De Bijenkorf (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Bijenkorf
De huidige Bijenkorf aan de Coolsingel
De huidige Bijenkorf aan de Coolsingel
Locatie Coolsingel, Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Start bouw 1955
Opening 1957
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 530848
Architect Marcel Breuer, Abraham Elzas
Detailkaart
De Bijenkorf (Rotterdam)
De Bijenkorf (Rotterdam)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Opening van de Bijenkorf, Polygoonjournaal

De Rotterdamse vestiging van De Bijenkorf is één van de drie grootste vestigingen van de warenhuisketen. Het gebouw dateert uit 1957 en is een symbool van de wederopbouw van de stad Rotterdam. Het is met die in Amsterdam en Den Haag een van de drie zogeheten flagship stores, de belangrijkste winkels uit de keten. Geruime tijd waren de vestigingen van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de enige in Nederland. Eindhoven was in 1969 de vierde vestiging en de eerste buiten de Randstad.

Gebouw[bewerken]

Voormalig Cineac-bioscoop, behorend bij het complex

Het gebouw staat prominent tegenover de Beurs aan de Coolsingel, sinds 2012 naast de B'Tower. De huidige Bijenkorf verrees als vervanging van het voormalige gebouw dat door de bombardementen zwaar getroffen was en is ontworpen door de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (19021981).

Cineac Bijenkorf[bewerken]

Eveneens onderdeel van het rijksmonumentale complex is de ernaast gelegen met toegang vanuit de Bijenkorf en gelijktijdig gebouwde bioscoop van Cineac-NRC, vanaf 1977 Cineac Bijenkorf genoemd, in 1989 gesloten en nu een wokrestaurant.

Kunst[bewerken]

Moore, reclining figure

De sculptuur De gestileerde bloem van de hand van Naum Gabo voor het gebouw is gelijktijdig geplaatst. De sculptuur werd geplaatst om aan de gemeentelijke eis van een dubbele rooilijn te voldoen.[1]. In het gebouw werd onder meer een replica van de verloren gegane glas-in-loodcompositie V van van Doesburg geplaatst en een beeld van Henry Moore.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]