De Balie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Balie
De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen.
De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen.
Geschiedenis
Opgericht 1982
Structuur
Werkgebied Noord-Holland
Plaats Leidseplein, Amsterdam
Media
Website http://www.debalie.nl

De Balie is een kunst producerende instelling voor het vrije woord, eigentijdse kunst, politiek en cultuur. De Balie heeft drie theaterzalen, een bioscoop en een café-restaurant en goede mogelijkheden voor diners en brainstormsessies aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, bij het Leidseplein in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Toen het vroegere gebouw van het Amsterdamse Kantongerecht uit het einde van de negentiende eeuw eind jaren 70 dreigde te worden afgebroken om er een Bouweshotel van acht verdiepingen te bouwen, voerden Amsterdammers als Maarten Lubbers de actie "Bouw es wat anders". De gemeenteraad ging om, en gezocht werd naar een goede bestemming voor het pand. Felix Rottenberg was in 1982 een der oprichters van kunstcenrtum De Balie. Samen met Paul Hermanides leidde Rottenberg de organisatie en was halverwege de jaren 80 opdrachtgever voor de verbouwing van gerechtsgebouw naar theatercomplex. Architect Rogier Weijand ontwierp het stijlvolle Grand Café in Art Deco stijl. Andere directeuren waren onder andere Chris Keulemans, Andrée van Es, Anil Ramdas en Yoeri Albrecht.

Organisatie[bewerken]

Yoeri Albrecht is algemeen en artistiek directeur en Jolanda Beyer is zakelijk directeur. Albrecht volgde op 1 december 2010 Ellen Walraven op, die naar Toneelgroep Amsterdam vertrok. Voorzitter van de Raad van Toezicht is Alexander Rinnooy Kan. Naast de directie bestaat de organisatie van De Balie uit de programmamakers, communicatie, financiën, theatertechniek, gebouw- en systeembeheer en het personeel van het Grand Café-restaurant. Er werken meer dan honderd man in De Balie.

De Balie heeft een eigen redactie van programmamakers. Daarnaast werkt De Balie dagelijks samen met partners uit alle geledingen van de maatschappij. Jaarlijks verzorgt De Balie tegen de 1000 live events. Zo organiseren zij het Human Rights Weekend in samenwerking met Human Rights Watch, programma's als De Vrijheidslezing in samenwerking met het V-fonds en Sign of The Times in samenwerking met [ITA]] zijn vrijwel altijd spraakmakend. Je vindt er al jaren het maandelijkse De Balie, Volkskrant, KNAW en NEMO Kenniscafé, waarin journalist-presentator Martijn van Calmthout de wetenschap bij actuele en spraakmakende kwesties betrekt. Tevens neemt De Balie deel aan het samenwerkingsverband Cineville. De eigenzinnige filmprogrammering kenmerkt zich door veel documentaires en art-house films. Er is een programmatische samenwerking met Rialto. De Balie maakt deel uit van het internationale debatnetwerk Time to Talk.

Programma[bewerken]

In het programma biedt De Balie een podium uit uiteenlopende gasten uit de kunsten, politiek en wetenschap. De programma's bevinden zich vaak op het snijvlak van diverse disciplines, zoals theater, beeldende kunst en debat.

De programma's in De Balie worden bijna altijd live op internet uitgezonden via De Balie TV. De Balie heeft een uitgebreid archief aangelegd waarin dossiers, artikelen en video’s over voorgaande programma’s en onderwerpen te vinden zijn. De website van De Balie huisvest een rijk videoarchief van spraakmakende programma's. Gespreksleiders van de verschillende programma's in De Balie variëren.

Politieke Junkies

In het verleden hebben uiteenlopende programma’s hun weg naar De Balie gevonden. De Balie was lange tijd het hart van het IDFA festival, en ook Cinekid had haar basis in De Balie. Andere voorbeelden zijn:

  • Forum on European Culture: Forum met kunst, theater en debat over de betekenis van kunst en cultuur voor de toekomst van Europa. De eerste editie in 2016 met onder anderen Rem Koolhaas, Jude Law en Flavia Kleiner
  • Kenniscafé: Maandelijks programma over Wetenschap
  • Queer and Migrant Film Festival: filmfestival met focus op LGBTQ en migranten
  • Crash Course Congo: Het heden, verleden en toekomst van Congo zijn in een reeks van zes afleveringen onderzocht. Er werd onder andere ingezoomd op religieuze soaps, hedendaagse kunst en cultuur en zeep in voedselpakketten.
  • What's Art Got to Do With It: kunstconferentie met kunstenaars uit Israël en Palestina
  • Is dit J.M. Coetzee: een vierdaags festival met en in het teken van J.M. Coetzee.
  • Politieke Junkies: maandelijks politiek programma, waarin de politieke actualiteit wordt 'ontspind' aan de hand van videofragmenten door journalisten en commentatoren
  • Grunberg ontmoet...: Serie waarin auteur Arnon Grunberg in De Balie met verschillende prominente denkers, schrijvers en politici spreekt, zoals Deborah Feldman, Fred Teeven en Zadie Smith

Cinema[bewerken]

De Balie is een filmtheater met dagelijkse programmering. Daarnaast organiseert De Balie al vele jaren speciale programma's rond filmvertoningen, met gesprekken en debat, zoals Rite du Cinema met Willem Jan Otten, en Fullscreen over de kunst van de muziekvideo, met gasten als Sef, Fresku en Job, Joris en Marieke. Voor de dagelijkse programmering werkt De Balie samen met Filmtheater Rialto.

Zalen en zaalverhuur[bewerken]

De Balie beschikt over een drietal theaterzalen (Grote Zaal, Filmzaal en Salon). De Grote Zaal van De Balie is in september 2011 gerenoveerd en in klassieke staat hersteld. De zalen van De Balie worden ook verhuurd aan particulieren en bedrijven.

Grote Zaal[bewerken]

De Grote Zaal van De Balie is de oude rechtszaal van het Amsterdamse Kantongerecht en onder meer geschikt voor theatervoorstellingen, debatten, lezingen, seminars, concerten en presentaties. Deze voormalige rechtszaal is een moderne zaal (in 2011 verbouwd) met inschuifbare tribune waardoor er meerdere zaalopstellingen mogelijk zijn. De Balie programmeert hier – naast programma’s voor anderen – haar eigen programma’s en theatervoorstellingen.

Filmzaal[bewerken]

De Kleine Zaal wordt, met zijn inschuifbare tribune en comfortabele stoelen, voornamelijk gebruikt als filmzaal. Naast filmvoorstellingen is de zaal ook beschikbaar voor debatten, vergaderingen en kleinschalige lezingen.

Salon[bewerken]

De Salon, die geschikt is voor kleinschalige, intieme programma’s zoals lezingen, presentaties, debatten en filmvertoningen, is voorzien van een klein podium. De zaal wordt gekenmerkt door authentieke glas-in-loodramen die de zaal een sfeervolle ambiance geven. De salon is tevens bestemd voor vergaderingen of workshops.

Externe link[bewerken]