David Lee Thompson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
David Lee Thompson
In the Eye of the Hurricane (1990) Skulpturengarten-Funnix
Persoonsgegevens
Geboren 1951
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

David Lee Thompson (Fargo (North Dakota), 1951) is een Amerikaanse beeldhouwer, assemblagekunstenaar en dichter.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Thompson groeide op in Devils Lake, North Dakota. Van 1969 tot 1975 studeerde hij beeldhouwkunst bij Lyle Laske aan het Moorhead State College in de staat Minnesota (1975 Batchelor of Art Sculpture). Hij werkte in 1975 als assistent bij Phillip MacCracken op Guerness Island in de staat Washington. Hij vervolgde zijn beeldhouwopleiding tot 1977 aan het College of Fine Arts van de Cornell Universiteit bij Jason Seley in Ithaca (New York) (1977 Master of Fine Arts).

In 1977 vertrok Thompson naar Berlijn, waar hij van 1979 tot 1983 studeerde aan de Hochschule der Künste Berlin bij David Evison en Phillip King, een bezoekend hoogleraar en een van de bekendste leerlingen van Anthony Caro (1983 Meisterschüler). In 1982 stichtte hij met vijf medestudenten, Klaus Duschat, Klaus H. Hartmann, Gisela von Bruchhausen, Hartmut Stielow en Gustav Reinhardt de Groep ODIOUS. De zes kunstenaars werkten vele jaren in een gezamenlijk atelier in Berlijn en exposeerden regelmatig als kunstenaarsgroep.

Thompson werkte aanvankelijk met metalen als staal en ijzer, maar in toenemende mate in combinatie met (afval)materiaal als glas, rubber, steen, maar ook met kunststof (vaak nog in de oorspronkelijke kleuren). Dat gaf zijn sculpturen/plastiek een speelse lichtheid. Zijn werk was verwant aan: Dada, Surrealisme en Pop-art.

In 1984 was hij deelnemer aan de tentoonstelling "Amerikanische Künstler in Berlin" in het Amerika-Haus Berlin. Hij werd uitgenodigd voor exposities in de Verenigde Staten, Spanje, India, Oostenrijk en in vele steden in Duitsland. Ook deed hij regelmatig mee aan beeldhouwersymposia:

In 2008 is Thompson weer naar de Verenigde Staten teruggekeerd. Hij leeft en werkt in Boston.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie David Lee Thompson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.