Davilex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Davilex
Davilex
Motto of slagzin “Boekhouden voor de ondernemer” en “Geniaal in Gemak”[1]
Oprichting ca. 1986
Oprichter(s) David Brons en Lex van Oorspronk
Hoofdkantoor De Molen 25, Houten
Producten Software
Website http://www.davilex.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Davilex (officieel: Davilex Software B.V.) is een Nederlandse softwareontwikkelaar en uitgever uit Houten.

Het bedrijf werd opgericht in 1985/1986[2] door David Brons en Lex van Oorspronk (de bedrijfsnaam is een samenvoeging van hun voornamen) en richt zich op administratieve software voor de zakelijke en particuliere markt. Van Oorspronk vertrok in 1988 bij het bedrijf. Van 1995 tot 2006 ontwikkelde Davilex tevens computerspellen via dochteronderneming Davilex Games.[3]

Tot 2006 was Davilex een internationaal opererend bedrijf met diverse bedrijfsonderdelen en producten. Na 2006 legde Davilex zich exclusief toe op de ontwikkeling en verkoop van software voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

In Groningen werd tegelijkertijd Torpedo Software opgericht door twee studenten bedrijfseconomie, Rogier Avis en Lambert Wolterbeek Muller. Zij hadden eerder in 1985 hun eigen computer verkocht, de “GMA” Personal Computer (een IBM PC-kloon uit Taiwan).

In 1986 begon de nauwe samenwerking tussen Davilex Software en Torpedo Software, waarbij Torpedo alle software ontwikkelde. Onder de eerste titels waren DaviDos en DosBoss, verkennerachtige hulpprogramma's voor bestandsbeheer onder MS-DOS.

In 1993 werd er een (gelijkwaardige) fusie gerealiseerd tussen beide bedrijven. De merknaam bleef Davilex (maar dan zonder ”Software”) en de nieuwe vestiging kwam in Houten. Het logo werd strakker en moderner, het dealernetwerk werd sterk uitgebreid en de allitererende leus (“Geniaal in Gemak”) werd overal toegepast. De directie werd gevormd door Rogier Avis en David Brons.

Er werd besloten om volledig over te schakelen op het ontwikkelen voor Windows. Deze overstap resulteerde binnen twee jaar in een van de eerste Windowsapplicaties van Nederlandse bodem, Davi-Cash (thuisfinanciën), ontwikkeld in Visual Basic 3 en draaiend onder Windows 3.1. Al snel volgden Davi-Account (boekhouden) en Davi-Adres (adressenbeheer). Latere versies werden ontwikkeld in Delphi.

Een belangrijke doorbraak op het gebied van marketing was het STER-spel op televisie. Destijds werd er door de STER zendtijd voor reclame aangeboden tegen sterk gereduceerde prijzen, mits die gekoppeld was aan een quiz met een prijs voor de kijkers.

Productgroepen[bewerken]

Davilex begon met productiviteitssoftware (ook wel “beheersoftware” genoemd) voor het beheren van bijvoorbeeld effecten, adressen en financiële transacties. Davi-Effect, Davi-Cash en Davi-Adres waren voor de thuismarkt, Davi-Account, Davi-Factuur, Davi-Relatie en Davi-Order voor de klein-zakelijke markt. Special Interest ontstond als tweede tak en dit bedrijfsonderdeel maakte vooral educatieve, informatieve en hobbyproducten.

In 1999 ging de eerste Davilex-internetcommunity van start, BabyInfo geheten, een website voor zwangere vrouwen en jonge moeders.

Vanaf 1992 gaf Davilex ook games uit, waaronder de educatieve RedCat-spellen, voetbalgames, racegames en een first-person shooter (zie Davilex Games).

Internationaal[bewerken]

Davilex had kantoren in Duitsland en de Verenigde Staten. Vooral Duitsland werd gezien als de “tweede thuismarkt”. Mede omdat het een grote markt was (ongeveer zesmaal de omvang van Nederland) en geografisch dichtbij. Ook Engeland en Frankrijk waren belangrijke afzetmarkten.

De export betrof in eerste instantie vooral de productiviteitssoftware. Davi-Adres en Davi-Music werden in 3 talen en in 5 landen verkocht. Daarna volgde de educatieve RedCatreeks, later vooral computerspellen, en dan specifiek de racespellen, die zich afspelen in herkenbare bestaande locaties.

Davilex had op zijn hoogtepunt ongeveer 240 medewerkers (in fte's) in dienst.