De Boom (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boomkerk
kerk De Boom (2010)
kerk De Boom (2010)
Plaats Amsterdam - West
Denominatie rooms-katholiek
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 51′ OL
Gebouwd in 1910 - 1911
Gewijd aan St Franciscus van Assisi
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  529085
Architectuur
Architect(en) P.J. Bekkers
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Afbeeldingen
vooraanzicht Boomkerk
vooraanzicht Boomkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Boom of Boomkerk is de gangbare benaming van de rooms-katholieke Kerk van Sint-Franciscus van Assisi in Amsterdam - Bos en Lommer.

Schuilkerk 't Boompje[bewerken]

De naam van De Boom gaat terug op een schuilkerk die sinds 1578 door paters franciscanen bediend werd. Deze was oorspronkelijk gelegen in een voormalige brouwerij aan de Kalverstraat nr. 215. Op deze plaats had Vroom & Dreesmann een vestiging tussen het Rokin en de Kalverstraat. In 1771 werd de schuilkerk uitgebreid naar het Rokin en vervangen door een meer als kerk herkenbaar gebouw, dat ruimte bood aan 500 gelovigen. In 1910 werd deze kerk gesloten.

De nieuwe Boomkerk[bewerken]

De stadsuitbreiding maakte de verhuizing van 't Boompje noodzakelijk. Men verkocht het pand en de grond aan V&D. Van de opbrengst werd een nieuwe kerk gebouwd bij Sloterdijk aan de nog nieuwe Admiraal de Ruijterweg. Het kerkgebouw en de pastorie werden in hoofdzakelijk neoromaanse stijl ontworpen door P.J. Bekkers. De nieuwe kerk werd op 7 mei 1911 ingewijd door Mgr. A.J. Callier, bisschop van Haarlem. Tot 1921 lag dit gebouw in de gemeente Sloten. In 1921 werd Sloten door de gemeente Amsterdam geannexeerd en stond de kerk in Amsterdam.

Hilgersorgel[bewerken]

De Boomkerk beschikt over een fraai orgel uit 1774 van Johannes Petrus Hilgers (1731-1799). Het is meeverhuisd uit het oude Boompje.

Parochiefusie[bewerken]

Op 1 januari 2004 fuseerden de parochies van de heilige Augustinus (Postjesweg), Onze-Lieve-Vrouwe van Altijddurende Bijstand (Chassékerk) en Sint-Franciscus van Assisi (De Boom) tot de parochie van de Heilige Drie-eenheid. Deze parochie is later met de VVL-parochie (Vincentius/Vondelkerk/De Liefde) gefuseerd tot de parochie Emmaüs, zodat er nu, afgezien van een Portugeestalige groep, in het Amsterdamse stadsdeel West nog één parochie is, met verscheidene kerkgebouwen: de Boomkerk, Augustinuskerk (West) en Vincentiuskerk. Het parochiecentrum De Boom bevindt zich aan de Gibraltarstraat aan de achterkant van de Boomkerk.

Sinds december 2008 vinden ook de activiteiten van het "Afrikahuis" (All Saints' Church) van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA) plaats in de Boomkerk.

Bescherming[bewerken]

Sinds 2005 staat de kerk (Adm. de Ruijterweg 406) op de rijksmonumentenlijst. De pastorie (408) staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Externe link[bewerken]