 kreeg de het gebied van de Darthuizerberg de status van natuurgebied en kwam het in handen van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft oude restanten van het landgoed weer zichtbaar gemaakt.

Zie ook[bewerken]