Days of our Lives

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Days of our Lives (Vlaanderen: De dingen des levens) is een Amerikaanse soapserie die begon op 8 november 1965. In Nederland werd de serie in de jaren 90 op SBS6 uitgezonden. Van 2004 tot 23 februari 2007 werd de soap op RTL 5 uitgezonden. In Vlaanderen wordt de serie op VIJF uitgezonden.

De serie speelt zich af in het fictieve plaatsje Salem. Daar wonen onder andere de families Brady, Horton en DiMera.

Uitspraken[bewerken]

Like sands through the hourglass... so are the days of our lives.

Jaren 60[bewerken]

Alice en Tom Horton hebben 5 kinderen; Tommy, Mickey, Addie, Bill & Marie. Addie had nogal wat problemen met de opvoeding van haar dochter, Julie Olson. Iedereen dacht dat Tommy omgekomen was in de oorlog in Korea, maar hij keerde terug naar Salem met een nieuwe identiteit (hij wist niet meer wie hij was). Zijn zus Marie werd verliefd op hem, maar toen ze wisten wie ze waren was Marie zo beschaamd dat ze in het klooster ging. De broers Bill en Mickey vochten om de liefde van Laura Spencer, gespeeld door Susan Flannery.

Jaren 70[bewerken]

Driehoeksverhouding Bill-Laura-Mickey[bewerken]

Een van de langste en meest geliefde verhaallijnen in de geschiedenis van de show. Bill Horton verkrachtte Laura Spencer, de vrouw van zijn broer en maakte haar zo zwanger. Laura deed alsof het kind van Mickey was maar dan ontdekte deze dat hij onvruchtbaar was. Mickey kreeg een hartaanval en een beroerte waardoor hij aan geheugenverlies leed. Hij ontsloeg zichzelf uit het ziekenhuis en ontmoette op een boerderij Maggie Simmons (Suzanne Rogers) en werd verliefd op haar, uiteindelijk kreeg hij zijn geheugen terug en keerde met Maggie terug naar Salem. Laura en Bill trouwden en kregen een tweede kind, Jennifer.

Verkering van Doug Williams en Julie Olson[bewerken]

Een andere populaire verhaallijn was de relatie tussen wildebras Julie en zanger/oplichter Doug Williams. Doug leerde Bill Horton kennen in de gevangenis nadat Bill de vrouw van zijn broer Tommy, Kitty had vermoord. Na zijn vrijlating kwam Doug naar Salem en leerde zo Julie kennen. Hun relatie stond onder erge druk. Doug papte ook aan met Julies moeder Addie (voor haar geld), maar werd uiteindelijk toch verliefd op haar terwijl hij ook nog van Julie hield. Addie werd zwanger en kreeg te horen dat ze aan leukemie leed. De band met Doug werd sterker, haar conditie verslechterde en ze gaf geboorte aan Hope terwijl ze in coma lag. Daarna ging het miraculeus beter met Addie, helaas duurde het geluk niet lang. Terwijl ze met Hope aan het wandelen was kwam een vrachtwagen op hen af, ze kon de buggy nog wegduwen maar werd zelf door de vrachtwagen gegrepen en stierf. Dit betekende nog niet dat Doug en Julie samen konden zijn want Julie was intussen met Bob Anderson getrouwd. Doug ging terug naar zijn ex-vrouw maar dan kreeg hij een auto-ongeluk, Julie zag in dat ze van hem hield en al snel trouwden ze.

Marlena Evans[bewerken]

In 1976 werd Marlena Evans (Deidre Hall) geïntroduceerd en ze werd al snel de heldin van de show. Ze trouwde met advocaat Don Craig en kreeg een zoontje met hem, Don Jr. dat aan wiegendood stierf. Later trouwde ze met Roman Brady, maar door bemoeienis van Stefano Dimera denkt iedereen dat Roman dood is. Als John (die denkt dat hij Roman is) terug komt naar Salem wordt ze hopeloos verliefd op hem. Later blijkt dat de persoon Roman Brady niet is maar John Black.

Het einde van Laura en Bill[bewerken]

Het decennium werd afgerond door oude favorieten Laura en Bill uit de serie te schrijven. Bill begon Laura te bedriegen nadat ze mentaal labiel werd omdat ze lange tijd gelogen had over het vaderschap van haar zoon Mike. Laura begon langzaam af te takelen en bereikte haar hoogtepunt toen ze haar dochtertje Jennifer alleen op een bus zette zodat ze zichzelf kon ophangen. Laura belandde in een instelling en Bill verliet Salem beschaamd terwijl Jennifer naar een kostschool werd gestuurd.

Jaren 80[bewerken]

Superkoppelfenomeen[bewerken]

In het begin van de jaren 80 werd de Iers-Katholieke familie Brady geïntroduceerd. Shawn en Caroline Brady waren de trotse ouders van Roman, Bo, Kayla en Kimberly. Er kwam ook een seriemoordenaar die het op Roman gemunt had en hem als schuldige wilde aanduiden, Roman trok bij Marlena in en ze werd verliefd op elkaar, een superkoppel was geboren. Het laatste slachtoffer van de moordenaar was Samantha, de tweelingzus van Marlena.

Een ander superkoppel waren Hope en Bo, die de tanende populariteit van de serie terug omhoog haalden. Romans zuster Kayla kreeg een relatie met Patch Johnson (die een ooglapje droeg) en ook zij waren een zeer populair koppel. Kaper op de kust was echter Jack Deveraux die met Kayla aan de haal ging. Later bleek dat Jack de broer van Patch was, Kayla begon weer een affaire met Patch, toen Jack dat aan de weet kwam verkrachtte hij haar. Hij kreeg een fikse ruzie met Patch op het dak van een gebouw, Jack viel en liep ernstige verwondingen op, er was iets met zijn nieren, Patch stond voor de moeilijke keuze maar gaf een nier aan Jack. Jack en Kayla scheidden en zij en Patch kwamen weer samen.

De aandacht ging ook weer naar de Horton familie die al enkele jaren in de schaduw van de Brady's stond. Jennifer, de dochter van Laura en Bill werd terug naar de serie gehaald en woonde in bij Tom en Alice. Ze begon een relatie met Frankie Brady, de geadopteerde zoon van Shawn en Caroline, maar hun relatie werd al snel beëindigd toen de schrijvers op het idee kwamen om Jennifer aan Jack te koppelen.

Familie DiMera en Kiriakis[bewerken]

De families DiMera en Kiriakis werden gecreëerd omdat er te weinig slechteriken rondliepen in Salem waartegen de andere personages tegen konden vechten. Politiemysteries en spionageavonturen kwamen in de serie, zelfs een fictieve geheime spionagedienst de ISA, waar vele inwoners van Salem over de jaren heen voor gewerkt hebben.

De Kiriakis familie werd geleid door de rijke Griekse zakenman Victor die banden had met de georganiseerde misdaad. Victor kwam meermaals in contact met de politie door zijn illegale activiteiten. Maar Victor had een groot geheim wat uiteindelijk zijn redding bleek: Victor had jaren geleden een affaire met Caroline Brady gehad en was de echte vader van Bo. Toen dit bekend werd zwoer Victor de misdaad af, het huwelijk van Shawn en Caroline kwam wel in een crisis terecht. Kimberly Brady werd bevriend met Victor om bezwarend materiaal over hem te vinden maar Victor had haar plan al snel door en dreigde ermee haar liefde Shane Donovan te vermoorden en verplichtte haar met hem te trouwen, ze deed het maar snel daarna ging ze toch terug naar haar liefde Shane.

Terwijl Victor milder werd bleef Stefano een slechterik. Hij hield zich vooral bezig met kunstdiefstallen, politieke moorden, hersenspoelingen, enz. Stefano haat de familie om een onbekende reden over een feit dat jaren geleden in Dublin gebeurd is. Stefano werd geobsedeerd door Marlena, die met Roman getrouwd was. Roman had een kind met Stefano's schoondochter Anna, Carrie. De strijd om Marlena mondde uit in een verhaallijn die jaren duurde over de echte Roman en John Black.

John Black[bewerken]

De controverse begon toen acteur Wayne Northrop de serie verliet vanwege geschillen met de schrijvers. Zijn personage viel van een steile rots op een tropisch eiland door een geweerschot van Stefano. Later werd besloten om de rol te recasten, maar in plaats hem gewoon te vervangen zoals al zo dikwijls gedaan werd, gaven de schrijvers nu een reden waarom de rol door een andere acteur gespeeld werd, na zijn val van de klif werd hij door Stefano opgevangen en medisch verzorgd, door plastische chirurgie zag zijn gezicht er anders uit. Hij werd gehersenspoeld en werd een huurmoordenaar van Stefano. Hij kon van Stefano ontsnappen en ging naar Salem, daar nam hij de naam John Black aan die hij op een oorlogsmonument gezien had. Hij en Marlena werden vrienden en uiteindelijk ontdekten ze dat hij Roman was, daarna hertrouwden ze. In 1987 besloot Deidre Hall de serie te verlaten en haar personage kwam om in een vliegtuigcrash. Later kreeg Roman een relatie met nieuw personage Isabella Toscano, de dochter van misdadiger Ernesto Toscano, later bleek dat ze de dochter was van Victor Kiriakis.

Jaren 90[bewerken]

De Cruise of Deception was een grote verhaallijn die begon in de zomer van 1989 en eindigde in de zomer van 1990, waar vele verhaallijnen tot een einde kwamen en waar nieuwe werden opgezet. Ernesto had een plan om Victor Kiriakis en Roman te vermoorden, ook aan boord van de cruise waren Isabella Toscano, Bo Brady, Jack Devereaux, Hope Brady, Jennifer Horton en de teruggekeerde Julie Olson-Williams. Ernesto lokte iedereen aan boord van het cruiseschip en liet het schipbreuk lijden waardoor ze vast kwamen te zitten op een eiland dat door hem gecontroleerd werd. De schipbreukelingen probeerden te ontsnappen, Jack en Jennifer vrijden eindelijk met elkaar terwijl Bo en Roman zich verzoenden na een lange tijd van spanning tussen hen.

Uiteindelijk keerde iedereen naar Salem terug, behalve Hope die in een kooi werd geplaatst die later ontplofte. Later werd bekend dat Ernesto Hope ruilde met de DiMera-familie en dat Greta Von Amberg het slachtoffer was in plaats van Hope. Hope werd gehersenspoeld om voor Stefano te werken als dubbelganger van prinses Gina Von Amberg (Greta's moeder), die samen met haar huurmoordenaar-geliefde John Black waardevolle kunstwerken voor Stefano had gestolen in het verleden. De verhaallijn om John en Hope te koppelen viel niet in goede aarde bij de fans en op 2 maanden tijd verloor de show een miljoen kijkers.

Toen Bo alleen naar huis keerde flirtte hij met de nieuwe dokter Carly Manning. Haar komst bracht een nieuwe verhaallijn met zich mee. Carly bleek de zus te zijn van Frankie Brady en samen vochten ze tegen de nieuwe slechterik van de show, Lawrence Alamain. Hij vermoordde Patch Johnson. Door de populariteit van dit personage voorzagen de schrijvers een uitweg waardoor Patch later nog zou kunnen terugkeren (waar pas zestien jaar later gebruik van gemaakt werd). Nu Patch weg was werd ook zijn geliefde Kayla uit de show geschreven, eerst kreeg ze nog een relatie met haar voormalige schoonbroer Shane Donovan, maar die werd afgeblazen door slechte kritieken van de fans.

Lawrence verkrachtte Jennifer, terwijl Bo (gespeeld door een nieuwe acteur) een relatie kreeg met Carly Manning, wier ouders van haar eisten dat ze met Lawrence zou trouwen.

Isabella en "Roman" trouwden maar hun huwelijksgeluk werd al snel verstoord door de schokkende terugkeer uit de doden van Romans vrouw Marlena. Marlena's dood werd geënsceneerd en ze was al die tijd een gevangene van Stefano. Meer dan 10 jaar later bleek dat Marlena in die tijd als draagmoeder werd gebruikt voor de tweeling (Rex en Cassie) van de echte Roman en voormalige DiMera-werknemer Kate Roberts. Toen Roman naar Stefano zocht om wraak te nemen kwamen ze tot een andere schokkende ontdekking waaruit bleek dat Roman niet de echte Roman was en dat de echte (Wayne Northrop) al sinds 1984 gevangen van Stefano was.

De reden voor zo een ommezwaai in het verhaal moet achter de schermen gezocht worden. Marlena werd na een afwezigheid van 4 jaar benaderd door de schrijvers om terug te komen, ze wilde dit enkel doen als ook haar goede vriend Wayne Northrop teruggebracht werd in de rol van Roman Brady. De producenten waren geïnteresseerd maar wisten dat Drake Hogestyn die Roman Brady speelde erg populair was bij de kijkers en ze konden hem niet zomaar ontslaan. Maar omdat hij een nieuw leven had met Isabella werd een compromis gesloten; Northtrop kwam terug en het bleek dat Roman John Black was, een huurmoordenaar van Stefano die gehersenspoeld werd en geen herinneringen had van zijn vorig leven.

De terugkeer van de echte Roman was amusant voor de fans die nu de verschillen zagen tussen de twee acteurs die Roman speelden en vroegen zich af hoe, Marlena in het bijzonder, die met alle twee de mannen geslapen had zich kon vergissen. (Hogestyn was groter, had donkerder en rechte haren en was rechtshandig terwijl Northrop kleiner, krullend en linkshandig was). John zag er ook een paar jaar jonger uit dan de echte Roman.

Johns verleden is door de jaren heen nogal veranderd. Eerst werd onthuld dat hij lid was van de rijke familie Alamain, daarna bleek hij priester geweest te zijn, uiteindelijk werd bekend dat John huurmoordenaar, oplichter en juwelendief was die met prinses Gina Von Amberg samenwerkte. Nog later bleek hij een buitenechtelijk kind te zijn van Daphne DiMera, de eerste vrouw van Stefano, zij was ook lid van de Alamain-familie. Zijn vader is onbekend (al denken sommigen aan Shawn Brady, waardoor het feit dat John met Roman verwisseld werd logischer lijkt. Marlena herenigde zich met Roman terwijl John met Isabella getrouwd bleef, ze kregen één kind, Brady, genoemd naar de familie waar hij 5 jaar deel van had uitgemaakt.

Het geluk van John & Isabella was van korte duur, Isabelle kreeg kanker aan de alvleesklier en stierf (de actrice die Isabella vertolkte werd ontslagen omdat ze te veel geld vroeg voor haar rol). Nadat hij over de dood van Isabella heen was kreeg John een controversiële affaire met Marlena. Ze hadden seks in een kantoor van Titan, het bedrijf van Victor Kiriakis, waar haar dochter Sami hen betrapte. Marlena werd zwanger maar dacht dat het kind van Roman was, ook Sami zei dat het kind van haar vader moest zijn en vervalste zelfs een vaderschapstest. Sami werd ontmaskerd nadat ze haar zusje Belle (genoemd naar Isabella) wilde verkopen. Roman kon Marlena niet vergeven dat zij hem horens zette. Door dit schandaal werd Marlena gedwongen Belle alleen op te voeden terwijl John steun vond bij een nieuwe sociale werkster, Kristen Blake Eileen Davidson. Sami vergaf Marlena en John (die ze als een tweede vader beschouwde) nooit.

James Reilly-tijdperk[bewerken]

In 1993 werd een nieuwe hoofdschrijver ingehuurd, James Reilly. Eén van zijn eerste verhaallijnen was dat Carly Manning levend begraven werd door John, Lawrence en diens gekke tante Vivian Alamain. De kijkcijfers gingen de hoogte in omdat de verhaallijn erg gepromoot werd door de zender NBC. Door de hoge kijkcijfers eisten populaire acteurs Lawrence, Jack en Carly betere verhaallijnen waardoor ze door de schrijvers ontslagen werden. De complexe relatie en dikwijls vijandige relatie van Lawrence en Carly mondde uit in liefde toen ze Nicholas terugwonnen, hun kind dat dood gewaand werd maar door Vivian opgevoed werd. De gelukkige herenigde familie verliet Salem en trok naar Europa. Jack verliet Salem nadat zijn dochter Abby kanker kreeg door giftige chemische producten waar Jack jaren eerder de toestemming voor had gegeven om ze te dumpen. De exits van de personages waren omstreden bij de fans, vooral Jacks beslissing om z'n vrouw en kind achter te laten.

Jennifer ging al snel door met haar leven en kreeg een relatie met Stefano's geadopteerde zoon Peter Blake, de broer van Johns nieuwe liefde, Kristen. Jack kwam echter terug (nu gespeeld door een andere acteur), ook Laura Horton keerde na vele jaren afwezigheid terug. In een instelling werden Jack en Laura verliefd op elkaar, zonder te weten wie ze eigenlijk waren. Melissa Reeves verliet de serie zonder aankondiging en dat stak stokken in de wielen bij de schrijvers, gelukkig werd snel een andere actrice gevonden om de rol te spelen. Peter kreeg een ziekte waardoor hij gek werd en hij probeerde Jack en Jennifer te vermoorden, uiteindelijk belandde Peter in de gevangenis en later vertrokken Jack en Jennifer die aan populariteit ingeboet hadden naar Afrika (zomer 1998).

Nieuwe generatie[bewerken]

Om de show ook bij het jonge publiek populair te maken bracht Reilly ook jonge acteurs op het scherm. Naast Sami, kwam ook Carrie op de voorgrond en de half-broers Lucas Roberts en Austin Reed, kinderen van Kate Roberts. Lucas was de zoon van een affaire die Kate had met Bill Horton. Austin had ook nog een zus, Billie Reed. Zij waren de kinderen uit een huwelijk van Kate met Curtis Reed. Curtis liet Kate geloven dat Austin en Billie dood waren, waardoor Kate haar kinderen nooit gekend heeft.

Reilly creëerde een liefdesrelatie tussen Sami, Carrie, Austin en Lucas die nogal wat leek op de verhouding van Bill, Mickey en Laura begin jaren 70. Sami werd verblind door een jongeman, Alan, die op haar zuster Carrie uit was. Alan verkrachtte Sami en zij schoot hem in de teelballen waardoor ze hem castreerde, dit werd een schandaal in Salem. Austin was altijd lief voor Sami en ze werd door hem geobsedeerd. Sami drogeerde Austin en sliep met hem, toen hij haar Carrie noemde liep ze weg en belandde in de armen van Lucas waar ze ook mee naar bed ging. Met Vivians hulp overtuigde Sami Austin om met haar te trouwen, aangezien ze zwanger was. Lucas gebruikte intussen zijn andere half-broer Mike Horton om Austin en Carrie uit elkaar te halen. Uiteindelijk bleek dat Lucas de vader was van Sami's kind Will en Austin en Carrie trouwden. Sami en Lucas die eerst goede vrienden waren werden nu aartsvijanden en ook met zijn moeder Kate kon Sami niet overweg.

Reilly's tweede verhaallijn ging over de terugkeer van Stefano DiMera, die met de hulp van zijn geliefde Celeste Perrault, John en Marlena ontvoerde. De twee werden bevrijd door een aan geheugenverlies lijdende Hope, die niet dood was maar al die tijd gevangen werd door Stefano. De terugkeer van Hope die dacht dat ze Gina heette zorgde voor ravage in de relatie tussen Bo en Billie. Hope werd opnieuw dood verklaard omdat men niet geloofde dat Gina en Hope dezelfden waren, enkel Alice Horton was ervan overtuigd dat Gina haar geliefde kleindochter Hope was. Bo en Billie trouwden maar toen bleek dat het toch Hope was liep het huwelijk stuk en vertrok Billie naar Europa. Billie keerde wel terug, nu gespeeld door Krista Allen en werd later zwanger van Bo. Hun kind werd doodgeboren, maar jaren later bleek dat mannetjes van Stefano het kind bij de geboorte ontvoerden. Bo en Billie ontdekten in 2005 dat hun dochter de hele tijd in Salem had gewoond en de beste vriendin was van Abby Devereaux, Chelsea Benson.

Tony DiMera werd door Reilly in 1993 teruggehaald om voor een zieke Stefano te zorgen, hij trouwde met Kristen. Tony wilde in tegenstelling tot zijn vader alles legaal doen, maar dat veranderde toen Kristen hem verliet voor John, Tony kreeg een bloedziekte en pleegde zelfmoord, maar hij liet het op moord lijken waardoor John beschuldigd werd. In 2002 keerde Tony terug en kwam uit dat niet hij maar zijn neef André dood was. André had in de jaren 80 plastische chirurgie ondergaan om op Tony te lijken.

Dan bedacht Reilly de meeste controversiële verhaallijn tot nu toe, Marlena werd bezeten van de duivel. Marlena werd verdorven omdat ze gedrogeerd werd door Stefano, die toegang had tot haar appartement omdat hij buurman Mike Horton chanteerde. Verschillende plagen troffen Salem. Marlena begon de stad te terroriseren door alle christelijke symbolen en alles wat met kerstmis te maken had te schenden. In een poging om Johns ziel te stelen (die op dat moment nog dacht dat hij priester geweest was) ontdekte ze dat John nog steeds van haar hield en ze maakte misbruik van zijn gevoelens. In andere scènes zag je een Marlena die boven de grond zweefde. Marlena probeerde verscheidene malen priester Black te verleiden, tot groot amusement van de kijker die de chemie tussen het koppel bijna kon voelen. Caroline, Kristen, John en vele andere vrienden van haar die de duivel probeerden uit te drijven. Uiteindelijk werd Marlena van Satan bevrijd door Johns liefde die het priesterambt weer verliet en met Kristen verder ging. Kristen was inmiddels getrouwd met Tony DiMera omdat John priester was. Later werd John beschuldigd van de moord op Tony en enkel Marlena geloofde nog in zijn onschuld en deed alles om hem vrij te spreken.

Kristen en John begonnen hun romance opnieuw, geen van hen wist dat Marlena opnieuw gevoelens had voor John. Kristen werd zwanger, Stefano was razend toen hij het hoorde en wilde John laten boeten voor wat met zijn zoon Tony gebeurd was. Hij liet John ontvoeren naar Parijs. Op het nippertje werd hij van de dood gered door zijn tante Vivian, die een affaire had met Stefano. In een ondergrondse ontploffing stierf Stefano (voor de zoveelste maal), ook de moeder van Kristen, Rachel, stierf bij de ontploffing. Kristen verloor haar baby en ontdekte dat Marlena opnieuw verliefd was op John. Om haar relatie met John niet op het spel te zetten besloot Kristen niet te vertellen dat ze het kind verloren was. Ze overtuigde haar vader Stefano om het spel mee te spelen. Kristen zonk dieper en dieper in het kwade. Stefano stelde haar voor aan Susan Banks, die heel erg op Kristen leek, alleen met een vreselijk kapsel en slechte tanden. Met een pruik en vals gebit ging Susan als Kristen door bij John, Vivian die door Stefano gedwongen werd hielp haar hierbij. Het bleek dat Susan van een drieling was, ze had nog een zuster, de non Mary Moira, en een broer. De drieling en Kristen werd door dezelfde actrice gespeeld, Eileen Davidson. Marlena kwam achter het bedrog van Kristen, maar werd door haar ontvoerd en gevangengezet in een geheime kamer in het DiMera-huis. Kristen bevond zich al snel in dezelfde situatie toen Susan besloot de rollen om te draaien en Kristen bij Marlena op te sluiten. Susan probeerde met John te trouwen in een bruiloft die helemaal rond Elvis Presley draaide. Marlena en Kristen konden ontsnappen en alles werd onthuld. John verliet Kristen voor Marlena. Deze spannende gebeurtenissen gaven Days zijn hoogste kijkcijfers in bijna een decennium, ze kwamen net iets te kort om de eeuwige nummer één The Young and the Restless van de troon te stoten. Susan verliet Salem en werd verliefd op Engelsman Edmund Crumb. Intussen kreeg Kristen nieuwe vijanden in Salem waaronder Marlena, John, Vivian, Celesta, Laura Horton en de pas teruggekeerde Susan en Edmund. Niet veel later werd het levenloze lichaam van Kristen gevonden bij haar zwembad. Susan had net een afspraak gehad met haar en probeerde het land uit te vluchten. Dat lukte haar niet en later zag de kijker dat het eigenlijk Kristen was met een vals gebit die dacht dat Susan dood was. Kristen ging naar haar eigen begrafenis waar ze zag dat alle mensen die haar vroeger lief hadden op de begrafenis waren om te rouwen en terug te denken aan de oude Kristen, behalve Laura Horton die in het rood verscheen op de begrafenis. Susan zat echter gevangen op een Caribisch eiland, wie was dan het lijk. Later bleek dat Susan nog een vierlingzus had waar ze het bestaan niet van af wist. Penelope Kent, een Engelse actrice. Ze had ook een misvormd gebit maar had dat in haar kinderjaren al laten veranderen en was een exact evenbeeld van Kristen. Penelope leed aan een ziekte en zou sowieso sterven. De uiteindelijke moordenaar bleek Edmund te zijn die Susan wilde bevrijden van Kristen. Susan zorgde ervoor dat Kristen nu vastzat op het Caribische eiland en verliet met Edmund Salem. Tot op de dag van vandaag denkt iedereen daar nog altijd dat Kristen dood is.

In 1997 nam Reilly de controversiële beslissing om Josh Taylor aan te nemen voor de rol van Roman Brady. Taylor had van 1977 tot 1987 al de rol van Chris Kositchek. Roman was erg ziek en om zijn gevoelens te sparen deden John en Marlena alsof ze geen koppel waren en dat Marlena nog van Roman hield. Eind '97 verliet Reilly de serie om te beginnen schrijven aan z'n nieuwe serie Passions. De nieuwe schrijver werkte de verhaallijnen van Reilly verder af. Mike en Carrie werden verliefd op elkaar en ruilden in november 1999]] Salem voor Israël. In februari 2000 verliet Vivian, die van gevreesde slechterik in een komisch personage was veranderd, Salem met haar trouwe dienaar Ivan Marais. Lucas en Sami voerden een oorlog om het hoederecht over Will. Het eindigde toen Victor Lucas dwong het hoederecht aan Sami af te staan in ruil voor alle bewijzen over de moord op Franco Kelly. Na een affaire met Greta Von Amberg die op z'n hoogtepunt kwam in de verschrikkelijk slechte verhaallijn De tuin van Eden trouwde Austin met Sami, maar hij liet haar voor het altaar staan (voor de 2de keer al)nadat hij ontdekte dat Sami al jaren loog over het feit dat Lucas Will geslagen zou hebben. Sami's trouwrampen zouden zich nog enkele malen herhalen.

De laatste verhaallijn was die van Hope en haar alter ego, prinses Gina. Hope die dacht als Gina zorgde ervoor dat John terug het personage werd dat hij was voor hij naar Salem kwam, haar minnaar. John en Hope hadden seks in een onderzeeër, vele fans vonden dit erover en haakten af. Anderen vonden het geen overspel omdat ze beiden niet wisten wie ze echt waren. De echte Gina bleek ook nog te leven, maar de tand des tijds was niet lief voor haar geweest. Uiteindelijk nam ze (met de hulp van plastische chirurgie) Hopes leven in Salem over, nu waren de rollen omgekeerd. Op de trouwdag van Bo en Gina probeerde Gina Marlena en Shawn-D te doden, na een gevecht om het pistool met Bo ging het pistool af dat Gina dodelijk verwondde. Later werd Hope bevrijd en kon ze haar leven met Bo opnieuw beginnen.

Hope was wel zwanger. De NBC begon een campagne en vroeg aan de fans wie de vader van het kind moest zijn, John of Stefano. John won het pleit. Maar vele fans wensten dat Bo de vader was, de schrijvers veranderden het verhaal later en het bleek dat Bo uiteindelijk toch de vader was. Maar niet alles draaide goed uit. Lexie en Abe wilden een kind adopteren. Stefano hielp hen erbij en bij de bevalling werd het kind dat Lexie zou krijgen met dat van Hope gewisseld. Toen het nieuws bekend werd deed Lexie er alles aan om haar kind te houden, en uiteindelijk viel ze onder de DiMera-vloek en werd een slechterik net als haar familieleden. Na Stefano's dood werd Lexie weer normaal en kon ze haar geschillen met Hope opzij zetten.

2000 en verder[bewerken]

De serie ging verder met een aantal nieuwe acteurs zoals Belle Black (Kirsten Storms), Brady Black (Kyle Lowder), Shawn-Douglas Brady (Jason Cook), Philip Kiriakis (Jay Kenneth Johnson) en Mimi Lockhart (Farah Fath), de beste vriendin van Belle. De hoofdverhaalijn ging over de relatie tussen Shawn en Belle, die zwoeren maagd te blijven tot hun huwelijksnacht. Een andere verhaallijn was de strijd tussen Philip en Brady om Chloe (Nadia Bjorlin), de dochter van Craig en Nancy Wesley. In het begin droeg Chloe enkel zwarte kleren en een bril, iedereen lachte haar uit. Ze verbaasde iedereen door op het schoolbal te verschijnen in een rode jurk waarin ze als een godin uitzag. Philip nam haar mee naar het schoolbal voor de grap, maar werd al snel verliefd op haar. Brady nam Chloe in vertrouwen na van zijn familie te vervreemden door zijn haat voor Marlena. Chloe en Brady werden een koppel, maar Brady's grootvader Victor vond dat Chloe geen partij was voor zijn kleinzoon en bezorgde haar een overzeese job waar ze opera kon zingen, haar passie.

Tony DiMera (Thaao Penghlis)keerde naar Salem terug als hoofd van de DiMerafamilie na het overlijden van Stefano, hij probeerde Marlena van John af te pakken. Tony en John zochten lange tijd naar een blauwe sleutel die Stefano nagelaten had die de waarheid over de tweeling Cassie en Rex onthulden, zij waren de kinderen van Kate en Roman gedragen door Marlena in haar jaren afwezigheid. John en Tony ontdekten dat ze halfbroers waren, John vond namelijk een brief van de moeder van Tony, Daphne Dimera, waarin ze John en Tony beschreef als broers. Philomena Alamain was de zus van Daphne, en zij adopteerde John legaal als haar kind zodat Stefano DiMera er niet achter zou komen dat Daphne hem had bedrogen. Op deze manier is John opgegroeid als Forrest Allemain. De identiteit van Johns biologische vader was onbekend. (Later in 2008 werd Johns verhaal herschreven, en bleek hij de zoon te zijn van Colleen Brady en Santo DiMera) Sami werd bijna door Tony vermoord nadat ze hem confronteerde met het feit dat hij zijn zus Lexie hielp met het verwoesten van haar relatie met Brandon.

Het personage van Nicole Walker (Arianne Zuker) werd ook ontgonnen. Nicole was een vrij arm meisje dat de kans kreeg om topmodel te worden voor Titan dankzij Sami. Ze kreeg een relatie met Sami's broer Eric, maar liet hem staan nadat Kate haar vijf miljoen dollar bood om met haar zoon Lucas te trouwen, zodat hij hoederecht over Will zou krijgen. Nicole proefde al snel van het geld en de macht en vond een manier om bij Victor in bed te belanden. Ze scheidde van Lucas en trouwde met Victor. Na enkele jaren verlamd geweest te zijn, had Victor besloten nooit meer hulpeloos te zijn. Hij hield Nicole in zijn macht met de bewijzen dat ze de schurkendokter Colin Murhpy had vermoord. Nicole werd verliefd op Brady. Later werd Victor dood gewaand en kon hij Nicole niet stoppen om Brady te verleiden.

De kijkcijfers waren gedaald en NBC dreigde de show te annuleren, in de zomer van 2003 werd James Reilly teruggehaald en kreeg hij carte blanche om de show terug naar de top te halen. Zijn grootste verhaallijn om Days te redden was zijn Salem Jager verhaallijn. Het begon met de moord op commissaris Abe Carver James Reynolds, die heel Salem verbaasde. Het tweede slachtoffer was Jack Devereaux Matthew Ashford, die een steen op zijn hoofd kreeg. Maggie Horton Suzanne Rogers, die Abe had zien sterven, was het volgende slachtoffer en werd door een fles sterkedrank neergeknuppeld. Iedereen was op zijn hoede in Salem na de 2 moorden en Maggie had haar moordenaar binnen gelaten, dus moest het iemand zijn die ze kende. Caroline Brady werd aangekondigd als het volgende slachtoffer en iedereen deed alles om haar te beschermen maar in de kerk werd ze vergiftigd en stierf ze, haar kleindochter Cassie werd doodgestoken. Romans (Josh Taylor) keel werd overgesneden op zijn huwelijk met Kate Roberts (Lauren Koslow). Tony DiMera werd door een tijger verscheurd nadat hij gezegd had de identiteit van de seriemoordenaar bekend te maken. Tony overleefde het maar kreeg in het ziekenhuis een dodelijke spuit. Intussen elektrocuteerde Jan Spears Victor Kiriakis in een poging om Shawn Brady voor zich te winnen. Eerst dacht men dat het het werk was van de seriemoordenaar maar later wist de politie dat niet met zekerheid. Toen werd de moordenaar uiteindelijk bekend en bleek niemand minder dan dokter Marlena Evans (Deidre Hall) te zijn. Doug Williams (Bill Hayes) ontdekte het verraad van Marlena, maar werd op het kerkhof neergestoken. Met zijn laatste krachten schreef hij de naam van Marlena met zijn eigen bloed op een briefje en verborg dit aan het graf van Tom Horton, Alice ontdekte dit nadat de geest van Tom haar tot zijn graf leidde. Marlena confronteerde Alice hiermee en ondanks pogingen van de geesten van Abe, Maggie, Roman en Caroline verstikte ze Alice in haar eigen donuts die al sinds het begin van de serie vreugde bracht bij de mensen in Salem. Net voor ze stierf kon Alice nog naar John (Drake Hogestyn) bellen om hem te zeggen dat Marlena de moordenaar was. Na een gevecht werd Marlena naar het ziekenhuis gebracht waar ze onder invloed van een waarheidsserum vertelde dat ze iedereen had vermoord omdat Abe ontdekt had dat ze het huwelijk tussen Kate en Roman wilde verhinderen, maar ze herinnerde zich de misdaden niet meer. De verhaallijn was erg controversieel omdat vele slachtoffers favorieten van de fans waren en al jaren meedraaiden in de show. Te midden van dit verliet John Clarke (Mickey Horton) de show, na 39 jaar deze rol gespeeld te hebben. De kijkcijfers van de show waren inmiddels wel flink gestegen en de inspanningen van de serie bleken succesvol te zijn. Nadat Marlena vermoord werd op het dak van de gevangenis, omdat men dacht dat ze wilde vluchten terwijl het eigenlijk een list was van Nicole om niet van de moord op Colin beschuldigd te worden, werd ze begraven. Een paar afleveringen later zat ze levend en wel in een ogenschijnlijk verlaten Salem. Toen ze ronddoolde in de stad kwam ze Alice Horton tegen die niet dood bleek te zijn, ze bracht Marlena in contact met Abe en Roman die hen vertelden dat niemand dood was en dat ze vastgehouden werden op een onbewoond eiland waar Salem nagebouwd was. Iedereen dacht dat Stefano of Tony (die de enige dode was die niet op het eiland was) achter alles zat. Victor, geen slachtoffer van de seriemoordenaar was ook op het eiland Melaswen (New Salem achterstevoren gespeld). Maar Tony was degene die achter alles zat, zijn plan was om alle grote liefdes van Salem uit elkaar te drijven en te bewijzen dat hij machtiger was dan zijn vader Stefano, die hij zou vermoord hebben om een bloedtransfusie te kunnen krijgen. Zoals echter veel eerder bewezen is, is Tony een buitenechtelijk kind van Stefano's vrouw en hebben ze dus niet hetzelfde bloed, al zou het misschien weer Andre kunnen zijn die in Tony's plaats rondloopt. Het was ook een wraakactie tegen zijn halfbroer John, wiens verraad met Kristen hij nooit heeft vergeven. Een andere gevangene op het eiland was Colin Murphy, die ook niet dood bleek te zijn, hij was wel al lange tijd vermoord voor er sprake was van de seriemoordenaar. Billie Reed, nu door Julie Pinson gespeeld, was ook op het eiland gevangen. Bo, Hope, Jennifer, John en Patrick Lockhart geraakten uiteindelijk allen op het eiland om zich te herenigen met hun geliefden. John en Tony (of Andre) vochten voor een laatste keer en hij dacht dat Tony dood was. Iedereen kon ontsnappen, maar Tony veroorzaakte een vulkaanuitbarsting die een grote vloedgolf teweegbracht. Marlena, Roman, Jack, Cassie, Victor, Caroline en Colin werden dood gewaand.

De overlevenden keerden terug naar Salem om hun levens terug op te nemen. Maar dat was niet zo gemakkelijk. Maggie vond Mickey terug (nu door John Ingle gespeeld), al was hij intussen wel getrouwd met Bonnie Lockhart. Een tijd later koos hij weer volledig voor Maggie, gaf Bonnie het oude restaurant van Maggie als scheidingscadeau en richtte voor Maggie het restaurant 'Chez Rouge', naar zijn koosnaampje voor Maggie, op ter compensatie van het verlies van haar geliefde 'Toscani'. Abe werd langzaamaan blind, maar herstelt een tijd later weer. De 6 slachtoffers bleken in leven te zijn en waren in een Europees kasteel (het lot van Colin Murphy is onbekend maar men denkt dat hij dood is). Ze werden gevangen gehouden door Tony, Victor en Caroline groeiden weer naar elkaar toe. Jack en Cassie probeerden een plan te bedenken om te ontsnappen. Roman en Marlena zaten samen opgesloten en werden weer verliefd op elkaar. Nadat Sami haar ouders en nieuwe liefde Lucas Roberts verloor herviel ze weer in haar oude plannetjes. Ze vermomde zich zelf als een man, Stan genaamd (dit was omdat Alison Sweeney op zwangerschapsverlof ging), ze zorgde ervoor dat John verslaafd werd aan drugs. Toen hij probeerde af te kicken kreeg hij hulp van Kate, ze werden al snel verliefd en Tony liet Roman en Marlena een film zien waar John en Kate schijnbaar seks hadden. Roman en Marlena waren zo geschokt dat ze troost zochten bij elkaar en seks hadden.

Na een brand in het kasteel konden Jack, Cassie, Roman en Marlena ontsnappen. Victor en Caroline werden weggetoverd door Tony, die later gearresteerd werd en zo konden Victor en Caroline ook eindelijk naar Salem terugkeren.

In 2004 zorgden de verhaallijnen weer voor een terugval in de kijkcijfers, Jan Spears ontvoerde Shawn en hield hem maanden gevangen, ze probeerde alles om hem te verleiden. Shawn en Belle waren uit elkaar gegaan omdat Belle geen informatie wilde geven over seriemoordenaar Marlena die zijn grootvader Doug en overgrootmoeder Alice had vermoord. Kate bedacht een plan waardoor Belle en Philip bij elkaar eindigden. Ze zorgde er ook voor dat de huwelijksplannen van Sami en Lucas gedwarsboomd werden, ze drogeerde Sami en zorgde dat ze bij haar ex Brandon kwam. Mimi had intussen een relatie met Rex Brady en verwachtte zijn kind, door het feit dat ze dacht dat Rex nog geen kinderen wilde, koos Mimi voor een abortus. Ze probeerde het vaak aan Rex te vertellen maar er kwam altijd iets tussen. Jan ontdekte de abortus en probeerde Mimi te chanteren, Mimi bracht Jan per ongeluk in een coma en ging naar de gevangenis. Belle bewees later dat het een ongeluk was en Mimi kwam vrij. Rex hoorde dat ze abortus gepleegd had en dumpte Mimi omdat ze gelogen had.

Terwijl Victor dood gewaand werd, verleidde Nicole Brady. Brady's hart lag nog steeds bij Chloe maar dan kwam het bericht over Chloes dood. Niets was minder waar, Chloe had littekens opgelopen bij een auto-ongeval en veinsde haar dood omdat ze Brady zo niet onder ogen wilde komen. Nicole kwam erachter dat Chloe nog leefde en slaagde erin om bij de operatie te zijn die Chloe van haar littekens moest helpen, ze zorgde ervoor dat Chloe nu permanente littekens had. Toen Brady Chloe vond zei hij dat haar littekens hem niet uitmaakte.

Shawn kon van Jan ontsnappen en kreeg een ongeval op weg naar het huwelijk van Belle en Philip dat hij wilde stoppen. Hij begon later Belle te stalken en kreeg een alcoholprobleem. Philip werd naar Irak gestuurd door het leger, Shawn en Belle bedreven de liefde maar Shawn voelde zich erg schuldig en ging op zoek naar Philip in Irak. Philip was intussen gevangengenomen door Tony.

Brady, Lucas en Rex hielpen Shawn op zijn zoektocht naar Philip. Sami ging ook mee vermomd als reporter Stan (Sweeney was op zwangerschapsverlof en haar rol werd door een man verdergespeeld). Sami leverde de mannen aan Tony uit. Ze konden zich uiteindelijk bevrijden maar Philip raakte wel zijn been kwijt toen hij op een landmijn liep. Vele mensen voelden zich er niet gemakkelijk bij dat deze verhaallijn werd gebruikt over een oorlog waar vele mensen het leven gelaten hadden en ook het feit dat Philip zijn been kwijtraakte.

Marlena was intussen zwanger van Roman (door hun opsluiting in het kasteel). Ze hield de waarheid voor John verborgen omdat hij nog aan het afkicken was van drugs. De waarheid kwam aan het licht terwijl John & Marlena en Kate & Roman hun huwelijken probeerden te redden. Roman en Kate gingen uit elkaar, voornamelijk door het constante gemoei van Kate in Sami's leven. Marlena viel van de trap en verloor haar baby, ze had geheugenverlies na haar val. John riep een specialist ter zake. Dit was Alex North, die gespeeld werd door niemand minder dan Wayne Northrop, die vroeger Roman speelde. Hij bracht Marlena onder hypnose en zo werd duidelijk dat zijn bedoelingen niet zo oprecht waren en dat hij en Marlena jaren geleden getrouwd waren. Alex was ooit door de overheid ingezet voor een geheime missie en raakte daarbij vermist en, met als gevolg, doodverklaard. Marlena kreeg haar eerste geval van hysterische amnesie, geheugenverlies door een stressvolle en traumatiserende situatie, en toen Alex achteraf naar zijn vrouw Marlena op zoek ging vond hij haar getrouwd met Roman en hij besloot dat het beter was om het verleden niet op te rakelen. Dit alles was zijn drijfveer om zich te specialiseren in geheugenverlies, waardoor hij ontdekte dat hypnose, psychotherapie, focale punten, muziek en medicatie de beste methodes zijn tegen amnesie. Nu probeerde hij Marlena weer voor zich te winnen en liet haar, onder hypnose, een afkeer krijgen voor John. Door haar sterke liefde voor deze laatste waren Alex' pogingen vaak tevergeefs, maar toen hij haar de waarheid vertelde over hun verleden bleek dat ze wettelijk gezien nog steeds getrouwd waren en Marlena koos om bij de man te blijven die, voor de staat en God, nog steeds haar man was. Tegen beter weten in bleef John haar opzoeken en liet haar weer herinneringen over haar leven in Salem met hem krijgen.

Daarna ging de focus vooral naar Jack en Jennifer en hun dochter Abby, die plots enkele jaren ouder was. Haar beste vriendin Chelsea bleek de dochter van Bo en Billie te zijn, in 1998 kreeg Billie een doodgeboren kind, Georgia genaamd. Nu blijkt dat Stefano het kind liet ontvoeren en dat het al die tijd in Salem was opgegroeid. Slechts 7 jaar later is Chelsea wel dubbel zo oud dan ze zou moeten zijn, maar dat gebeurt wel meer in soapland. Begin 2006 was ze betrokken bij een auto-ongeval dat de dood van haar broertje, Zack, tot gevolg had. Bo had haar een voorlopig rijbewijs gegeven en liet haar met zijn truck rijden, terwijl ze met haar gsm bezig was reed ze Zack aan. Bo voelde zich schuldig en Hope gooide hem het huis uit.

Tijdens de zomer en herfst van 2005 bracht de serie enkele populaire personages van vroeger terug waaronder Austin Reed (Austin Peck), Frankie Brady (Billy Warlock) en Carrie Brady (Christie Clark).

In februari 2006 keerde Arleen Sorkin kort terug, van 1984 tot 1990 speelde ze de komische rol Calliope Jones-Bradford, ze was een favoriet van de fans. In 1992 en 2001 keerde ze ook al kort terug, nu kwam ze als huwelijksconsulente bij de trouw van Shawn & Belle en Marlena & Alex. Calliope kennende zal alles fout gaan wat er fout kan gaan. Alex stierf nadat hij John en Marlena samen vond en met een pistool bedreigde. Hij wist dat hij Marlena niet van John kon winnen en bedacht toen dat als hij haar niet zou hebben, dan niemand. Op het laatste moment kreeg John de kans om Marlena te redden en in een gevecht van man tot man vielen ze beiden van een klif. John, die zich iets hoger dan Alex had kunnen vastgrijpen, probeerde Alex nog een hand toe te steken om hem over zijn eigen lichaam naar boven te laten klimmen, maar Alex weigerde en liet zich in de diepte van de klif vallen.

Door de lagere kijkcijfers werd James E. Reilly ontslagen en werd Hogan Sheffer binnen gehaald, hij maakte snel komaf met de Alex-verhaallijn. Jack Deveraux was inmiddels overleden maar niet voor lang, hij kwam in contact met zijn halfbroer Patch Johnson, die al meer dan 15 jaar dood werd gewaand. Zijn weduwe Kayla Brady keerde terug naar Salem met haar dochter Stephanie.

De NBC verlengde de Days opnieuw maar enkel op voorwaarde dat de show minder zou kosten. Marlena en John kwamen even niet meer aan bod maar zouden wel terugkeren. Melissa Reeves (Jennifer Horton) verkoos andere horizonten en daardoor werd ook Matthew Ashford (Jack) ontslagen, terwijl hij pas een nieuw contract had en opgestaan was uit de dood.

Hope en Bo ontdekte een aantal brieven van Colleen Brady, de overleden zus van Shawn, aan Santo Dimera en omgekeerd. Shawn verteld hen over de liefdesrelatie tussen zijn oudere zus en de getrouwde Italiaanse zakenman. Later ontdekken ze dat Colleen nog in leven is en de Brady's probeerde te beschermen tegen Stefano. De reden van Stefano's haat voor de Bradyfamilie ligt hem dus in het gebroken hart van zijn vader. Stefano had John weer gehersenspoeld en bevolen Colleen te vermoorden, toen echter bleek dat Collen en Santo de echte ouders waren van John, kwam hij in strijd met zichzelf en kon haar niet vermoorden. Toen Colleen diezelfde dag nog stierf in zijn armen, toonde hij amper emotie al nam hij toen hij alleen was met haar lichaam toch nog even afscheid. Toen ze allen weer terug waren in Salem, kreeg Caroline te horen dat Shawn in het vliegtuig weigerde een zuurstofmasker op te zetten omdat er niet genoeg zou zijn voor zijn familie. Zijn lichaam werd door Roman en Caroline aanschouwd en, op aandringen van Marlena, zei John aan hen dat hij zich dan wel niets meer herinnert van de tijd dat hij dacht dat Shawn zijn vader was, maar dat hij nu wel wenst dat het echt zo geweest zou zijn. Daarna vraagt hij Marlena om naar de Dimera-villa te gaan, nu Tony vastzit en Stefano in coma ligt, is hij dus de leider van het Dimera-imperium.

In november 2008 werden John en Marlena ontslagen. Days komt tot minstens de zomer van 2010 op het scherm, maar moet het met minder middelen stellen en daardoor werden de twee best betaalde acteurs de laan uitgestuurd.

In 2009 was er een grote verhaallijn rond een verwisseling van 2 baby's: Sami wordt zwanger van EJ maar beslist de zwangerschap geheim te houden en de baby af te staan ter adoptie, Nicole wordt ook zwanger van EJ maar krijgt een miskraam. Uit vrees dat ze EJ zal verliezen, beslist ze haar miskraam geheim te houden en de zwangerschap te veinzen. Ze ontmoet Mia, een tiener die graag haar baby wilt afstaan voor adoptie. Wanneer zowel Sami als Mia op hetzelfde moment bevallen, verwisselt Nicole de baby's met elkaar. Nicole krijgt Sami's baby en vertelt aan Mia dat ze haar baby heeft verloren. Samen met haar nieuwe vriend, Rafe, adopteert Sami Grace, die eigenlijk de baby is van Mia. Grace zal later sterven en Sami ontdekt dat Sydney, de dochter van Nicole en EJ, eigenlijk haar dochter is.

Datzelfde jaar keerden de personages Vivian Alamain en Carly Manning terug. Beide personages blijven in de serie tot in 2011. Carly blijkt een verleden te hebben met Daniel Jonas en later wordt onthuld dat ze samen een dochter hebben: Melanie.

In februari 2010 overleed Frances Reid, die al meer dan 42 jaar de rol van Alice Horton vertolkte. Frances stapte uit de soapserie in 2007, omdat haar werk te zwaar voor haar werd. In juni 2010 begon er een verhaallijn waarin Alice op sterven lag. Vele oude bekenden keerden weer terug om afscheid te nemen van haar, hieronder zaten: Julie Olsen, Doug Williams, Laura Horton, Bill Horton, Jennifer Devereaux, Mike Horton, Marie Horton, Lucas Horton, Melissa Horton, Carrie Brady, Kayla Brady en Kimberly Brady. Hope Brady( Alice' kleindochter) vertelde op haar begrafenis: "I love you, gran. You look out for us, for the rest of the days of our lives." ("Ik hou van je, oma. Je zal blijven waken over ons, voor de rest van de dagen van ons leven.")

In 2011 kreeg de serie een "make-over" door een aantal oude personages zoals Marlena en John terug te brengen en een reeks van nieuwe personages te introduceren zoals Sonny Kiriakis, de zoon van Justin en Adrienne die openlijk homoseksueel is en Cameron Davis, de halfbroer van Lexie. Tevens kreeg Salem een nieuw stadplein dat de naam kreeg van de familie waarmee het allemaal begon: de Horton familie.

Datzelfde jaar keerde Kirsten weer terug om opnieuw voor problemen te zorgen tussen John en Marlena. Lexie ontdekt dat ze ongeneeslijk ziek is en sterft later omringd door haar vrienden en familie. Een andere verhaallijn focuste zich op Will Horton, de zoon van Sami en Lucas, die ontdekte dat hij eigenlijk op mannen valt en het daar moeilijk mee heeft. Later komt hij uit de kast. Hoewel Sami en Lucas er moeite mee hebben dat hun zoon homo is, blijven ze hem steunen. Later draaien ze bij als Will een koppel wordt met Sonny.

Nick Fallon wordt vrijgelaten uit de gevangenis en trouwt met Gabi Hernandez, de zus van Rafe die de vriend is van Sami. Hij heeft echter moeite om zijn donkere verleden achter zich te laten en zeker wanneer hij ontdekt dat Gabi zwanger is van Will. Ondertussen begint Sami opnieuw gevoelens te krijgen voor EJ. Later worden de hoogzwangere Gabi en Nick ontvoerd door oude vijanden van Nick. Will en Sonny proberen hen te bevrijden maar Will wordt neergeschoten en Gabi's water breekt. Met de hulp van Sonny, bevalt Gabi van haar dochter: Arianna Grace (genoemd naar Gabi's overleden zus en de overleden adoptiezus van Will). Will herstelt van zijn wonden en Gabi erkent Will als de vader van haar baby. Voordien had Nick zich voorgedaan als de vader van het kind (via het chanteren van Will). Gabi beseft dat Nick gevaarlijk is en zij en Nick gaan uit elkaar. Sonny stelt aan Gabi voor dat zij en Arianna bij hem en Will komen wonen.

Bezetting[bewerken]

Vaste bezetting[bewerken]

Acteur Personage Jaren
Kristian Alfonso Hope Williams Brady 1983–87, 1990, 1994–
Gina Von Amberg 1999–2001, 2012
Melissa Archer Serena Mason 2014–
Molly Burnett Melanie Jonas 2008–12, 2014–
Shawn Christian Dr. Daniel Jonas 2008–
Daniel Cosgrove Aiden Jennings 2014–
Kassie DePaiva Eve Donovan 2014–
Judi Evans Adrienne Johnson Kiriakis 1986–91, 2007–08, 2010–
Bonnie Lockhart 2003–07
Mary Beth Evans Kayla Brady 1986–92, 2006–
Billy Flynn Chad DiMera 2014–
Galen Gering Rafe Hernandez 2008–
Rafe Hernandez 2 2011
Deidre Hall Dr. Marlena Evans 1976–87, 1991–2009, 2011–
Hattie Adams 2004
Drake Hogestyn John Black 1986–2009, 2011–13, 2014–
Lauren Koslow Kate Roberts 1996–
Wally Kurth Justin Kiriakis 1987–91, 2009–
Jen Lilley Theresa Donovan 2013–
Kate Mansi Abigail Deveraux 2011–
Eric Martsolf Brady Black 2008–
Joseph Mascolo Stefano DiMera 1982–85, 1988, 1993–2001, 2007–
Peggy McCay Caroline Brady 1983, 1985–
Casey Moss JJ Deveraux 2013–
True O'Brien Paige Larson 2014–
James Read Clyde Weston 2014–
Melissa Reeves Jennifer Horton 1985–95, 2000–06, 2010–
James Reynolds Abe Carver 1981–90, 1991–
Suzanne Rogers Maggie Horton Kiriakis 1973–84, 1985–
Christopher Sean Paul Narita 2014–
Freddie Smith Sonny Kiriakis 2011–
Josh Taylor Roman Brady 1997–
Chris Kositchek 1977–87
Paul Telfer Xander Cook 2015–
Greg Vaughan Eric Brady 2012–
Guy Wilson Will Horton 2014–
Robert Scott Wilson Ben Rogers 2014–
Arianne Zucker Nicole Walker 1998–2006, 2008–

Terugkerende personages[bewerken]

Acteur Personage Jaren
Hira Ambrosino Tori Narita 2015–
John Aniston Victor Kiriakis 1985–
Eric Richards 1970
Julian Barnes Harold 2009–
Riley Bodenstab Cole Hines 2013–
Alisha Boe Daphne 2014–
Lauren Boles Ciara Brady 2008–
Brendan Coughlin Tad "T" Stevens 2009–
Bryan Dattilo Lucas Horton 1993–2010, 2012–
Bill Hayes Doug Williams 1970-84, 1986-87, 1993-96, 1999-
Susan Seaforth Hayes Julie Olson Williams 1968-84, 1990-95, 1996, 1999-
Greg Jackson Jeremiah 2014–
Connor Kalopsis Chase Jennings 2014–
Ron Leath Henderson 1987–2004, 2008–
Meredith Scott Lynn Anne Milbauer 2012–
Allison Paige Bev Walters 2013–
Jerry Penacoli Miles Malloy 2000, 2013–
Terrell Ransom, Jr Theo Carver 2008–
Kevin Riggin Rory 2013–
Harper & Sydnee Udell Arianna Horton 2013–
Aloma Wright Maxine Landis 2008–

Voormalige bezetting[bewerken]

Acteur Personage Jaren
Frances Reid Alice Horton (1965-2007)
John Clarke Mickey Horton #1 † (1965-2004)
Macdonald Carey Tom Horton (1965-1994)
Jed Allan Don Craig (1971-1985)
Joseph Gallison Neil Curtis (1974-1991)
Gloria Loring Liz Chandler (1980-1986)
John de Lancie Eugene Bradford (1982-1985, 1986, 1989)
Frank Parker Shawn Brady (1983-1984, 1985-1989, 1990-2008)
Lisa Trusel Melissa Anderson (1982-1988, 1994, 1996, 2002, 2010)
Patsy Pease Kimberly Brady (1984-1990, 1991-1992, 1994, 1996, 1997-1998, 1999, 2002, 2003, 2004, 2008, 2010, 2013)
Charles Shaughnessy Shane Donovan (1984-1992, 2002, 2010, 2013)
Matthew Ashford Jack Deveraux (1987-1993, 2001-2003, 2004-2006, 2011-2012)
Quinn Redeker Alex Marshall (1979-1987)
Lanna Saunders Marie Horton #2 (1979-1985)
Maree Cheatham Marie Horton #1 (1965-1968, 1970-1973, 1994, 1996, 2010)
John Lupton Tommy Horton (1967-1972, 1975-1979)
Margaret Mason Linda Patterson (1970-1971, 1975-1980, 1982)
Patricia Barry Addie Horton (1971-1974)
Mark Tapscott Bob Anderson (1972-1980)
Edward Mallory Bill Horton (1965-1980)
Susan Flannery Laura Spencer Horton #1 (1966-1975)
Corinne Conley Phyllis Anderson (1973-1977, 1980, 1982)
Barbara Stanger Mary Anderson (1975-1981)
Jaime Lyn Bauer Laura Spencer Horton #2 (1993-1999, 2003, 2010, 2013)
Austin Peck Austin Reed #2 (1995-2002, 2005-2006)
Wayne Northrop Roman Brady #1
Alex North
(1981-1984, 1991-1994)
(2005-2006)
Farah Fath Mimi Lockhart (1999-2007)
Jason Cook Shawn-Douglas Brady #1 (1999-2006)
Matt Cedeño Brandon Walker (1999-2003, 2004-2005)
Valerie Wildman Fay Walker (2000-2003)
Ivan G'Vera Ivan Marais (1992-2000)
Kyle Lowder Brady Black #1 (2000-2005)
Eric Winter Rex Brady (2002-2005)
Alexis Thorpe Cassie Brady (2002-2003, 2004-2005)
Jason Brooks Peter Blake (1993-1996, 1997-1998)
Andrew Hyatt Masset Larry Welch (1983-1985, 2002-2003)
Brenda Benet Lee DuMonde (1979-1982)
Philece Sampler Renée DuMonde (1980-1983)
Madlyn Rhue Daphne DiMera (1982-1984)
Michael Sabatino Lawrence Alamain (1990-1993, 2009)
Kevin Spirtas Craig Wesley (1997, 1998-2003, 2005)
Patrika Darbo Nancy Wesley (1998-2003, 2004-2005, 2013)
Michael T. Weiss Mike Horton #1 (1985-1990)
Roark Critchlow Mike Horton #2 (1994-1999, 2010)
Jensen Ackles Eric Brady #1 (1997-2000)
Kyle Brandt Philip Kiriakis #2 (2003-2006)
Stephanie Cameron Jennifer Horton #2 (1995-1998)
Brody Hutzler Patrick Lockhart (2004-2007)
Julie Pinson Billie Reed #3 (2004-2008)
Kirsten Storms Belle Black #1 (1999-2004)
Martha Madison Belle Black #3 (2004-2008)
Ashley Benson Abigail Deveraux #5 (2004-2007)
Brandon Beemer Shawn-Douglas Brady #2 (2006-2008)
Lisa Rinna Billie Reed #1 (1992-1995, 2002-2003, 2012-2013)
Krista Allen Billie Reed #2 (1996-1999)
Nick Benedict Curtis Reed (1993-1994, 1995, 1997, 1999, 2000)
Billy Warlock Frankie Brady (1986-1988, 1990-1991, 2005-2006)
Arleen Sorkin Calliope Jones (1984-1990, 1992, 2001, 2006)
Cheryl-Ann Wilson Megan Hathaway (1984-1985)
Adrienne LaRussa Brooke Hamilton (1975-1977)
Eileen Barnett Stephanie Woodruff (Brooke Hamilton) † (1978-1980)
Richard Guthrie David Banning (1975-1981)
Patty Weaver Trish Clayton (1974-1982)
Staci Greason Isabella Toscano (1989-1992, 1995, 2000, 2003)
Hunter Tylo Marina Toscano (1989-1990)
Rhasaan Orange Tek Kramer (2003-2007)
Shayna Rose Stephanie Johnson #1 (2006-2007)
Noah Segan Conner Lockhart (2007)
Tanya Boyd Celeste Perrault (1994–2001, 2002–2007)
Thaao Penghlis Tony DiMera
André DiMera
(1981-1985, 2007-2009)
(1983-1984, 1993-1995, 2002-2005, 2007)
Leann Hunley Anna Fredericks DiMera (1982-1986, 2007-2009)
Stephen Nichols Steve 'Patch' Johnson (1985-1990, 2006-2009)
Darin Brooks Max Brady (2005-2009, 2010)
Rachel Melvin Chelsea Brady (2005-2009)
Kristen Renton Morgan Hollingsworth (2007-2008)
Tamara Braun Ava Vitali
Taylor Walker
(2008)
(2010-2011)
Kevin Dobson Mickey Horton #3 † (2008)
Taylor Spreitler Mia McCormick (2009-2010)
Dylan Patton Will Horton #2 (2009-2010)
Nadia Bjorlin Chloe Lane (1999–2003, 2004–05, 2007–2011, 2013)
Crystal Chappell Carly Manning (1990–93, 2009–2011)
Shelley Hennig Stephanie Johnson #2 (2007-2011)
Mark Hapka Nathan Horton (2009–2011)
Lindsay Hartley Arianna Hernandez (2009-2010)
Christie Clark Carrie Brady (1986–91, 1992–99, 2005–06, 2010, 2011, 2011–2012)
Patrick Muldoon Austin Reed #1 (1992–95, 2011–2012)
Bren Foster Quinn Hudson (2011, 2011–2012)
Louise Sorel Vivian Alamain (1992–2000, 2009–2011)
Peter Reckell Bo Brady (1983–87, 1990–92, 1995–2012)
Renée Jones Lexie Carver
Nikki Wade
(1993–2007, 2007–2012)
(1982–83)
Jay Kenneth Johnson Philip Kiriakis #1 (1999–2002, 2007–2011)
Sarah Brown Madison James (2011–2012)
Ian Buchanan Ian McAllister (2012)
Casey Deidrick Chad DiMera #1 (2009-2013)
Nathan Owens Cameron Davis (2012-2013)
Eileen Davidson Kristen Blake
Susan Banks
Mary Moira Banks
Penelope Kent
(1993-1998, 2012-2013, 2014-2015)
(1996-1998, 2014)
(1997-1998)
(1998)
Chandler Massey Will Horton #3 (2010-2014)
Blake Berris Nick Fallon (2006-2009, 2012-2014)
Camila Banus Gabi Hernandez #2 (2010-2014)
Justin Gaston Ben Rogers #1 (2014)
Alison Sweeney Sami Brady
Colleen Brady
(1993-2014)
(2007-2008)
James Scott EJ DiMera
Santo DiMera
(2006-2014)
(2007-2008)
Chrishell Stause Jordan Ridgeway (2013-2015)