DeZES

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf DeZes)
Ga naar: navigatie, zoeken

DeZES was een Nederlandse progressief-liberale politieke partij, op 13 mei 2006 opgericht door enkele ontevreden ex-D66-leden. De eerste voorzitter was Han Westerhof, vicevoorzitter van D66 eind jaren 90 en in het dagelijks leven vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten voor flexwerkers. De oprichtingsvergadering vond op zaterdag 13 mei 2006 plaats in Zutphen, in een zaaltje op korte afstand van de Hanzehof, alwaar het congres van D66 gelijktijdig plaatsvond. Bij de oprichting waren slechts enkele personen aanwezig. Veel D66-leden vonden de oprichting van DeZes een onnodige extra aanval op de partij.

Reden voor oprichting van een nieuwe partij was, volgens Westerhof, dat D66 door als kleinste coalitiepartner deel te nemen aan drie kabinetten (Paars 1, Paars 2 en Balkenende 2) gemarginaliseerd is en te veel heeft afgedongen op haar idealen. Omdat de oprichters van DeZES nog steeds ruimte zagen voor de idealen van D66, maar vonden dat het merk D66 "om zeep geholpen" was, werd de nieuwe partij opgericht.

De partij wilde een internetpartij zijn waar de afgevaardigden door een online monitor-groep gesteund en periodiek beoordeeld worden. Verkiezingen voor partijfuncties zouden openbaar en online gebeuren. In sociaaleconomisch opzicht wilde men een linkse koers gaan varen, waarbij werknemersrechten gekoesterd worden.

DeZES schreef zich niet in voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006.

Externe link[bewerken]