Dasjnak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Armeense Revolutionaire Federatie
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geschiedenis
Opgericht 1890
Algemene gegevens
Actief in Armenië
Richting Centrum-links
Ideologie Sociaaldemocratie
Internationale organisatie Socialistische Internationale
Website [1]
Vlag
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Armeense Revolutionaire Federatie (HHD-Dasjnak) (Armeens(traditioneel): Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն, Hay Heghapokhagan Tashnagtsutiun; (hervormd): Հայ Հեղափոխական Դաշնակցություն, Hay Heghapokhakan Dasjnaktsutyun, Դաշնակ — Tashnag of Dasjnak) is een politieke partij in Armenië.

De Dasjnak-partij werd in 1890 opgericht als progressief en sociaaldemocratische politieke organisatie die streefde naar een onafhankelijke Armeense staat. Tot de oprichters behoorden Christofor Mikaeljan, Rostom Zarjan en Simon Zavarjan. De partij streefde naar de hereniging van Russisch- en Turks-Armenië. De partij hield haar eerste congres in 1892 in Georgië.

Oprichters van de ARF, van links naar rechts: Stepan Zorjan, Christapor Mikaeljan, Simon Zavarjan

Toen de Armeens-Tataarse Oorlog uitbrak tussen Armenen en de 'Kaukasische Tataren' (Azerbeidzjanen) in 1905, gaf de Dasjnak de Russen hiervan de schuld. De Armeense revolutionair en latere bevelhebber van het Armeens Legioen van de Duitse Wehrmacht, vermoordde hierop de Russische gouverneur-generaal Nakasjidze, die door de Armenen werd gezien als de aanstichter van de bloedbaden.

De tsaristische vertegenwoordiger voor de Kaukasus, Vorontsov-Dasjkov verklaarde dat de Dasjnak verantwoordelijk was voor een belangrijk deel van de instigaties tot de bloedbaden en schreef dat Dasjnak-milities de moslims aanvielen en vaak de bevolking van hele dorpen uitroeiden.[1] De Dasjnak verklaarde echter dat hun organisatie hielp bij het organiseren van de verdediging van de Armeense bevolking tegen moslimaanvallen. De slagen die werden uitgedeeld door Armeense vechteenheden zorgden voor een versnelde consolidatie van de moslimgemeenschap in de Kaukasus.[2] De Dasjnak beschouwde in die periode gewapend optreden inclusief terreur als noodzakelijk voor het bereiken van politieke doelen.[3]

De Armeense Revolutionaire Federatie werd actief binnen het Ottomaanse Rijk in de vroege jaren 1890 met het oog op de eenmaking van de verschillende kleine groepen in het rijk dat werd gepleit voor een hervorming.

Op vrijdag 21 juli 1905 organiseerden de leden van de Dasjnak de Yıldız-Poging, een moordaanslag op Abdül-Hamid II in de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, Istanboel. De Yıldız Poging bij de Yildiz Hamidiye-moskee om de Sultan te vermoorden was een mislukking, omdat de tijdbom zijn doel miste door een paar minuten later te ontploffen. De Dasjnak verloor ook een van haar grondleggers, Kristapor Mikaeljan, in een explosie tijdens de planning van de operatie. Bij de aanslag met een tijdbom met 80-kilo melaniet-explosieven vielen 26 doden en 56 gewonden, voornamelijk koetsiers en soldaten. Tevens werden 55 paarden gedood. De Belgische anarchist Edward Joris gold als hoofdverdachte in deze aanslag, die door de Armeense Revolutionaire Federatie op touw was gezet en die voornamelijk door Russische, Amerikaanse en Bulgaarse Armeniërs werd gefinancierd.[4]

Het hoofdkantoor van de ARF in de hoofdstad van Armenië, Jerevan

Na de Armeense Genocide (1915) schakelden leden van de Dasjnak-partij (de zogenaamde Zinvori-groepen) na de Eerste Wereldoorlog personen uit die zij verantwoordelijk achtten voor de genocide (o.a. Djemal Pasha en Talaat Pasha). Tijdens de kortstondige Armeense Republiek die van 1918 tot 1922 bestond was de Dasjnak-partij de regeringspartij. Na de annexatie van Armenië door de Sovjet-Unie in 1920 werd de Dasjnak-partij verboden. De Dasjnak-partij bleef echter voortbestaan in de diaspora (met name in Australië, de Verenigde Staten, Libanon en Griekenland). Tijdens de Koude Oorlog nam de Dasjnak-partij een anti-Sovjet houding aan.

Na de onafhankelijkheid van Armenië in 1991 werd de Dasjnak-partij aldaar heropgericht. In 1994 werd de partij verboden, maar later opnieuw gelegaliseerd. Sinds 1999 is de partij in de regering vertegenwoordigd. De Dasjnak-partij is als waarnemer lid van de Socialistische Internationale. Sinds 2015 is de partij waarnemer van de Europese koepelpartij PES.[5]