De Arend (Terheijden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Arend
De Arend
De Arend
Basisgegevens
Plaats Terheijden
Bouwjaar 1742 / 1756
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 24,80 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  korenmolen
Monumentnummer  34992
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Arend is een korenmolen in Terheijden. De stellingmolen is in 1742 gebouwd in opdracht van de adellijke familie Nassau-Siegen te Breda. Een grote ingemetselde gedenksteen herinnert hieraan. Na een brand in 1756 is de molen herbouwd. Tijdens de Franse tijd is de Arend in particuliere handen gekomen. De molen is eind jaren 60 van de 20e eeuw in bezit gekomen van de toenmalige gemeente Terheijden, die De Arend heeft laten restaureren.

In de molen bevinden zich drie koppels stenen, waarvan er 2 in bedrijf zijn (één op windkracht en één op elektrische kracht). De binnenroede is voorzien van remkleppen volgens het systeem Fauel. De molen is nog altijd in gebruik en is te bezoeken tijdens openingsuren van de molenwinkel. Eigenaar is de gemeente Drimmelen.

De molen werd vele jaren bemalen door Louis Rommens. Na zijn overlijden in 1985 is het molenaarsbedrijf voortgezet door Herman Schipper. Sinds 1 januari 2014 ligt het beheer van het molen annex winkel bij de uit Terheijden afkomstige Adri Kamp.