De Chinese nachtegaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Chinese nachtegaal
Illustratie door Vilhelm Pedersen
Auteur Hans Christian Andersen
Originele titel Nattergalen
Origineel gebundeld in Nye Eventyr
Uitgiftedatum 1843
Land Denemarken
Taal Deens
Genre sprookje
Gebundeld in De Sprookjes van Andersen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
De nachtegaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Chinese nachtegaal is een sprookje van Hans Christian Andersen over een keizer die hoort van een vogeltje in zijn rijk dat erg mooi kan zingen. Hij laat het vogeltje voor hem zoeken en vanaf dat moment komt de nachtegaal elke avond voor de keizer zingen. Op een dag krijgt de keizer een gouden, mechanische nachtegaal en luistert dan alleen nog maar naar deze mooie nepvogel. Als dit kostbare vogeltje op een dag kapotgaat, wordt de keizer ziek en dreigt te sterven. Totdat de echte nachtegaal voor hem komt zingen en de keizer weer beter wordt.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Le Chant du Rossignol, een ballet van Léonide Massine, 1920 en in een nieuwe choreografie van George Balanchine in 1925 met muziek gecomponeerd door Igor Stravinsky, is gebaseerd op het sprookje. Er zijn ook theaterstukken, een film en een musical op het sprookje gebaseerd. In een Amerikaanse televisieversie uit 1983 werd de keizer gespeeld door Mick Jagger.

De Efteling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Chinese Nachtegaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In attractiepark de Efteling is het sprookje uitgebeeld in het Sprookjesbos. Al vanaf de beginjaren is het vogeltje te zien in het park, maar in 1979 werd de vogel vervangen door Draak Lichtgeraakt. In 1999 keert de nachtegaal terug, maar nu met een heel paleis waarin de kamer van de keizer zich bevindt en bezoekers van de Efteling een hele show kunnen bekijken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]