David Mellor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

David Mellor (Sheffield, 5 oktober 19307 mei 2009) was een Engels ontwerper. Hij was vooral bekend voor zijn ontwerpen van couverts en werd de "koning van het couvert" genoemd.

Mellor was de zoon van een gereedschapsmaker en begon al jong aan een doorgedreven ambachtsopleiding. Hij studeerde aan het "Royal College of Art" in Londen. Zijn eerste couvert, "pride", maakte hij als student en wordt nog altijd geproduceerd. Na zijn terugkeer naar Sheffield begon hij te werken als zilversmid en maakte hij tafelzilver op bestelling, onder meer voor de nieuwe universiteiten en kerken. Hij maakte ook een volledig nieuwe set tafelzilver voor de Britse ambassades.

Mellor maakte ook ontwerpen voor producten in roestvrij staal. Zijn "symbol"-couverts die in Bolsover in Derbyshire werden geproduceerd, waren de eerste Britse couverts in roestvrij staal van een hoge kwaliteit. Mellor kreeg verder de opdracht van de regering om een nieuwe set couverts te ontwerpen voor kantines, klinieken, gevangenissen en stations, van 5 stuks in plaats van 11 stuks voorheen, waardoor de kostprijs gevoelig kan gereduceerd worden. Mellors ontwerpen voor straatverlichting, bushokjes en andere straatmeubilair bepaalden het straatzicht. Ongeveer 140.000 van zijn bushokjes werden sinds 1959 geplaatst. In 1965 kreeg hij de opdracht voor een nieuw ontwerp van verkeerslichten.

In 1973 besloot Mellor zijn couverts zelf te produceren en bouwde hiervoor een fabriek in een groot gerenoveerd pand in het centrum van Sheffield. In de plaats van de werklieden één gespecialiseerde taak te geven, liet hij hen van job roteren, waardoor de jobtevredenheid toenam.

Externe link[bewerken]