Data Archiving and Networked Services

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Data Archiving and Networked Services (DANS)
Motto Open als het kan, beschermd als het moet.
Doel digitale opslag onderzoeksdata
Opgericht 2005
Zetel Den Haag
Overig
Lid van KNAW, NWO
Website

Data Archiving and Networked Services (DANS) is het Nederlands instituut voor permanente toegang tot onderzoeksgegevens.

DANS stimuleert onderzoekers om hun digitale onderzoeksgegevens vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar te maken.[1] Dit doet het instituut door deskundig advies en gecertificeerde diensten aan te bieden. Kerndiensten zijn: DataverseNL[2], Electronic Archiving System (EASY)[3] en NARCIS[4], het nationale portaal voor wetenschappelijke informatie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 is het Nederlands Historisch Data Archief (NHDA) opgericht, wat in 1997 is opgegaan in Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten. Dit instituut heeft in 2005 de activiteiten van het Steinmetz-archief, het NHDA (Nederlands Historisch Data Archief) en het WSA (Wetenschappelijk Statistisch Agentschap NWO) weer overgedragen aan het toen opgerichte DANS. DANS is van oorsprong meer gericht op de datainfrastructuur voor de geestes- en sociale wetenschappen. De Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente hebben in februari 2007 een vergelijkbare federatie 4TU opgericht, waarmee DANS nauw samenwerkt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]