De Avond van de Filmmuziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Avond van de Filmmuziek
Genre Filmmuziek
Speelduur 90 minuten
Presentatie Ruben Nicolai (2014 - 2015)
Eric Corton (2016)
Jan Versteegh (2017 - heden)
Dominic Seldis (2017-heden)
Regie Willem van der Vet
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Ewart van der Horst
Alfred van der Klis
Productiebedrijf PilotStudio
Uitzendingen
Start 28 maart 2014
Afleveringen 8
Seizoenen 5
Netwerk of omroep BNNVARA
Zender NPO 1
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Avond van de Filmmuziek is een jaarlijks terugkerend muziekgala dat in het teken staat van de filmmuziek en georganiseerd is door de stichting N.U.N.C. (Netwerken, Uitgaan, Nieuwe Cultuur) in samenwerking met PilotStudio. Het is een van de grootste muziekevenementen in dit genre in Nederland, waarin de bekendste soundtracks uit films live worden gespeeld door een symfonieorkest. De samenstelling van de muziek bestaat voornamelijk uit succesvolle films uit de geschiedenis van onder meer de componisten John Williams en Hans Zimmer. De registratie van de concerten wordt uitgezonden door BNNVARA.

De Avond van de Filmuziek 2014[bewerken]

Dit evenement vond voor het eerst plaats op 20 maart 2014 in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. In de eerste editie werd de muziek uitgevoerd door het Holland Symfonia onder leiding van de Amerikaans dirigent Charles Floyd en met de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer. De inleiding van de nummers zijn gepresenteerd door Ruben Nicolai. Gasten die hun favoriete filmmuziek aankondigde waren de cabaretier Jan Jaap van der Wal, zangeres Wende Snijders, schaatser Stefan Groothuis, filmregisseur Joram Lürsen en internetdeskundige Alexander Klöpping. De registratie van het concert werd uitgezonden door BNNVARA op 28 maart 2014 op NPO 1.

Lijst van de filmmuziek[bewerken]

De Avond van de Filmmuziek 2015[bewerken]

In deze tweede editie werd in het Koninklijk Concertgebouw de filmmuziek uitgevoerd door het Metropole Orkest en wederom gedirigeerd door Charles Floyd. De solisten waren de Nederlandse violiste Lisa Jacobs, mondharmonicaspeler Tim Welvaars en tenorsaxofonist Leo Janssen. Gasten die tijdens het concert hun favoriete filmmuziek aankondigde waren de acteur Derek de Lint, filmregisseur Tim Oliehoek, atlete Marlou van Rhijn en actrice Hanna Verboom. De presentatie was weer van Ruben Nicolai en vond plaats op de dagen 12 en 13 maart 2015. De registratie van het concert werd uitgezonden door BNNVARA op 27 maart 2015 op NPO 1.

Lijst van de filmmuziek[bewerken]

De Avond van de Filmmuziek 2016[bewerken]

Op 3 en 4 maart 2016 was in het Koninklijk Concertgebouw de derde editie van De Avond van de Filmmuziek, uitgevoerd door het Metropole Orkest onder leiding van de Amerikaans dirigent Vince Mendoza. Presentatie was in handen van Eric Corton. Gasten die hun favoriete filmmuziek aankondigde waren filmcriticus René Mioch, actrice Yootha Wong-Loi-Sing, filmregisseur Adil El Arbi, acteur Géza Weisz, programmamaker Sander van de Pavert en presentatrice Eva Jinek. De mezzosopraan Tania Kross zong in de filmmuziek van Holland: Natuur in de Delta net als in de originele versie van de documentaire. De registratie van het concert werd in twee delen uitgezonden door BNNVARA op 6 en 13 maart 2016 op NPO 1.

Lijst van de filmmuziek[bewerken]

Deel 2: Ode aan John Williams.

De Avond van de Filmmuziek 2017[bewerken]

Op 22, 23 en 24 februari 2017 was in het Koninklijk Concertgebouw de vierde editie van De Avond van de Filmmuziek, uitgevoerd door het Metropole Orkest onder leiding van Vincent de Kort. De presentatie was in handen van Jan Versteegh en met gastpresentatie van de Brits contrabassist Dominic Seldis. In de "Toots Thielemans medley" spelen de solisten Hermine Deurloo (mondharmonica), Geert Chatrou (kunstfluiten) en Peter Tiehuis (gitaar). In de muziek van A Beautiful Mind zingt sopraan Noortje Herlaar. De pianist Mike Boddé speelt in Betty Blue en Love Actually en de Saxofonist Marc Scholten in The Talented Mr. Ripley. De registratie van het concert werd in twee delen uitgezonden door BNNVARA op 26 maart en 2 april 2017 op NPO 1.

Lijst van de filmmuziek[bewerken]

Deel 2:

De Avond van de Filmmuziek 2018[bewerken]

Op 27 en 28 februari en 1 maart 2018 was in het Koninklijk Concertgebouw de vijfde editie van De Avond van de Filmmuziek, uitgevoerd door het Metropole Orkest onder leiding van Vincent de Kort en Het Nederlands Concertkoor onder leiding van Louis Buskens. De inleiding van de nummers werd gepresenteerd door Jan Versteegh met co-presentator Dominic Seldis. De solisten waren pianiste Iris Hond (bij de nummers "Una Mattina" en "Fly" uit Intouchables), zangeres Ellen ten Damme (bij het nummer "Wise Up" uit Magnolia) en violiste Diamanda Dramm (bij het nummer "The Middle of the World" uit Moonlight). Daarnaast waren Versteegh en Ten Damme ook de vocalisten bij het nummer "City of Stars" uit La La Land. De registratie van het concert werd door BNNVARA in twee delen uitgezonden op 11 en 25 maart 2018 op NPO 1.

Lijst van de filmmuziek[bewerken]

Deel 2:

Externe links[bewerken]