Datum (dagtekening)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht van normale datumweergave per land.

 dag-maand-jaar

 dag-maand-jaar en jaar-maand-dag

 jaar-maand-dag

 maand-dag-jaar

 maand-dag-jaar en dag-maand-jaar

 maand-dag-jaar, dag-maand-jaar en jaar-maand-dag

De datum of dagtekening is de aanduiding van de betrokken dag in een bepaalde kalender. Op een contract geeft de datum aan op welke dag het document ondertekend is. Meestal wordt hij voorafgegaan door de plaatsnaam en gevolgd door een handtekening. Gedrieën geven zij aan wanneer het document gegeven, overhandigd is, met andere woorden een feit geworden is. Bij een brief schrijft men de datum bovenaan, ook voorafgegaan door de plaatsnaam, en de ondertekening onderaan.

Schrijfwijzen[bewerken]

Elementen[bewerken]

De verschillende elementen van een datum zijn het jaartal, de maand en het dagnummer.

  • Het jaartal kan in vier (2018) of in twee (18) cijfers gegeven worden, in het laatste geval eventueel voorafgegaan door een apostrof.
  • De maand kan worden aangegeven met het volgnummer of met de al dan niet afgekorte naam. Wordt het volgnummer gebruikt, dan kan men al dan niet een voorloopnul gebruiken.
  • Het dagnummer kan eveneens met of zonder voorloopnul vermeld worden.

Volgorde[bewerken]

De elementen worden niet overal in dezelfde volgorde geschreven. Met name in de volgorde van dag en maand komen verschillen voor. Zo is in het Nederlands taalgebied de volgorde dag, maand, jaar gebruikelijk, terwijl men in de Verenigde Staten de volgorde maand, dag, jaar gebruikt.

Scheidingstekens[bewerken]

Indien de maand met het volgnummer aangegeven wordt, worden tussen de elementen vaak scheidingstekens geschreven. De meest voorkomende scheidingstekens zijn:

Resultaat[bewerken]

De combinatie van wisselend gebruik van elementen, volgorde en scheidingstekens, leidt tot een veelvoud van schrijfwijzen voor bijvoorbeeld de datum van vandaag, waaronder (maar niet beperkt tot):

24 februari 2018
24 feb '18
24 02 2018
24-02-2018
2/24/2018
2018.02.24

Bij internationale correspondentie kunnen misverstanden ontstaan. Zonder achtergrondkennis is niet op voorhand te zeggen of 09/11/01 slaat op

  • 11 september 2001
  • 9 november 2001
  • 11 januari 2009
  • 1 november 2009

ISO-standaard[bewerken]

Om eenheid te brengen in de landelijk verschillende weergaven van data en omdat het voor het sorteren van data handiger is als het jaartal vooraan staat, schrijft ISO 8601 (waarin ook een internationale tijdnotatie vastgelegd is) de volgorde jaar-maand-dag voor, in respectievelijk 4, 2 en 2 cijfers: 2018-02-24.[1]