Date (stad in Fukushima)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Date
伊達市, Date-shi
Plaats in Japan Vlag van Japan
Date (Japan)
Date
Situering
Eiland Honshu
Regio Tohoku
Prefectuur Fukushima
Coördinaten 37° 49′ NB, 140° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 265,10 km²
Inwoners 67.303
Datum 1 april 2008
Bevolkingsdichtheid 254 inw./km2
Gemeentenummer 07213-3
Gemeentehuis
Burgemeester Shoji Nishida
Adres 180 Aza Funabashi, Hobara-machi
Date-shi
Postcode 〒960-0692
Website Date
Detailkaart
Situering van Date in de prefectuur Fukushima
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

Date (Japans: 伊達市, Date-shi) is een stad in de prefectuur Fukushima op het eiland Honshu, Japan. Deze stad heeft een oppervlakte van 265,10 km² en telt begin 2008 circa 67.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Date werd een stad (shi) op 1 januari 2006 na samenvoeging van de gemeentes Date (伊達町, Date-machi), Hobara (保原町, Hobara-machi), Ryozen (霊山町, Ryōzen-machi), Tsukidate (月舘町, Tsukidate-machi) en Yanagawa (梁川町, Yanagawa-machi), alle behorend tot het district Date.

De Japanse overheid probeert te voorkomen dat meerdere steden dezelfde naam hebben. Fuchu (Fuchu (Hiroshima) en Fuchu (Tokio)) en Date zijn de enige namen die twee keer gebruikt worden: er is ook een Date (Hokkaido). De verklaring hiervoor is de volgende.

In 1189 ontvingen de nakomelingen van Fujiwara no Uona (721-783) het district Date van de shogun Minamoto no Yoritomo. De familieclan is genoemd naar het district en bouwde het Yanagawa kasteel. In de 12e eeuw groeide het belang van de Date-clan.

In de Edoperiode (1603-1868) heerste de Date-clan over Miyagi en zuidelijk Iwate en verhuisde de thuisbasis van de clan naar Sendai. Deze clan leverde zeer invloedrijke daimyos en samurai.
In de Meijiperiode verloren vele samurai hun gebied. Een tak van de Date-familie vestigde zich in het barre Hokkaido. Hun vestigingsplaats is de basis van het huidige Date in Hokkaido.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Date ligt aan de Tohoku-hoofdlijn van de East Japan Railway Company en aan de Abukuma Express-lijn van de Abukuma Kyuko spoorwegmaatschappij.

Date ligt aan de autowegen 4, 115, 349 en 399.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ruïne van kasteel Yanagawa
  • Hachiman jinja
  • Op 21 augustus 1984 werd een compleet skelet van een Paleoparadoxia opgegraven in Yanagawa-machi. Dit fossiel heet daarom 'Yanagawa Specimen'.
  • Hakozaki Shishimai, een leeuwendans die jaarlijks op 29 en 30 april wordt uitgevoerd bij het Hakozaki Atago heiligdom.
  • Ryozen prefecturaal natuurpark: beschermde natuur rond de berg Ryozen.

Aangrenzende steden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Date van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.