De Arkduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Arkduif
Molen de Arkduif
Basisgegevens
Plaats Bodegraven
Bouwjaar 1697
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 22,20 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  9761
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Arkduif is vanaf 1969 de naam van de stellingmolen die in 1697 in Bodegraven is gebouwd.

De molen staat aan de Overtocht nabij de Oude Rijn.
De molen is een korenmolen met een gemetselde ronde romp en stelling. In de tweede helft van de 19e eeuw heeft men om brandschade te herstellen gebruikgemaakt van onderdelen uit andere molens. Dit zijn onder andere onderdelen van de gesloopte watermolen uit Nieuwkoop. In 1954 werd de molen voor het eerst gerestaureerd en in 1982 was de laatste restauratie.

De molen is in bezit van de gemeente Bodegraven en werd door de slechte conditie stilgezet. De naam De Arkduif is pas in 1956 aan de molen gegeven. De buitenzijde van de molen is grotendeels wit. Op 10 september 2010 is de molen weer opengesteld na een grondige restauratie. De feestelijke ingebruikstelling werd gedaan door het Statenlid Alfred Blokhuizen. De restauratie werd gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, Rijksoverheid, gemeente Bodegraven en particulieren. Stichting de Arkduif was in 2003 met 'de vrienden van de Arkduif" initiatiefnemer van deze restauratie.

De molen heeft een Oud-Hollands gevlucht van 22,2 meter. De 3,70 m lange bovenas is in 1853 gegoten door ijzergieterij L.I. Enthoven & Co te ‘s-Hage en heeft nummer 101. De koningsspil is gemaakt van een oude, houten vijzelbalk.

De molen wordt gevangen door een scharnierende Vlaamse blokvang bestaande uit vier vangstukken en die bediend wordt met een wipstok. De vangbalk zit tussen een hangereel en heeft een kneppel.

De molen wordt op de wind gezet met een kruiwiel. Het kruiwerk bestaat uit een houten rollenwagen met 36 ijzeren en 12 pokhouten rollen.

Voor het luien van het graan is er een sleepluiwerk.

In de molen staan drie maalkoppels met regulateurs en een Straver borstelbuil. 1 koppel is uitgerust met een pennetjeswerk.Voor het graantransport is er een door de wind aangedreven jakobsladder.

Het molenhuis is thans in gebruik als bierbrouwerij en is momenteel[(sinds) wanneer?] niet te bezichtigen.

Overbrengingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De overbrengingsverhoudingen zijn 1 : 7,05 en 1 : 7,36
  • Het bovenwiel heeft 58 kammen en de bovenschijfloop heeft 24 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,42 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 13,5 cm.
  • Het spoorwiel heeft 70 kammen en de steenrondsels van de 17der maalstenen 24 staven en die van de 16der maalstenen 23 staven. De steenrondsels draaien hierdoor 3,29 en 3,43 keer sneller dan de koningsspil en 7,05 respectievelijk 7,36 keer sneller dan de bovenas. De steek is 9 cm.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mill de Arkduif in Bodegraven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.