De Ateliers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Ateliers, Stadhouderskade 86

De Ateliers is een onafhankelijke kunstopleiding die in 1963 werd opgericht als Ateliers 63 door onder anderen Ger Lataster, Mari Andriessen, Nic Jonk, Theo Mulder en Wessel Couzijn.

Onderwijsvorm[bewerken]

De Ateliers is een postacademische opleiding waar jonge beeldend kunstenaars in eigen ateliers kunnen werken en met kritiek en ondersteuning begeleid worden door gerenommeerde kunstenaars en kunstcritici. De studenten worden 'deelnemers' genoemd. Zij worden regelmatig in hun ateliers bezocht door de begeleiders en gasten uit binnen- en buitenland voor individuele gesprekken.

Geschiedenis[bewerken]

Begeleidend kunstenaars waren destijds onder anderen: Armando, Stanley Brouwn, Constant, Jan Dibbets, Edgar Fernhout, Carel Visser, Ger van Elk en Willem de Rooij. Deelnemers aan De Ateliers waren onder anderen: Marc Ruygrok, Philip Akkerman, Marlene Dumas, Frank van Hemert, Rob Johannesma, Joep van Lieshout, en Ben Zegers.

Na vele jaren in Haarlem gevestigd te zijn geweest, betrok het instituut als De Ateliers begin jaren negentig het voormalige gebouw van de Rijksakademie van beeldende kunsten aan de Stadhouderskade 86 te Amsterdam.

De begeleiders van 2017-'18 zijn:


Externe links[bewerken]