Davina van Wely Vioolfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Davina van Wely Vioolconcours)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Davina van Wely Vioolfestival, georganiseerd door de Stichting Davina van Wely, is een Nederlands concours voor Nederlandse (of ten minste vijf jaar in Nederland wonende) violisten van 14 tot en met 17 jaar, dat eens per twee jaar wordt gehouden. Het concours werd onder de naam Davina van Wely Vioolconcours opgericht in 1991, om het gat tussen de Iordens Viooldagen (voor kinderen tot en met 14 jaar) en het Nationaal Vioolconcours Oskar Back op te vullen. Het Davina van Wely Vioolfestival heeft als doel het stimuleren van het vioolspel bij jongeren. Het is vernoemd naar vioolpedagoge Davina van Wely.

De jury van het concours bestaat uit viooldocenten uit het gehele land.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de jaren tachtig voelde men de behoefte, zoals hierboven ook wordt vermeld, om de jaren tussen de Iordens Viooldagen en het Nationaal Vioolconcours Oskar Back op te vullen. Er werd driftig 'gebrainstormd'.

De Iordens Viooldagen hadden reeds vijf edities achter zich. Vanaf de tweede keer telkens ongeveer vijfenzestig tot zeventig deelnemers. Na één keer in de B-categorie te hebben gespeeld duurde het vervolgens enige jaren alvorens de stap naar het Oskar Back Concours kon worden gezet. Het idee ontstond om een 'Iordens-Concours' te organiseren voor jonge violisten in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar. Al vrij gauw kwam het idee boven tafel om dit concours te vernoemen naar de bekendste Nederlandse vioolpedagoge na Oskar Back, namelijk Davina van Wely.

Het Davina van Wely Vioolconcours was geboren. Het vond plaats voor de eerste keer in januari 1991 met een vijftal deelnemers. Een heuse sponsor, de KPN, zorgde ervoor dat het financieel haalbaar was. Davina van Wely zelf maakte deel uit van de jury. Daarnaast waren ook Isabelle van Keulen (de winnares van de Iordens Viooldagen van 1980) en Theodora Geraets als jurylid van de partij. In de finale op 2 februari 1991 werd het vioolconcert in D, KV 211 van Wolfgang Amadeus Mozart gespeeld begeleid door het Atheneum Kamerorkest onder leiding van Qui van Woerdekom. Nog altijd is dit kamerorkest de muzikale basis van de finale, dit jaar (2011) alweer voor de 11de keer.

Prins Claus was destijds eregast; hij kwam regelmatig op bezoek.

Het programma was zwaar en is dat eigenlijk altijd gebleven; men wilde namelijk een concours organiseren voor jonge violisten die misschien reeds gedachten hadden om over enige jaren naar het conservatorium te gaan. Sonja van Beek en Wouter Vossen waren de sterkste spelers van het eerste Davina van Wely Vioolconcours en kregen beiden de eerste prijs. Bij het zojuist gehouden concours van 2013 maakte Wouter Vossen zelf ook deel uit van de jury.

Tijdens alle edities van het Davina van Wely Vioolconcours (dat tegenwoordig een onderdeel is van het Davina van Wely Vioolfestival) staat een Nederlandse hedendaagse compositie op het programma. Voor de beste uitvoering van dat werk is ook altijd een speciale prijs beschikbaar. Voor de editie 1997 stelde men het werk dat Iannis Kyriakides voor de Iordens Viooldagen had geschreven verplicht. Daarna werd speciaal voor dit concours nieuw werk gecomponeerd, als eerste door Jan van Vlijmen in 1999. Het aantal deelnemers schommelde voortdurend rond de twaalf violisten met een uitschieter in 1997: 18 jongelui streden toen om de eer en de prijzen die, het is bij Iordens Viooldagen niet anders, dienen te worden besteed aan de vioolstudie.

Vanaf 1999 stelde het Rotary Muziek Fonds een drietal fraaie violen ter beschikking voor een speler van het concours: de jury beslist wie een viool voor zes jaren mag bespelen. Het gaat om violen van de vioolbouwers Carlo Sardini, Vincenzo Postiglione en Tomasso Carcassi. Er is uitzicht op een samenwerking met het Studiefonds Oskar Back, teneinde organisatorisch nog beter de concoursen op elkaar aan te sluiten.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Het openbaar gehouden concours vindt plaats in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het bestaat uit twee voorronden en een finale. Een vast onderdeel is een verplicht werk van een Nederlandse componist.

Voor de beste uitvoering van dat werk is ook altijd een speciale prijs beschikbaar. Componisten die stukken hebben geschreven voor het concours zijn:

Bij beide vioolevenementen is er op de finaledag 's morgens een openbare les voor die spelers die net niet het slotconcert (zoals dat bij de Iordens Viooldagen wordt genoemd) of de finale (zo genoemd bij het Davina van Wely Vioolfestival) hebben gehaald. Steeds wordt een viooldocent van naam daarvoor uitgenodigd.

De prijzen bestaan uit (bescheiden) geldbedragen en dienen te worden besteed aan de vioolstudie. Er is een extra prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk. Meestal worden extra prijzen, zoals een zomercursus in het buitenland, beschikbaar gesteld door derden. De winnaar doet daarnaast mee aan de Nationale Finale van de overkoepelende Stichting Jong Muziektalent Nederland, waarbij de Stichting Davina van Wely is aangesloten.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]