De Balie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Balie
De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen
De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen
Opgericht 1982
Plaats Leidseplein, Amsterdam
Werkgebied Noord-Holland
Website

De Balie is een podium voor het vrije woord, eigentijdse kunst, politiek en cultuur. De Balie heeft drie theaterzalen, een bioscoop en een café-restaurant aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, bij het Leidseplein in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Toen het vroegere gebouw van het Amsterdamse Kantongerecht uit het einde van de negentiende eeuw eind jaren 70 dreigde te worden afgebroken om er een Bouweshotel van acht verdiepingen te bouwen, voerden Amsterdammers als Maarten Lubbers de actie "Bouw es wat anders". De gemeenteraad ging om, en gezocht werd naar een goede bestemming voor het pand. Felix Rottenberg was in 1982 een der oprichters van debatcentrum De Balie. Samen met Paul Hermanides leidde Rottenberg de organisatie en was halverwege de jaren 80 opdrachtgever voor de verbouwing van gerechtsgebouw naar theatercomplex. Na hem waren Chris Keulemans, Andrée van Es en Anil Ramdas directeur. In 2005 moest De Balie even een stapje terug doen, doordat de overheid zich terugtrok als financier. Het driemanschap Rottenberg, Keulemans en ex-staflid Pieter Hilhorst vond destijds een nieuwe basis met externe financiers onder een bescheidener opzet. Tegenwoordig vinden er weer dagelijks programma's plaats.

Organisatie[bewerken]

Yoeri Albrecht is algemeen directeur en Jolanda Beyer is zakelijk directeur. Albrecht volgde op 1 december 2010 Ellen Walraven op, die naar Toneelgroep Amsterdam vertrok. Voorzitter van de Raad van Toezicht is Alexander Rinnooy Kan. Naast de directie bestaat de organisatie van De Balie uit de programmamakers, communicatie, financiën, theatertechniek, gebouw- en systeembeheer en het personeel van het Grand Café-restaurant.

De Balie werkt voor diverse programma’s samen met een aantal vaste partners. Zo zijn de programma’s uit de series Mind the Gap en And Justice for All opgezet met Oxfam Novib, en vindt er al jaren het maandelijkse Volkskrant, KNAW en NEMO Kenniscafé plaats, waarin journalist-presentator Martijn van Calmthout de wetenschap bij actuele en spraakmakende kwesties betrekt. Tevens neemt De Balie deel aan het samenwerkingsverband Cineville, en werkt zij geregeld samen met SLAA, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. De filmprogrammering is in samenwerking met Rialto.

Programmering[bewerken]

De programma's in De Balie worden bijna altijd live op internet uitgezonden via De Balie TV. De website van De Balie huisvest een rijk videoarchief van spraakmakende programma's. Gespreksleiders van de verschillende programma's in De Balie variëren.

Archief[bewerken]

Politieke Junkies

De Balie heeft een uitgebreid archief aangelegd waarin dossiers, artikelen en video’s over voorgaande programma’s en onderwerpen te vinden zijn. In het verleden hebben uiteenlopende programma’s hun weg naar De Balie gevonden. De Balie was lange tijd het hart van het IDFA festival, en ook Cinekid had haar basis in De Balie. Andere voorbeelden zijn:

  • Kenniscafé: Maandelijks programma over Wetenschap
  • Generatie IK: De Balie onderzoekt alle verschijningsvormen van Generatie IK.
  • Crash Course Congo: Het heden, verleden en toekomst van Congo zijn in een reeks van zes afleveringen onderzocht. Er werd onder andere ingezoomd op religieuze soaps, hedendaagse kunst en cultuur en zeep in voedselpakketten.
  • Hotel van Hassel: literair festival.
  • The Art of Revolution I en II: hedendaags Kunstfestival met kunstenaars uit het Midden Oosten
  • Is dit J.M. Coetzee: een vierdaags festival met en in het teken van J.M. Coetzee.
  • Politieke Junkies: maandelijks politiek programma, dat tijdens de verkiezingen 2012 door de Vara werd uitgezonden.
  • Grunberg ontmoet...: Serie waarin auteur Arnon Grunberg in De Balie met verschillende prominente denkers, schrijvers en politici spreekt.

Zalen en zaalverhuur[bewerken]

De Balie beschikt over een drietal theaterzalen (Grote Zaal, Filmzaal en Salon). De Grote Zaal van De Balie is in september 2011 gerenoveerd en in klassieke staat hersteld. De zalen van De Balie worden ook verhuurd aan particulieren en bedrijven.

Grote Zaal[bewerken]

De Grote Zaal van De Balie is de oude rechtszaal van het Amsterdamse Kantongerecht en onder meer geschikt voor theatervoorstellingen, debatten, lezingen, seminars, concerten en presentaties. Deze voormalige rechtszaal is een moderne zaal (in 2011 verbouwd) met inschuifbare tribune waardoor er meerdere zaalopstellingen mogelijk zijn. De Balie programmeert hier – naast programma’s voor anderen – haar eigen programma’s en theatervoorstellingen.

Filmzaal[bewerken]

De Kleine Zaal wordt, met zijn inschuifbare tribune en comfortabele stoelen, voornamelijk gebruikt als filmzaal. Naast filmvoorstellingen is de zaal ook beschikbaar voor debatten, vergaderingen en kleinschalige lezingen.

Salon[bewerken]

De Salon, die geschikt is voor kleinschalige, intieme programma’s zoals lezingen, presentaties, debatten en filmvertoningen, is voorzien van een klein podium. De zaal wordt gekenmerkt door authentieke glas-in-loodramen die de zaal een sfeervolle ambiance geven. De salon is tevens bestemd voor vergaderingen of workshops.

Externe link[bewerken]