Das weisse Rauschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Das weisse Rauschen
Regie Hans Weingartner
Producent Annette Pisacane
Scenario Hans Weingartner
Mathias Schellenberg
Katrin Blum
Tobias Amann
Hoofdrollen Daniel Brühl
Anabelle Lachatte
Patrick Joswig
Michael Schütz
Muziek Marek Goldowski
Montage Katharina Bogensberger
Première Keulen, januari 2001
Speelduur 106 minuten
Taal Duits
Land Vlag van Duitsland Duitsland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Das weisse Rauschen is een Duitse film uit 2001. De film betekende het regiedebuut van de Oostenrijkse regisseur Hans Weingartner en co-regisseur en scenarioschrijver Tobias Amann.

Het idee om de film te maken ontstond in het kader van een project voor de "Kunsthochschule für Medien Köln". Weingartners voorbeelden waren John Cassavetes en Lars von Trier, wiens Dogma 95-regiestijl ook hier uitvoerig wordt gebruikt.

Verhaal[bewerken]

De jonge student Lukas gaat wonen in de woongemeenschap van zijn zuster Kati in Keulen, om er te gaan studeren. Hij komt er terecht in een wereld van drugs, feestjes en plezier. Hij vindt zijn draai niet op de universiteit en laat zich er zich ten slotte zelfs niet inschrijven. Op een feestje leert hij een meisje kennen, dat hij uitnodigt om naar de film Taxi Driver te gaan kijken in de cinema.

Na een hevige discussie met de kassierster gaat het meisje weg bij hem, waardoor hij in een crisis terechtkomt. Bij het nemen van paddo's hoort Lukas voor het eerst stemmen die hem onder meer de zelfmoord van zijn moeder verwijten en hem zelf tot zelfmoord aanzetten. De moeder van Lukas en Kati had zich opgehangen na verschillende verblijven in zenuwinrichtingen, maar dat werd voor de kinderen verzwegen. De diagnose van Lukas luidt na psychiatrisch onderzoek: paranoïde schizofrenie.

Lukas stopt echter met het nemen van het geneesmiddel Haldol en onderneemt een zelfmoordpoging. Hij wordt gered door een groep "dropouts", die hem naar Spanje meenemen op reis. Ook daar breekt na een tijdje zijn psychose opnieuw door en blijft hij ten slotte alleen achter.

Rolverdeling[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Daniel Brühl kreeg voor zijn rol de Bayerischer Filmpreis.