Dattathreya Ramachandra Kaprekar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D.R. Kaprekar
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Dattathreya Ramachandra Kaprekar
Geboortedatum 17 januari 1905
Geboorteplaats Dahanu, Maharashtra (India)
Datum van overlijden (1 juni?) 1986
Plaats van overlijden Devlali, Maharashtra (India)
Wetenschappelijk werk
Vakgebied getaltheorie (wiskunde)
Onderzoek recreatieve wiskunde
Bekend van Kaprekargetallen
Alma mater Universiteit van Mumbai
Belangrijke prijzen Wrangler R.P. Paranjpe Mathematical Prize (1927)
Portaal  Portaalicoon   wiskunde

Dattathreya Ramachandra Kaprekar, schrijvende onder de naam D.R. Kaprekar (Dahanu, 17 januari 1905 – Devlali, 1986) was een Indiaas wiskundige die de naar hem genoemde Kaprekargetallen en Kaprekarconstante (6174)[1] ontdekte, evenals enkele andere resultaten op het gebied van de getaltheorie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kaprekar werd geboren in Dahanu, een dorp in de buurt van Bombay, als zoon van een ambtenaar die van astrologie hield. Hij studeerde aan de middelbare school in Thane en aan het Fergusson College in Pune. Na het behalen van het kandidaatsexamen aan de Universiteit van Bombay (nu Universiteit van Mumbai) in 1929 zette hij zijn studie niet voort, maar werkte van 1930 tot 1962 als leraar in Nashik. Hij heeft talloze artikelen gepubliceerd over magische vierkanten en over gehele getallen met bijzondere eigenschappen.

Kaprekar werkte voornamelijk voor zichzelf; zijn ideeën werden in het begin niet serieus genomen door wiskundigen in India. Hij verwierf echter internationale bekendheid toen Martin Gardner in 1975 een artikel over hem publiceerde in Scientific American.[2] Kaprekar beschreef ook de Devlaligetallen[3][4] en de Harshadgetallen.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]