David Koresh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David Koresh
David Koresh
Volledige naam Vernon Wayne Howell
Geboren 17 augustus 1959
Houston
Overleden 19 april 1993
Waco
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Status Gedood bij bestorming Mount Carmel Center
Beroep Sekteleider
Overtuiging Branch Davidians

David Koresh, geboren Vernon Wayne Howell (Houston, 17 augustus 1959Waco, 19 april 1993) was de zelfbenoemde leider van de Branch Davidians vanaf 1988 tot het moment dat hij omkwam bij de bestorming van zijn schuilplaats in het Mount Carmel Center. "Koresh" is het Hebreeuwse equivalent van de naam Cyrus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Koresh werd geboren in Houston, toen zijn moeder nog geen vijftien jaar oud was. Zijn vader heeft hij nooit gekend en hij werd opgevoed door zijn grootouders. Later beschreef Koresh zijn jeugd als eenzaam en vond hij dat hij gepest werd door andere kinderen die hem Vernie noemden. Op jonge leeftijd werd hij door zijn stiefvader misbruikt. Omdat Koresh aan dyslexie leed, verliet hij de middelbare school zonder diploma. Toen hij achttien was, werkte hij als timmerman.

Op zijn twintigste voegde Koresh zich bij de kerk van zijn moeder, de zevendedagsadventisten. Hij werd verliefd op een 15-jarig meisje dat hij zwanger maakte. Koresh wilde met haar trouwen, maar dat werd verboden door de vader van het meisje en de kerkvaders. Vanaf dat moment begon Koresh de kerk uit te dagen en werd hij verbannen uit de kerk met als argument dat hij een slechte invloed op jongeren zou hebben.

Kort daarna vertrok hij naar Hollywood omdat hij rockgitarist wilde worden. Dat mislukte echter en in 1981 verhuisde hij naar Waco, Texas. Hij sloot zich aan bij een religieuze sekte, de Branch Davidians, die zich afgescheiden hadden van de zevendedagsadventisten. Op zo'n 15 kilometer buiten Waco hadden ze hun hoofdkwartier opgezet, het Mount Carmel Center. Ze hadden deze ranch genoemd naar het Israëlische Karmelgebergte.

De bestorming[bewerken | brontekst bewerken]

Mount Carmel na de bestorming

Op 28 februari 1993 viel het Amerikaanse Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) het Mount Carmel Center aan. Hierbij vielen onder de agenten vier en onder de Davidians vijf doden. Kort na deze eerste bestorming, nam de FBI de leiding over en werd contact gelegd met Koresh. Gedurende 51 dagen werd telefonisch onderhandeld met verschillende onderhandelaars van de FBI, waarbij Koresh bijbelse taal uitstootte. Hoewel Koresh beweerde dat de in het Mount Carmel Center aanwezige volwassenen en kinderen zich vrijwillig lieten opsluiten, besloot Attorney General Janet Reno dat de Branch Davidians met geweld verwijderd dienden te worden uit het Center.

Op de aanval op het centrum is veel kritiek geweest en de precieze lijn der gebeurtenissen is duister. Het is onduidelijk wat de oorzaak van de brand was: zelf aangestoken door de Branch Davidians of geïnduceerd door de aanvallende FBI. 76 Branch Davidians, onder wie 28 kinderen, kwamen om bij de brand in het Mount Carmel Center.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie David Koresh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.