De Blauwe Hand (azijnmerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Blauwe Hand is een Belgisch merk azijn in handen van Campbell Foods Belgium NV.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De Blauwe Hand werd in 1760 opgericht door de Antwerpse azijnbrouwer C. Bosiers in wat nu het Antwerpse district Merksem is. In 1906 werd het merk gedeponeerd te Antwerpen. Op de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel behaalde De Blauwe Hand een erediploma. In 1966 fusioneerde De Blauwe Hand met Devos Lemmens en in 1968 kwam daar ook Imperial Products bij. De drie ondernemingen gingen samen verder onder de naam Continental Foods.

In 1985 ging Continental Foods over in Amerikaanse handen, wanneer de hoofdaandeelhouders hun meerderheidsbelang in het bedrijf verkochten aan de Campbell Soup Company. De naam van het Belgisch bedrijf werd in 1995 gewijzigd in Campbell Foods Belgium NV.

Hoewel De Blauwe Hand synoniem is voor azijn, werd er in de fabriek ook jenever gestookt. Zo had men een "Oude Antwerpsche" van 40°.[1]

[bewerken | bron bewerken]

Het logo is een blauwe rechterhand met de handpalm naar voren en de vingers gestrekt naar boven, op een witte cirkel met blauwe rand en onderaan witte tekst op een blauwe achtergrond: De Blauwe Hand - La Main Bleue.

Naam[bewerken | bron bewerken]

Naast de fabriek werd eerst de Kempische Vaart en daarna het Albertkanaal gegraven. De brug die hier werd gebouwd werd in de volksmond de brug van den Azijn genoemd. Toen er in de 19de eeuw nog een draaibrug over de Kempische Vaart lag, mocht De Blauwe Hand er tol heffen. Hoewel van de azijnbrouwerij niets meer terug te vinden is, blijft de bijnaam voortleven. Deze brug heet nu officieel Brug van de Azijn.