Dauwtrappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dauwtrappen is in Nederland een traditie door reeds voor het ochtendgloren op te staan om vervolgens (in groepsverband) een wandeling door de natuur te maken. Op het vroege tijdstip hangt er vaak nog dauw boven de velden.

Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.[1]

Dauwtrappen is op dit moment in een aantal plaatsen, met name in het oosten van Nederland en Noord-Holland een traditie, waarbij vroeg opstaan meestal niet meer rond zonsopgang maar op een later tijdstip gebeurt. Wel wordt er daarna gewandeld of een fietstocht gemaakt.

Bij scouting doet men weleens aan dauwtrappen, aangezien dit aansluit bij het buitenleven.

In een aantal Brabantse dorpen (zoals in 's Gravenmoer en Den Hout) bestaat een vergelijkbare traditie waarbij de harmonie en de drumband rond 6 uur 's ochtends door het dorp gaan. In West-Brabantse grensdorpen trekken de harmonie en drumband naar het dichtstbijgelegen dorp in Vlaanderen, waar ook gespeeld en ontbeten wordt, gevolgd door aubades in diverse cafés. Tot de jaren 70 werden deze bezoeken gestart met een bezoek aan de eerste mis in het Vlaamse dorp, maar vanwege ontkerkelijking en het feit dat de muzikanten vanwege de vroege drank vaak luidruchtig waren komt dit nog maar sporadisch voor.

Tegenwoordig gaat het dauwtrappen in sommige streken gepaard met overlast van jongeren. In sommige gemeentes tracht men dit te beperken door speciale verordeningen op Hemelvaartsdag uit te vaardigen. Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente Noordwijk maatregelen getroffen om problemen bij het dauwtrappen te voorkomen en bepaald dat jongeren geen bier meer uit glas mogen drinken en maximaal tien kilo hout mee mogen nemen voor de strandvuren.[2]

Referenties en bronnen[bewerken]