De Avondshow met Arjen Lubach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Avondshow met Arjen Lubach
Alternatieve titel (De) Avondshow
Genre satire
actualiteitenprogramma
latenighttalkshow
Speelduur 25-31 minuten
Presentatie Arjen Lubach
Eindredactie Janine Abbring
Vaste gasten Diederik Smit
Tex de Wit
Jonathan van het Reve
Voice-over Diederik Smit
Janine Abbring
Intromuziek De Avondshow met Arjen Lubach tune[1]
Faciliteiten NEP The Netherlands
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie NEP Studio 4
Media Park Hilversum[2]
Productie
Producent Human Factor TV
Coproducent VPRO
Uitzendingen
Start 21 februari 2022
Afleveringen 88 (2 februari 2023)
Seizoenen 3
Netwerk of omroep VPRO
Zender NPO 1
Streamingdienst NPO Start
Beeldformaat 1080i50
Voorganger(s) Zondag met Lubach
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Avondshow met Arjen Lubach is een latenight satirisch nieuws- en praatprogramma van de VPRO op NPO 1 gepresenteerd door Arjen Lubach, en de opvolger van Zondag met Lubach.

Het programma wordt iedere week van maandag tot en met donderdag tussen 17.30 en 19.30 uur opgenomen en rond 22.10 uur op dezelfde dag uitgezonden.[3][4] In elke uitzending behandelt Lubach het dagelijkse nieuws op een satirische wijze. Het format heeft veel weg van Lubachs voormalige programma Zondag met Lubach en van Amerikaanse latenighttalkshows.

Het eerste seizoen van De Avondshow startte op 21 februari 2022. In september van dat jaar startte een tweede seizoen. Het derde seizoen ging van start op 23 januari 2023.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2021 stopte Arjen Lubach na dertien seizoenen met het satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach bij NPO 3. Het programma scoorde op zijn hoogtepunt rond de twee miljoen kijkers per aflevering. Lubach maakte in mei 2021 bekend dat een nieuw programma zou starten in 2022 bij de VPRO op NPO 1 met hetzelfde team als bij Zondag met Lubach.[5] In een interview in oktober 2021 gaf Lubach aan dat hij ter voorbereiding in de leer was gegaan bij iemand die vijftien jaar lang uitvoerend producent van The Daily Show met Jon Stewart en Trevor Noah was.[6] Lange tijd gaf Lubach aan dat een dagelijks komisch nieuwsprogramma in Nederland onmogelijk was. Dat hij het nu wel aandurft, wijt de presentator aan de toegenomen vaardigheid van hem en zijn redactie en de groei van het aantal online-kanalen, en de daardoor grotere hoeveelheid materiaal dat voorhanden is. Om het programma dagelijks te kunnen maken werd behoorlijk geïnvesteerd in het team van ongeveer 25 medewerkers.[7][8] Om vaardig te worden met het dagelijkse ritme begon het team achter De Avondshow in september 2021 met oefenen en het maken van proefuitzendingen.[9]

Format[bewerken | brontekst bewerken]

Een aflevering bestaat doorgaans uit de volgende delen:

Monoloog[bewerken | brontekst bewerken]

Lubach opent de monoloog en de aflevering standaard met de zin Welkom bij De Avondshow, mijn naam is (nog steeds) Arjen Lubach!. In deze monoloog behandelt hij het nieuws van de dag op satirische wijze. Dit gebeurt afwisselend met koppen van nieuwsartikelen en bijbehorende video's. Soms is de monoloog in de vorm van een rubriek, soms met behulp van een video gemaakt door het team achter de show. De monoloog wordt staand gebracht, duurt gemiddeld circa 10 minuten.

Intermezzo[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de monoloog en het hoofdonderwerp wordt een humoristische korte video getoond, met een voice-over van eindredactrice Janine Abbring. Dit moment dient als overgang tussen de monoloog en de verdieping, waarbij Lubach zich verplaatst naar zijn bureau. In het eerste seizoen werd dit segment aangeduid als 'de Avondshow presenteert', en was de omschrijving hierbij passend aan de video. In het tweede seizoen kreeg het segment vorm van een Top 36 (met muziek van Andrew Bird), waarbij in elke aflevering een positie wordt afgeteld.

Verdieping (hoofdonderwerp)[bewerken | brontekst bewerken]

Lubach neemt plaats achter zijn desk en bespreekt hier het hoofdonderwerp van de uitzending, dat altijd met de actualiteit te maken heeft, maar langlopend en complex is. Daarbij wordt dieper op het onderwerp ingegaan dan in de monoloog het geval is. Hier leveren regelmatig personen die ook achter de schermen van het programma werken een bijdrage in de vorm van een gastrol. Het format is regelmatig in de vorm van rubrieken. Het programma maakt hierbij veelvuldig gebruik van speciale effecten, waarin animaties over het beeld heen geprojecteerd worden. Kenmerkend zijn de illustraties linksboven in beeld ter verduidelijking van de onderwerpen die besproken worden, die ook veel te zien waren in Zondag met Lubach en zijn geïnspireerd op de vele Amerikaanse latenightprogramma's. Het totale segment duurt gemiddeld circa tien minuten.

Interview[bewerken | brontekst bewerken]

De show sluit af met een interview van een beroemdheid van buiten het programma. Bij een muzikale gast volgt er vaak een optreden. Interviews duren over het algemeen tussen vijf en tien minuten. Lubach stelt voor het interview de gast voor door middel van een vaak humoristische omschrijving en/of filmpje. Hij sluit af met Jullie [publiek] bedankt voor het komen, jullie [kijkers] bedankt voor het kijken. Dit was de avond, op naar morgen/de maandag!

Terugkerende rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

Zittend vanachter zijn desk brengt Lubach het hoofdonderwerp van de aflevering. Dit is regelmatig met een gast die ook werkzaam is achter de schermen van het programma. Meestal wordt het hoofdonderwerp vormgegeven door een rubriek. Enkele rubrieken hebben vaste dagen waarop ze langskomen, evenals vaste gasten. De volgende rubrieken komen terugkerend aan bod, in volgorde van frequentie:

 • En Nou is het Afgelopen, waarin Lubach zich negatief uitlaat over een actueel nieuwsonderwerp (seizoen 1-3).
 • Sport Studio, waarin aandacht wordt besteed aan sportnieuws van het afgelopen weekend. Vaste gast is Diederik Smit (als analyticus of redacteur sport). De rubriek komt iedere maandag terug (seizoen 1-3).
 • Tot Op De Bodem, waarin diep wordt ingegaan op een langlopend nieuwsonderwerp d.m.v. onderzoek, een aantal keren met verslaggevers als gastrollen (seizoen 1-3).
 • Dossierkennis, vergelijkbaar met Tot Op De Bodem onder het mom van het duiken in een fysiek "dossier" dat Lubach van buiten beeld aangereikt krijgt. De rubriek komt voornamelijk op een aantal woensdagen terug (seizoen 1-3).
 • Reisbureau, waarin aandacht wordt besteed aan problematiek in een specifiek land (seizoen 1-3).
 • Kijkersvragen, waarin Lubach zogenaamde ingestuurde vragen van "kijkers" beantwoordt, die alle vaak betrekking hebben op één actueel nieuwsonderwerp. De rubriek komt voornamelijk op een aantal donderdagen terug. Vaste gast is Jonathan van het Reve (als ethisch/diplomatiek deskundige op het gebied van het onderwerp). In totaal kwam deze rubriek elf keer voorbij (seizoen 1-2).
 • Bezorgde Boomers, de rubriek waarin boomers (babyboomers) hun zorgen uiten over moderne ontwikkelingen. De rubriek kwam voor het eerst in seizoen 2 voorbij (seizoen 2).

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Naast muzikale gasten die zowel geïnterviewd worden als zelf optreden, heeft het Avondshow-team ook muziek gemaakt, al dan niet met bijbehorende videoclip en gastrollen. Deze worden in het programma getoond:

 • Vrijdagavond Avondshow ft. Kraantje Pappie
  uitgebracht op vrijdag 11 maart 2022
  (seizoen 1, aflevering 12)
 • Volgend Jaar Bij Ons ft. Alex Ploeg
  uitgebracht op vrijdag 6 mei 2022
  (seizoen 1, aflevering 40)

Geheugenmemory[bewerken | brontekst bewerken]

Tevens speelt Lubach elke aflevering een spel Geheugenmemory met de geïnterviewde gast. Dit is geen onderdeel van de aflevering zelf, en is exclusief te bekijken op NPO Start. Tijdens dit onderdeel liggen 12 kaarten op tafel, waarvan elke is voorzien met één vraag. Elke vraag komt op exact twee kaarten voor. In totaal zitten er dus zes vragen in het spel. Deze vragen zijn aangepast voor de geïnterviewde gast, en zijn soms ongemakkelijk of grappig voor de gast om te beantwoorden. Het spel werkt net zoals memory, waarbij spelers afwisselend twee willekeurige kaarten mogen omdraaien. Wanneer Arjen Lubach twee dezelfde vragen omdraait, mag hij deze vraag stellen en moet de gast de vraag beantwoorden. Wanneer de gast twee dezelfde vragen omdraait, mag deze de kaarten wegleggen en hoeven ze niet beantwoord te worden. Lubach start het spel met de woorden "NPO, start", waarbij hij grapt dat hij dit contractueel verplicht is. Sinds seizoen 3 van de avondshow is geheugenmemory op NPO start vervangen door een wekelijkse compilatie van de beste items van die week.

Sociale media[bewerken | brontekst bewerken]

De Avondshow gebruikt naast televisie ook sociale media om teasers te tonen van de komende aflevering. Soms wordt ook verder vooruit geblikt, bijvoorbeeld als het gaat over een (muzikale) gast. Het programma is actief op Twitter, Instagram en YouTube.

YouTubekanaal[bewerken | brontekst bewerken]

De Avondshow met Arjen Lubach heeft een gelijknamig YouTubekanaal waarop de afleveringen in een drietal fragmenten worden geüpload. Deze video's worden regelmatig honderdduizenden keren bekeken. Ook wordt hier wekelijks een aflevering van Achter de Avondshow geüpload, waarin een inkijk achter de schermen wordt getoond. Het kanaal bevat ook de abonnees en video's van fragmenten van Zondag met Lubach. In maart 2022 had dit kanaal 741 duizend abonnees en ongeveer 368 miljoen weergaven.[10]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Tijdslot Aantal
afleveringen
Start seizoen Einde seizoen Gemiddelde
Aandeel
[11]
Kijkcijfers[12]
Live Live+7 Totaal
1 ma t/m do 22:10 – 22:40 40 21 februari 2022 6 mei 2022 25,9% 1.079.000 1.283.000 1.818.000
2 36 5 september 2022 3 november 2022 22,3% 898.000 1.112.000 1.482.000
3 23 januari 2023

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwsshow begon het eerste seizoen met 1,91 miljoen kijkers (34% marktaandeel), hoger dan de cijfers waarmee Zondag met Lubach afsloot. Veelal scoorden afleveringen tussen 0,95 en 1,3 miljoen lineaire kijkers. Inclusief uitgesteld kijken liep het aantal kijkers op tot veelal tussen 1,1 en 1,5 miljoen (22-31% marktaandeel). Bijna elke aflevering versloeg het programma alle andere talkshows. Alle shows belandden in de top 8 van de Dag Top 25; daarin stond het programma veelal tussen plek 2 en 6, met als hoogtepunt vier keer op de 2e positie.[13] Het programma werd tegelijk uitgezonden met andere dagelijkse talkshows van RTL 4 (Jinek, Beau) en SBS6 (Vandaag Inside). Het was op uitzenddagen gemiddeld het op een na meest bekeken dagelijkse programma na het NOS Journaal 20.00 uur. Daarmee was De Avondshow gedurende het eerste seizoen de populairste dagelijkse talkshow.

Het tweede seizoen werd begonnen met 0,98 miljoen kijkers (26% marktaandeel).

Recensies[bewerken | brontekst bewerken]

De première van De Avondshow met Arjen Lubach kreeg in het algemeen overwegend positieve reviews. De Volkskrant noemde het programma "een aanwinst" maar vond wel dat het programma "het niveau van de voorganger Zondag met Lubach niet gaat halen". De krant roemde het journalistieke onderzoek en analyses achter de besproken nieuwsonderwerpen, evenals de aanwezige humor, maar was negatief over het gebrek aan spontaniteit in de interviews.[14] Op sociale media waren dezelfde positieve geluiden te horen, evenals dat kijkers zich ergerden aan het lachende publiek en dat Lubach nog zijn draai moest vinden in het programma.[15] Het Parool en De Telegraaf prezen de gedurfde en rake grappen en opmerkingen over gevoelige onderwerpen.[16] Het NRC prees het "vlijmscherpe item" over de NOS, maar het interview was volgens de krant van een niveau "waarvan je verwacht dat Lubach er de draak mee steekt" en liet zien dat de presentator zijn eigen onervarenheid als interviewer ermee aanstipte. Ook was de krant zeer positief over het optreden van Tex de Wit, en concludeerde dat de grootste winst van het programma ten opzichte van voorganger Zondag met Lubach was dat het nu vier keer zo vaak wordt uitgezonden.[17]