De Groote Wielen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Groote Wielen
Wijk van 's-Hertogenbosch
Kerngegevens
Gemeente 's-Hertogenbosch
Stadsdeel De Groote Wielen
Coördinaten 51°43'59"NB, 5°21'54"OL
Oppervlakte 5,73 km²  
- land 4,83 km²  
- water 0,9 km²  
Inwoners
(2023)
10.235[1]
(1.786 inw./km²)
Woningvoorraad 3.759 woningen[1]
Foto's
Huizen in De Watertuinen, een buurt in De Groote Wielen
Huizen in De Watertuinen, een buurt in De Groote Wielen

De Groote Wielen is een deel van Rosmalen in de gemeente 's-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het telt 10.235 inwoners op 1 januari 2023. Het stadsdeel ligt in het noorden van de rest van Rosmalen en bestaat uit drie delen, waarvan er twee bebouwd worden. Het zuidelijke gedeelte bestaat uit de volgende wijken: (van west naar oost) Bedrijventerrein Brabantpoort, Hoven, Vlietdijk, Broekland en Watertuinen. Van deze wijken is Bedrijventerrein Brabantpoort het oudste en is naderhand bij De Groote Wielen ingedeeld. Ten noorden van de Waterplas zijn er ook nog twee wijken: Lanen en Centrum van de Groote Wielen. Het derde deel is de Waterplas. In 2023 is door Zayaz Woningcorporatie de duurzame wijk Stek in de Groote Wielen in fasen gebouwd.

De wijk werd gebouwd zodat de gemeente 's-Hertogenbosch meer huishoudens kan huisvesten. In het noorden van Rosmalen is er tot aan de Maas genoeg ruimte om te bouwen, vandaar dat er voor deze locatie is gekozen. Dat de mogelijkheid er was om uit te breiden, was een van de redenen voor de gemeentelijke herindeling waarbij Rosmalen bij de gemeente 's-Hertogenbosch werd gevoegd. Het wijk heeft de postcodereeks van Rosmalen gekregen.

In totaal komen er in deze wijk 4300 woningen te staan. Veel namen in de wijk verwijzen naar water; zo is een wiel in het rivierengebied een aanduiding voor een kolk, een diep en rond watertje dat gevormd is bij een dijkdoorbraak; een vlietdijk is een dijk langs een waterloop; broekland is land dat vaak en lang onder water staat. En water zal in de wijk volop aanwezig zijn.

In de groene zone, tussen de wijk De Groote Wielen en Rosmalen Noord, bevindt zich Sportpark De Groote Wielen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]