De Clercqstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Clercqstraat
De Clercqstraat, ter hoogte van de tramhalte Bilderdijkstraat
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel West
Wijk Kinkerbuurt, Da Costabuurt
Begin Singelgracht (Nassaukade)
Eind Kostverlorenvaart
Postcode 1053, 1054
Algemene informatie
Genoemd naar Willem de Clercq
Naam sinds 1895
Openbaar vervoer tram (lijnen 3, 13 en 19)
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Clercqstraat is een straat die de Kinkerbuurt en de Da Costabuurt doorkruist in Amsterdam-West, tussen de Singelgracht (Nassaukade) en de Kostverlorenvaart. De straat is vernoemd naar de letterkundige Willem de Clercq (1795-1844).

Op de plaats van de De Clercqstraat lag voorheen de Lange Bleekerssloot. Deze was vernoemd naar de nabijgelegen textielblekerijen waar de achtergelegen huidige Korte Blekersstraat (voor 1911 Korte Blekerspad) nog naar verwijst. De Lange Bleekerssloot werd in 1895 gedempt, waarna de straat hier werd aangelegd. In het verlengde van de De Clercqstraat werd, ook in 1895, de Rozengracht gedempt, terwijl in de richting van de Dam een nieuwe "doorbraak" werd gerealiseerd, de Raadhuisstraat. Hiermee was een rechtstreekse verbinding tussen de Dam en de nieuwe wijken ten westen van de Singelgracht aangelegd.

Over de Kostverlorenvaart lag de Tolbrug, die in 1904 werd vervangen door de Wiegbrug, waarmee de verbinding werd gerealiseerd met de (toenmalige) buurtschap De Baarsjes. In het verlengde van de De Clercqstraat wordt de weg vervolgd met de Admiraal de Ruijterweg. De Wiegbrug werd in 1988 door nieuwbouw vervangen.

De De Clercqstraat ligt daardoor nu in een lange en (vrij) rechte doorlopende "radiale" route vanuit de binnenstad van Amsterdam naar Nieuw-West: Raadhuisstraat - Rozengracht - De Clercqstraat - Admiraal de Ruijterweg - Jan Evertsenstraat.

Trams[bewerken | brontekst bewerken]

In 1896 kwam de eerste tram over de nieuwe route te rijden, dit was de paardentramlijn Dam – Bilderdijkstraat, in 1900 verlengd naar de Eerste Constantijn Huygensstraat. In 1902 werd deze lijn geëlektrificeerd en op normaalspoor gebracht en werd het lijn 3. Twee jaar later kwam de tramlijn Amsterdam - Zandvoort van de ESM over de route Raadhuisstraat – Rozengracht – De Clercqstraat te rijden. Deze lijn was in smalspoor (1000 mm) uitgevoerd, terwijl de Amsterdamse tram op normaalspoor rijdt. Daarom was er van 1904 tot de opheffing van de Blauwe Tram naar Zandvoort in 1957 een drierailig traject tussen de Spuistraat en de Wiegbrug, in 1927 uitgebreid tot de Krommert.

Behalve tramlijn 3, verschenen ook andere tramlijnen op de De Clercqstraat: Lijn 13 kwam in 1921. Vanaf 1929 reed tram 3 niet meer door de straat, toen deze lijn werd verlegd naar het Frederik Hendrikplantsoen. Na de opheffing van de Blauwe Tram in 1957 reed alleen lijn 13 nog in de straat. Vanaf 1982 verschenen ook de lijnen 12 en 14 in de De Clercqstraat, toen de nieuwe trambaan naar het station Sloterdijk werd geopend. Op 22 juli 2018 verdwenen de lijnen 12 en 14 maar verscheen lijn 19, niet geheel onbekend omdat deze lijn hier ook al reed in 1931.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

In de straat liggen vier bruggen:

Zie de categorie De Clercqstraat, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.