De Bus (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Bus is een televisieprogramma dat te zien was in Nederland en België. Het was een variant op de succesvolle realityshow Big Brother. Het eerste seizoen in het begin van 2000 was alleen in Nederland te zien bij SBS 6, het tweede seizoen, in het najaar van 2000, was ook te zien op de Vlaamse zender VT4. De oorspronkelijke werktitel voor dit programma was De Gouden Kooi[1], wat tevens de werktitel voor Big Brother was en niet te verwarren met het latere reality-programma van John de Mol.

Programmaopzet[bewerken]

Vlak nadat de real life serie Big Brother was afgelopen, volgde al het volgende verwante project met deelnemers die voor de camera’s lange tijd in een kleine ruimte op elkaar waren aangewezen. SBS 6 zond op 14 februari 2000 de eerste aflevering uit. Aan boord van een luxe dubbeldekker van 18 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog, bevonden zich 11 zeer uiteenlopende passagiers die gedurende 16 weken met elkaar moesten leven. Slechts af en toe mochten ze (met opdracht) hun rijdend onderkomen verlaten. Gedurende de tocht stemden de deelnemers zelf hun busgenoten weg. De slogan van het programma was: de Bus... je zal er maar in zitten! Het was de bedoeling dat de bus gedurende zo'n honderd dagen kriskras door Nederland zou rijden, om te stoppen op spectaculaire locaties. De passagiers waren (behalve wanneer de bus onderweg was) 24 uur per dag te volgen via streaming video op internet. De Bus had een dagelijkse uitzending van een half uur, en iedere maandagavond werd een lange special uitgezonden. De presentatie was in handen van Sylvana Simons, er was een psycholoog, Bert Troost, beschikbaar voor de deelnemers en de productie werd gedaan door John de Mol Produkties.

Eerste seizoen[bewerken]

De Bus vertrok onder grote belangstelling en de eerste uitzending trok 875.000 kijkers[bron?]. Na niet al te lange tijd ontstonden er echter problemen rond het programma, gevoed door het (verbaal-)agressieve gedrag van een van de passagiers, de Bosnische Mirsad Baliç ("Seki"/"Sjekkie"). Het grove taalgebruik van de passagiers leidde ook tot klachten bij SBS 6, waarop de zender zich genoodzaakt zag hen hierop aan te spreken en te dreigen met maatregelen.[2] In Den Haag stond de bus op het dak van de Megastores in de stad, toen enkele tientallen ADO-fans door de hekken braken, bouwmateriaal gooiden en allerlei verwensingen uitten. De dag daarop werd de bus bestookt met lawinepijlen en bekogeld met stenen. De bus keerde daarom terug naar Arnhem.[3] Ook in latere weken zou de bus op diverse plaatsen niet welkom zijn, waardoor deze zelfs uitweek naar België en Duitsland[bron?].

Halverwege het programma moest de bus voor de tweede keer haar standplaats verlaten. In Alkmaar gooide een groep jongeren met stenen naar de bus, waardoor een van de ramen werd vernield. Seki stapte enige dagen hierna plotseling op. Hij zou naar eigen zeggen geen enkel plezier meer beleven aan zijn verblijf in de bus, waar ruzies vanaf het begin schering en inslag waren. "Ik voelde het meer als een oorlog dan als een leuk experiment. Ik was gewoon met het verkeerde programma bezig. Dit past niet bij mij", aldus Seki die na zijn gesprek met de psycholoog Bert Troost van het programma binnen een kwartier was verdwenen. Zijn 6000 gulden inleggeld ging zogenaamd in de jackpot. In een interview met Bart Spring in 't Veld vertelde Seki echter dat SBS 6 hem in dat gesprek had gevraagd naar zijn criminele verleden, iets dat hij ontkende te hebben. Vervolgens kwam SBS 6 met het verhaal een anoniem telefoontje te hebben ontvangen van iemand die beweerde dat hij (Seki) een crimineel verleden zou hebben. Daarop werd hem de keuze gegeven "vrijwillig" op te stappen in ruil voor teruggave van zijn inleggeld plus een "oprotpremie" van 7000 gulden, of door een arrestatieteam uit de bus te worden gehaald, waarop Seki ervoor koos om "vrijwillig" te vertrekken.[4] Opmerkelijk is ook dat Seki niet aanwezig was in de finale-uitzending van het programma en dat presentatrice Sylvana Simons daar niets over zei, terwijl ze wel zei waarom Bülent en Paul afwezig waren. Ook werd er tijdens de uitzending uitgebreid teruggeblikt, maar werden daarbij nauwelijks beelden van Seki getoond.

Er ontstond opnieuw opschudding toen bleek dat een van de andere passagiers, Jop, een strafblad had wegens mishandeling en dit verzwegen had voor de programmamakers. Hij moest De Bus gedwongen verlaten, wat leidde tot een emotioneel afscheid van zijn medepassagier Antonette, met wie hij inmiddels een relatie had opgebouwd. Deze werd na het programma voortgezet maar bleef uiteindelijk niet.[5] De week daarop stapte de van oorsprong Turkse Bülent vrijwillig op. Deze Amsterdamse politieagent liet weten dat hij zijn gevoelens (voor zijn medepassagiere Esmeralda) niet meer in de hand had. Mogelijk speelde ook mee dat alle commotie rondom het programma schadelijk kon zijn voor zijn carrière als politieagent. Uiteindelijk won Antonette Sterrenburg De Bus. De 24-jarige kapster uit Woudrichem ontving 1 miljoen gulden bruto voor haar verblijf van vier maanden in de bus. Ze werd door de televisiekijkers verkozen boven Iwan en Tessa, nadat de andere passagiers al eerder uit de bus waren gestemd. Vreemd blijft nog altijd dat de bij het publiek zeer populaire Eric als vierde eindigde. Op internet gonsde het van geruchten dat de telling van de stemmen niet eerlijk was gebeurd.

De Bus was voor SBS 6 zowel commercieel als qua kijkcijfers een succes. Door het uitzenden van het programma verdubbelde de zender bijna haar marktaandeel[bron?]. De internetsite www.debusop6.nl boekte ook succes met in zestien weken tijd 25 miljoen pageviews[bron?]. Ook de neveneffecten van de Bus waren groot. De titelsong van het programma 'Miles Away from Nowhere' van de Golden Earring haalde moeiteloos de hitlijsten, er verscheen een Bus-cd Hits for the Road en DJ Madman scoorde een hit met de single Sex in de Bus[bron?]. Het grootste succes was weggelegd voor passagier Jop die met het nummer Jij bent de zon, dat hij in de Bus bijna elke dag voor zijn geliefde Antonette had gezongen, wekenlang de nummer 1 positie bekleedde. Passagier Eric was degene in de Bus met de grootste zangkwaliteiten[bron?]. Hij werd na De Bus onder contract bij Dino records genomen en bracht een single genaamd "leven" uit. Deze haalde net zoals Jop de top100. Zijn hoogtepunt was een optreden in het Holland Heineken House bij de Olympische Spelen in Sydney. Echter ook van deze "artiest" is na een tijd niets meer vernomen in de hitlijsten. Ook de passagiers Seki ("Vamos snel de bus uit" op de melodie van het nummer: "Vamos a la playa" van Righeira) en Aziz brachten een single uit. Daarnaast verschenen er diverse cd-compilaties, zoals De Feestbus met daarop nummers die door de passagiers min of meer geadopteerd werden en veelvuldig door de Bus schalden zoals Een bossie rooie rozen van Alex. Esmeralda sloeg een aanbod voor een naaktreportage in de Playboy af, maar verscheen wél met bikini aan in het blad Aktueel waarin zij ook geïnterviewd werd. Antonette ten slotte zou later een veelgevraagd styling en make up artiest worden[bron?].

Verloop en deelnemers[bewerken]

week periode locatie gebeurtenis
1 14 februari - 20 februari Heerenveen; Thialf 20 februari exit Esmee
2 20 februari - 27 februari Groningen; Eemshaven
3 27 februari - 5 maart Hilvarenbeek; Centrum 5 maart exit Bart
4 5 maart - 12 maart Arnhem; Burgers Zoo
5 12 maart - 14 maart Den Haag; Megastore
5 14 maart - 19 maart Arnhem; Burgers Zoo
6 19 maart - 21 maart Alkmaar; Boekelermeer 20 maart exit Willeke
6 21 maart - 26 maart Baarn 25 maart verwijdering Seki
7/8 26 maart - 5 april Enschede; Miracle Planet 3 april exit Aziz
8 5 april - 9 april Durbuy; Ardennen 6 april verwijdering Jop; entree Nanda en Bianca
9 10 april - 14 april Durbuy; Ardennen 10 april exit Nanda; entree Paul en Erik; 12 april exit Paul
9/10 14 april - 21 april Autotron, Rosmalen 14 april vrijwillige exit Büllent
10/11 21 april - 1 mei Kalkar, Duitsland 22 april entree Don en Mike; 24 april exit Don en Bianca
12 1 mei - 5 mei TT-circuit, Assen
12/13 6 mei - 15 mei Slagharen 8 mei exit Mike
14 15 mei - 19 mei Hollum, Ameland
14/15 19 mei - 28 mei Arcen, Limburg 22 mei exit Esmeralda; 28 mei exit Eric
15 29 mei - 4 juni Diverse korte stops naar Hilversum toe 4 juni Finale: Tessa en Iwan verliezen van Antonette
Deelnemer Geboortedatum Woonplaats Beroep Duur verblijf
Antonette Sterrenburg 21 september 1975 Woudrichem kapper 14 februari - 4 juni, winnaar fl 1.000.000
Iwan Scholtens 4 oktober 1971 Apeldoorn horecamanager 14 februari - 4 juni, finalist, 2e
Tessa van Leijenhorst 1979 Amersfoort schoonheidsspecialiste 14 februari - 4 juni, finalist, 3e
Eric van de Kamp 11 mei 1971 Sint-Oedenrode ondernemer in zijden decoraties 10 april - 28 mei, weggestemd
Esmeralda Guichelaar 16 juni 1977 Almere medewerkster videotheek 14 februari - 22 mei, weggestemd
Mike v.Wieringen 1975 Noordwijk tennisleraar 22 april - 8 mei, weggestemd
Bianca Boersma 1978 Zaandam ????? 6 april - 24 april, weggestemd
Don Vleesenbeek 1978 Bergen op Zoom student pedagogiek 22 april - 24 april, weggestemd
Bülent Aydin 1978 Zaandam politieagent 14 februari - 14 april, vrijwillig vertrokken
Paul Nicke 197? Egchel beveiligingsmedewerker 10 april - 12 april, weggestemd
Nanda Rosing 1962 Den Haag lerares 6 april - 10 april, weggestemd
Jop Nieuwenhuizen 3 januari 1977 Oostknollendam barman 14 februari - 6 april, verwijderd
Aziz Trizit 1971 Lelystad ????? 14 februari - 3 april, weggestemd
Mirsad "Šeki" Baliç 1967 Rotterdam havenarbeider 14 februari - 25 maart, verwijderd
Willeke van den Bogert 1959 Lage Mierde verzorgster 14 februari - 21 maart, weggestemd
Bart van Lieshout 1969 Amsterdam kok 14 februari - 5 maart, weggestemd
Esmee ????? 1970 Utrecht stewardess[6] 14 februari - 20 februari, weggestemd

Tweede seizoen[bewerken]

De eerste serie van de Bus werd nog in hetzelfde jaar 2000 opgevolgd door een tweede. Hiervoor ging SBS 6 een coproductie aan met de Vlaamse zender VT4. Behalve zes Nederlandse kandidaten deden er daarom ook zes Belgen mee aan het programma. De Nederlandse presentatie was dit keer in handen van Ton van Royen en de Vlaamse versie werd gedaan door Inge Moerenhout. Ad Rombouts was opnieuw de chauffeur. De passagiers kregen veel minder contact met de buitenwereld dan in het voorgaande seizoen. Bovendien bepaalden de passagiers niet meer wie de bus moest verlaten, maar de kijkers. Het tweede seizoen duurde van 4 september 2000 tot 1 januari 2001, gelijktijdig en concurrerend met de tweede versie van Big Brother. Volgens de volgers was dit echter een veel boeiender serie, omdat een aantal deelnemers bedrog en achterbakse streken in de strijd gooiden om de finale te bereiken. Koen werd berucht om zijn geheime boodschappen ("het hagelslagmysterie") en had seks met de naïeve Mariska. Nancy kreeg een waarschuwing nadat zij begon te vechten met Koen. De kijkcijfers waren echter onvoldoende om nog een derde serie te rechtvaardigen. De Vlaamse zender VT4 besloot zelfs halverwege de uitzending van de liveshow op maandag aldaar te schrappen. In de finale in een Hilversumse televisiestudio moest Sandra als eerste uitstappen. Zoe veroverde de derde plaats, en de eindstrijd ging tussen Hans en Koen. Hans won met 55% van de publieksstemmen. Op 2 september 2001 trouwden de Belgische Bart en de Nederlandse Zoe met elkaar in Varsenare.

Deelnemer Geboortedatum Woonplaats Beroep Duur verblijf
Hans Kreeft 19?? Den Burg (NL) ????? 4 september - 1 januari, winnaar fl 600.000
Koen Steegmans[7] 19?? ?????(B) basisschoolleraar 4 september - 1 januari, finalist, 2e
Zoe Baker 1976 ????? (NL) ????? 4 september - 1 januari, finalist, 3e
Sandra Theys 19?? Hasselt (B) ????? 4 september - 1 januari, finalist, 4e
Bart Cobus 1974 ????? (B) ????? 4 september - 26 december, weggestemd
Mariska Dijk 13 maart 1973 Lemelerveld (NL) zangeres 4 september - 11 december, weggestemd
Nancy Zago 1973 Maasmechelen (B) naaktmodel 16 oktober - 27 november, weggestemd
Aminata 19?? Antwerpen (B) ????? 4 september - 13 november, weggestemd
Richard da Costa 1975 Amstelveen (NL) entertainer 4 september - 30 oktober, weggestemd
Audrey K 1974 ????? ????? 21 september - 16 oktober, weggestemd
Ruth 19?? ????? ????? 4 september - 3 oktober, weggestemd
Paulus Hielegems 1977 Bornem ????? 4 september - 3 oktober, vrijwillig vertrokken
Katty 19?? ????? ????? 4 september - 18 september, weggestemd
Diana 19?? ????? ????? 4 september - 11 september, vrijwillig vertrokken

Bronnen[bewerken]

  1. http://www.mediamagazine.nl/medianieuws1/archief/305-media-kort-december-1999
  2. (nl) Passagiers `De Bus' te scabreus voor SBS. nrc.nl. Geraadpleegd op 2017-03-16
  3. (nl) De Bus vertrekt uit Den Haag na rellen. Trouw. Geraadpleegd op 2017-03-16
  4. bramrecourt, Fruit en Zuivel Seki uit de bus., 2013-01-29.
  5. bramrecourt, Fruit en Zuivel Jop, 2013-01-29.
  6. Het Parool, 14 februari 2000
  7. IMDB