Davey Williams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Davey Williams
Davey Williams
Algemene informatie
Geboren York, 1952
Geboorteplaats YorkBewerken op Wikidata
Overleden Birmingham, 5 april 2019
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) improvisatie, avant-garde
Beroep muzikant
Instrument(en) gitaar
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Davey Williams (York (Alabama), 1952Birmingham (Alabama), 5 april 2019)[1][2][3][4] was een Amerikaanse jazz- en rockgitarist van de vrije improvisatie- en avant-gardemuziek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Williams begon op 12-jarige leeftijd gitaar te spelen. Hij speelde in rockbands op de middelbare school en studeerde bij de bluesmuzikant Johnny Shines van de late jaren 1960 tot 1971. Tijdens de vroege jaren 1970 speelde Williams in de University of Alabama B Jazz Ensemble en de Salt & Pepper Soul Band. Hij begon ook rond deze tijd te werken met LaDonna Smith en formeerde het muzikaal ensemble- en opnameproject Transmuseq. Hij toerde in 1978 door de Verenigde Staten en Europa. Begin jaren !980 werkte hij in de bluesband Trains in Trouble. In 1986 trad Williams toe tot Curlew, die in de jaren 1990 verschillende albums uitbracht bij Cuneiform Records.

Tijdens de jaren 1980 werkte hij ook met kolonel Bruce Hampton en OK, Nurse en begin jaren 1990 speelde hij in de punkrockband Fuzzy Sons. Williams speelde in het improviserende trio Say What? en werkte met Jim Staley en Ikue Mori. Williams trad live op zo'n 1500 concerten wereldwijd op.

Williams was in 1981 mede-oprichter van The Improviser, een tijdschrift voor experimentele muziek. Hij werkte ook als muziekcriticus voor Birmingham News en publiceerde elders freelance kritiek.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Davey Williams overleed in april 2019 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]