Dash Snow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dash Snow (New York, 27 juli 1981 - aldaar, 13 juli 2009) was een Amerikaans beeldend kunstenaar die bekend was om zijn beeldhouwwerken, collages en fotografisch werk.

Snow was de kleinzoon van de boeddholoog Robert Thurman en een neef van de actrice Uma Thurman. Als 13/14-jarige liep hij weg van huis om op straat te gaan leven en begon hij foto's te nemen "om zich 's anderendaags te kunnen herinneren waar hij de dag voordien was".

Zijn fotografisch oeuvre ligt qua thema's in het verlengde van het werk van fotografen als Nan Goldin, Larry Clark, Ryan McGinley en Richard Billingham, met spontane en clandestiene beelden. Seks, druggebruik, geweld en de pretentie van de kunstwereld worden met een ontwapende eerlijkheid en openheid getoond en geven een zicht op de decadente levensstijl van de jonge New Yorkse artiesten en hun omgeving. In een aantal van Snows laatste collagewerken gebruikt hij zijn eigen sperma op krantenfoto's van politiemannen en andere gezagsdragers. Niettegenstaande het controversiële karakter van zijn werk bleef het door verzamelaars als Charles Saatchi gezocht. Hij maakte ook graffiti onder de naam "Sace".

Snow stelde tentoon in galerijen en musea als de Royal Academy of Arts en Saatchi Gallery in Londen, en het Whitney Museum of American Art (voor de biënnale "Day For Night" in 2006), Deitch Projects en Galerie Nicole Klagsbrun in New York.

Hij overleed twee weken vóór zijn 28e verjaardag aan een overdosis heroïne.

Externe links[bewerken]