De Baarsjes (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Baarsjes
Voormalige buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Baarsjes (buurtschap) (Amsterdam-Centrum)
De Baarsjes (buurtschap)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Amsterdam Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Baarsjes was een buurtschap in de voormalige gemeente Sloten en maakt sinds 1921 deel uit van de gemeente Amsterdam. De buurtschap maakt nu deel uit van de Amsterdamse wijk De Baarsjes.

De buurtschap lag aan de Kostverlorenvaart, nabij de Tolbrug, sinds 1904 de Wiegbrug. De huidige Baarsjesweg, maar ook de wijk De Baarsjes, is vernoemd naar de buurtschap. De Slatuinenweg is nog een laatste overblijfsel van deze buurtschap met haar karakteristieke lage huisjes in de vroegere gemeente Sloten. De omgeving van de buurtschap werd gekenmerkt door tuinderijen in de Baarsjespolder, een deel van de vroegere Sloterpolder.

In de zeventiende eeuw lag aan de Kostverlorenvaart, ook wel Costverlorenkadijk of Maljapenkade genoemd, de buurtschap Baarsdorp, later De Baarsjes. De naam verwijst naar een voormalige herberg genaamd De Drie Baarsjes, die op zijn beurt was genoemd naar de baars. Deze herberg was gelegen vlak bij de Tolbrug aan westelijke zijde van de Kostverlorenvaart, die tot 1896 de grens tussen Nieuwer Amstel en Sloten was. De herberg was tot 1941 nog als timmerhuis in gebruik, maar werd in 1956 afgebroken.

Van de 17e eeuw tot 1916 lag er bij de buurtschap een overtoom waarmee groenteschuiten uit de Baarsjespolder konden worden overgehaald naar de Kostverlorenvaart. Deze overhaal werd in 1916 vervangen door een scheepslift bij de Postjeswetering.

Iets ten noorden van de buurtschap stond vanaf de 17e eeuw de Noordermolen van de Sloterbinnen- en Middelveldse Gecombineerde Polders. Deze molen werd in 1894 verkocht en in 1895 verplaatst naar de Sloterdijkermeerpolder. Verder naar het zuiden stond langs de Kostverlorenvaart, nabij de Postjeswetering, de Zuidermolen. Deze werd in 1878 vervangen door het stoomgemaal Kostverloren, dat dienstdeed tot 1951.

In oktober 1904 kreeg de buurtschap een tramverbinding met de komst van de Tramlijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort.