David Geffen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

David Geffen (Brooklyn, 21 februari 1943) is een Amerikaanse zakenman, actief in muziek, film en theater. Hij groeide op in Brooklyn als zoon van joodse immigranten. Samen met zakenpartner Elliot Roberts contracteerde hij bekende artiesten via hun bedrijf Lookout Management. Geffen richtte in 1970 Asylum Records op, nadat hij Jackson Browne niet aan een contract met een platenmaatschappij kon helpen. Hij verkocht het bedrijf later voor 5 miljoen dollar. In 1980 richtte hij het succesvolle platenlabel Geffen Records op. Een van de eerste artiesten die een contract met hem sloot was John Lennon. Na de verkoop van het platenlabel aan MCA Records in 1990 richtte hij samen met zakenpartners en vrienden Jeffrey Katzenberg (die net Disney verlaten had) en Steven Spielberg de onafhankelijke filmstudio DreamWorks SKG op in 1994 (tegenwoordig in handen van Paramount Pictures).

Hij wordt thans beschouwd als een van de rijkste mensen ter wereld. In de periode 1974-1975 had hij een veelbesproken relatie met Cher. Daarna kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid en schonk een groot bedrag aan het wetenschappelijk onderzoek ter bestrijding van aids.

Kunstverzamelaar[bewerken]

Kennelijk is David Geffen een kunstverzamelaar; hij komt per oktober 2015 minstens 4 maal voor op een lijst met de duurst verkochte schilderijen ter wereld. In december 2015 schonk hij $ 40 miljoen aan het Museum of Modern Art.[1]

Externe links[bewerken]