Daterapedrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Date rape drug)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een daterapedrug of rapedrug is een middel dat heimelijk wordt toegediend aan een persoon om een verkrachting te vergemakkelijken. Het is een Engelse naam, die letterlijk betekent "Afspraakje (date) verkrachting (rape) drug of stof (drug)", ofwel een middel om iemand tijdens een afspraakje te verkrachten.

De werkzaamheid van het gebruikte middel kan op de volgende effecten berusten:

  • het slachtoffer wordt versuft, beseft minder goed wat er gebeurt en laat daardoor veel meer toe dan zij of hij onder nuchtere toestand zou doen
  • angsten en remmingen worden verminderd
  • de seksuele lust wordt vergroot
  • bovendien kan een daterapedrug tot geheugenverlies leiden, waardoor de dader of daders meer kans hebben om aan vervolging te ontkomen

Zelfs wanneer het slachtoffer zich wel iets herinnert zal het hoogstwaarschijnlijk de schuld bij zichzelf en bij zijn of haar gedrag leggen. Dat het gedrag veroorzaakt is doordat de ander iets in zijn of haar drankje heeft gedaan zal men zich niet snel realiseren. Uitzondering is wellicht GHB, dat een zeer herkenbare zoute smaak heeft.

Voor meer informatie, zie de artikelen over de afzonderlijke soorten middelen.

Voorbeelden van stoffen die gebruikt worden of bekendstaan als 'daterapedrug' zijn onder meer:

Waarschijnlijk de meest gebruikte daterapedrug, die gewoonlijk echter niet zo wordt genoemd, is alcohol. Wanneer iemand opzettelijk een ander veel probeert te laten drinken om gemakkelijker seks met hem of haar te hebben, spreekt men eerder van dronken voeren.