De Brug (miniserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Brug
Genre Miniserie
Bedenker Tomas Ross
Hoofdrollen Marc Klein Essink, Carine Crutzen, Tom Jansen, Frédérique Huydts, Rik Van Uffelen, Lou Landré, Barbara Feldbrugge
Regie Rimko Haanstra
Scenario Tomas Ross
Camera Dirk Teenstra
Montage Gys Zevenbergen
Muziek Jurre Haanstra
Land van oorsprong Nederland
België
Taal Nederlands
Productie
Producent Tom Burghard
Uitzendingen
Start 12 februari 1990
Einde 2 april 1990
Afleveringen 8
Seizoenen 1
Netwerk of omroep KRO
Zender Nederland 1
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Brug is een in 1990 door de KRO uitgezonden miniserie van acht afleveringen, gebaseerd op het werk van Antoon Coolen. In 1993, 2009 en zomer 2020 is de serie herhaald. De serie is helemaal op film opgenomen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie gaat over het fictieve Brabantse dorp Weerde, waar aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe brug over de rivier wordt gebouwd door aannemer Brenner (Tom Jansen). De nazi's zijn echter van plan deze nieuwe brug te gebruiken bij hun invasie in Nederland, wat het verzet onder leiding van de dorpspastoor (Rik Van Uffelen) wil voorkomen. De zojuist in het dorp gearriveerde dokter (Marc Klein Essink) en zijn vrouw (Carine Crutzen) raken hierbij betrokken. Ook de plaatselijke NSB-leider (Lou Landré) mengt zich erin.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Crew[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd grotendeels opgenomen in het Limburgse Stevensweert, Megen (binnenaanzicht van het dorp) en het Gelderse Dieren. Het kasteel van de Jonker was kasteel Heukelum. Voor de brug waar de serie naar is vernoemd werden opnamen gemaakt bij de inmiddels gesloopte brug over het Heusdens kanaal bij Heusden. De binnenopnamen in de kerk vonden plaats in Geulle; de doktersvilla stond in Aerdenhout. Voor het huis van aannemer Brenner werd Villa Niadomo in Sambeek (Boxmeer) gebruikt.

De miniserie Wij Alexander uit 1998 is door hetzelfde team (regisseur, scenarist, producent, componist) gemaakt.

In aflevering 6 zegt Jaap ter Mors (Hugo Haenen) dat hij de nieuwe staatssecretaris wordt. Pas sinds 1948 kent Nederland staatssecretarissen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]