David Leadbetter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
David Leadbetter (links) met Paolo Quirici in 1990

David Leadbetter (Worthing, 27 juni 1952) is een Engelse coach die veel professionele golfers begeleidt.

Loopbaan[bewerken]

Leadbetter begon zijn golfloopbaan als golfer op toernooien in Europa en Zuid-Afrika maar boekte daarbij weinig succes waarna hij overstapte naar het golftrainerschap.

Hij heeft eerst een golfacademie in Florida opgericht, en deze is nog steeds de basis van zijn bedrijf. Hij geeft al ruim dertig jaar les, onder andere aan top-spelers van de Europese- en Amerikaanse PGA Tour, zowel aan mannen als aan vrouwen.

Leadbetter werd in Europa vooral bekend toen hij in 1985 de coach werd van Nick Faldo die hem, vanaf 1990 meestal vergezeld van zijn caddie Fanny Sunesson, regelmatig bezocht. Leadbetter is zeer innovatief in zijn manier van lesgeven. Bij Faldo gebruikte hij bijvoorbeeld 'zwembandjes' om zijn rechterarm wat verder van zijn lichaam te krijgen. In 1987 won Faldo met zijn nieuwe swing het Brits Open.

David Leadbetter Golf Academy[bewerken]

De David Leadbetter Golf Academy is tegenwoordig in meerdere landen gevestigd. In Europa zijn ze te vinden in Duitsland Engeland, Frankrijk (onder andere op de Kempferhof), Oostenrijk, Polen, Spanje en Turkije. Ook in China, Japan en Korea heeft hij academies, en in Marrakech, Marokko.

Leraren[bewerken]

Alle golfleraren die voor David Leadbetter gaan lesgeven krijgen van hem een jaar training; dit wordt gevolgd door een stage van een jaar bij een van de senior-leraren. David Whelan, voormalig speler op de Europese Tour, is directeur van de opleiding.De meeste leraren zijn aan een vaste locatie verbonden, maar sommigen reizen rond.

Leerlingen[bewerken]

Spelers waarvan bekend is dat zij les hebben (gehad) bij David Leadbetter zijn onder anderen:

Mannen

Vrouwen

Boeken[bewerken]

David Leadbetter heeft zeven boeken geschreven, er zijn al ruim twee miljoen exemplaren van verkocht. Hij heeft ook DVD's gemaakt. Verder verkoopt hij lesmateriaal, van heel simpele tot heel ingewikkelde hulpmiddelen.

Externe link[bewerken]