David Copperfield (illusionist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
David Copperfield
David Copperfield
Persoonsgegevens
Volledige naam David Seth Kotkin
Geboren Metuchen, 16 september 1956
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaanse
Opleiding universiteit van New York
Beroep(en) illusionist
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1968−
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

David Copperfield, echte naam David Seth Kotkin (Metuchen, 16 september 1956), is een wereldberoemde Amerikaanse illusionist van Joodse afkomst.

Zijn artiestennaam is zeer waarschijnlijk ontleend aan het gelijknamige boek van Charles Dickens. Op 12-jarige leeftijd begon David met goochelen. Op zijn 16e gaf hij al goochelles aan de universiteit van New York.

In 1982 maakt hij deel uit van Project Magic, een rehabilitatieprogramma om gehandicapte kinderen weer bepaalde dingen aan te leren.

Hij verwierf bekendheid door onder andere door de Chinese Muur te lopen, het Vrijheidsbeeld in New York te laten verdwijnen, een Learjet te laten verdwijnen in 1981, zichzelf doormidden te zagen en te vliegen. Dit kan hij onder andere binnenin een glazen bak. Ook ontsnapte hij eens als stunt uit de zwaarbewaakte gevangenis Alcatraz.

Copperfield heeft jarenlang een relatie gehad met topmodel Claudia Schiffer. Met een geschat inkomen van 57 miljoen dollar in 2003 staat hij op de 10e plaats van meest verdienende beroemdheden ter wereld. Ook heeft hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Copperfield heeft drie kinderen.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie David Copperfield (illusionist) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.