DataFryslân

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
05-07-2022
Genomineerd wegens reclame   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering  

Omdat de pagina volgens minstens één medewerker voornamelijk reclame bevat of bevatte is deze op de beoordelingslijst gezet.
De hiervoor opgegeven reden is: DataFryslân over DataFryslân. Een groot deel van de bronnen is ook betrokken als lid van de organisatie.

Op de beoordelingslijst is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden. Het kan zijn dat het onderwerp wel geschikt is voor Wikipedia, maar niet in deze vorm. Wikipedia is geen medium voor werving en promotie, maar een encyclopedie met neutraal standpunt.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

The official brand logo of the dutch corporation DataFryslân.

DataFryslân is een coöperatie van Friese maatschappelijke organisaties die zich inzet voor de ontwikkeling van de provincie door middel van innovaties met data.

Datacollecties, algoritmen en ontwikkelde kunstmatige intelligentie van DataFryslân worden gepubliceerd via dataknoopunt[1][2] Frisian Data Exchange (FDX). Voor combinaties met andere datacollecties werkt DataFryslân nauw samen met het Centraal Bureau voor de statistiek [3]en hanteert daarbij de wettelijk verplichte privacy- en veiligheidseisen[4]. De coöperatie maakt zich sterk voor de digitale grondrechten van Friezen en willen dat alle Friezen eigenaar blijven van hun eigen data.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De coöperatieve vereniging DataFryslân is een in Leeuwarden gevestigde non-profit onderneming. De leden van de coöperatie zijn eigenaar van de onderneming en betalen een jaarlijkse contributie die afhankelijk is van het type lidmaatschap. Contributiegelden worden beheerd via een investeringsfonds (Fryslân Fonds) dat gericht investeert in activiteiten en organisaties die bijdragen aan innovatie met data van de provincie Friesland. Besluitvorming vindt plaats in de Algemene Leden Vergadering (ALV) die tevens een toezichthoudend bestuur benoemt. De organisatie wordt geleid door een directeur. Fondsaanvragen door leden of externe aanvragers worden beoordeeld door de Programma Adviescommissie (PAC) die jaarlijks wordt benoemd door de ALV.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie DataFryslân is opgericht op 12 februari 2019 [5]als een van de uitkomsten van het culturele evenement Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018), toen de stad Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was in 2018 (European Capital of Culture). Een brede coalitie van Friese overheden en kennisinstellingen startte een samenwerking 2012 met als doel het culturele evenement LF2018 te monitoring en te evalueren. Na afronding in 2018 werd tussen zeven partijen de samenwerking voortgezet en werd besloten een organisatie op te richten. Rudolf Simons, die eerder het monitoring en evaluatieproces van LF2018 had geleid, werd in 2019 gevraagd als eerste directeur de organisatie op te richten en in drie jaar tijd te vormen naar een coöperatie vorm waar ook andere organisaties lid van konden worden. Na een start up-periode van drie jaar werd op 2 februari 2022 de coöperatie DataFryslân U.A. opgericht te Leeuwarden[6][7]. In mei 2022 traden de organisaties Ros Friesland[8] en gemeente Waadhoeke[9][10] toe als lid van de coöperatie.

Directeur[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van DataFryslân[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuursleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Regina Bouius, voorzitter van 2 februari 2019 tot en met 31 juni 2022.
 • Andrej Zwitter, lid van 2 februari 2019 tot en met 8 december 2021
 • Diederik Scepter, lid van 2 februari 2019 tot en met 8 december 2021.
 • Jelmer Mulder, lid van 2 februari 2019 tot en met 8 december 2021.
 • Soon Hee Santema, lid van 2 februari 2019 tot en met 8 december 2021.
 • Pieter Zondervan, lid van 2 februari 2019 tot en met 8 december 2021.
 • Machiel Schaafsma, lid van 2 februari 2019 tot en met 31 september 2019.
 • Peter Mulder, lid van 8 december 2021 tot heden.
 • Eelke de Jong, lid van 1 november 2019 tot heden. Voorzitter vanaf 1 juli 2022 tot heden.
 • Ingrid van der Vegte, lid van 2 februari 2019 tot heden.
 • Siebren van der Berg, lid van 8 december 2021 tot heden.
 • Anne Beaulieu, lid van 8 december 2021 tot heden.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

DataFryslân voert een onderzoeksprogramma uit met als doel kennisuitwisseling en data- onderzoek. In het programma zijn drie activiteiten te onderscheiden:

 • /PODIUM: Masterclasses of media-uitingen die kenniscirculatie over innovatieve data-onderwerpen [13]binnen Friesland bevorderen.
 • /LAB: Multi-stakeholder data-experimenten[14] waarin gericht wordt gezocht naar succesfactoren voor de operationele toepassing van data, modelmatige analyse[15] en a.i. in een organisatie[16].
 • /HUB: Fundamentele onderzoeksprojecten met als doel de realisatie van publieke data- en algoritmecollecties die gepubliceerd worden[17][18][19][20][21][22]via de Frisian Data eXchange (FDX)[23][24][25].
 • Daarnaast vervult DataFryslân een adviesrol voor haar leden, en voor externe partijen die daartoe een verzoek indienen. DataFryslân is een regionaal aanspreekpunt voor datagerelateerde zaken in de provincie Friesland.