Dayallijster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dayallijster
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Dayallijster
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie:Saxicolinae
Geslacht:Copsychus
Soort
Copsychus saularis
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Gracula saularis
Zingend manetje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dayallijster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De dayallijster (Copsychus saularis) is een kleine zangvogel uit de familie van de vliegenvangers (Muscicapidae). Hij werd vroeger in de familie van de lijsters (Turdidae) geplaatst. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Gracula saularis gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] De naam 'saularis' is de gelatiniseerde versie van de Hindi-naam 'Saulary', die John Ray voor dezelfde soort gebruikte, en die door Linnaeus, onder verwijzing naar Ray, werd overgenomen.

De vogel is het nationale symbool van Bangladesh. Hij komt verspreid over het Oriëntaals gebied voor. De vogels worden ook in volières gehouden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mannetje en vrouwtje van de dayallijster zijn verschillend in uiterlijk. De mannetjes zijn zwart met een witte buik, onderstaart en vleugelstreep, terwijl de vrouwtjes een grijze kop en borst hebben. Het mannetje lijkt op een ekster in miniatuur, daarom heet de vogel in het Engels Magpie robin.

De vrouwtjes zijn wat kleiner. In volières zijn deze vogels sociaal ten opzichte van andere soorten vogels, maar ze kunnen in de broedperiode agressief worden tegen zowel andere vogelsoorten als soortgenoten.

Voorkomen en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De dayallijster heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van Pakistan tot aan de Filipijnen. Binnen dit gebied worden 13 ondersoorten onderscheiden.[3] Alleen al op Borneo komen drie verschillende ondersoorten voor. Het is een vogel van open landschappen, agrarisch gebied, parken en tuinen.

Ondersoorten:

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Daarom staat de dayallijster als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Broedgedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Dayallijsters maken een nest van hooi, bladeren, haren en wortels waarin 4 tot 5 eitjes worden gelegd die blauwgroen gekleurd zijn met bruinige vlekken. De eieren worden 12 tot 14 dagen bebroed, waarna de jonge vogels door beide ouders worden gevoerd. De jongen vliegen na ongeveer twee weken uit.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Dayallijsters zijn insecteneters en eten vooral spinnen, kevers, krekels en dergelijke.

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Copsychus saularis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.