De Droomfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Droomfabriek
Genre Amusement / Muziek
Speelduur 120 min
Presentatie Bart Peeters (S1-5)
Paskal Deboosere (S1-2)
Rani De Coninck (S3-6)
Sabine De Vos (S3-6)
Johan Terryn (S7)
Tine Van den Brande (S7)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Tom Huybrechts
Uitzendingen
Start 28 januari 1989
Einde 19 februari 1999
Afleveringen 74
Seizoenen 7
Netwerk of omroep BRTN
Zender TV1
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Droomfabriek was een populaire Vlaamse televisieshow die van 1989 tot 1999 op TV1 (tegenwoordig Eén) liep. Het programma werd elke vrijdagavond van 20 uur tot 22 uur uitgezonden.

De presentatie was aanvankelijk in handen van Bart Peeters en Paskal Deboosere. Later presenteerde Peeters de show samen met Rani De Coninck en Sabine De Vos. Het laatste seizoen werd gepresenteerd door Johan Terryn en Tine Van den Brande.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma was vergelijkbaar met buitenlandse formats zoals de Britse show "Jim'll Fix It" (1975-1994). Kijkers zonden brieven in waarin ze hun droom of hartewens omschreven. Hieruit werden enkele gelukkigen geselecteerd die eerst in de studio werden ontvangen voor een gesprek. Daarna toonde men een beeldreportage hoe men diens droom in vervulling had laten gaan. Na afloop kreeg elke gast dan een pluche knuffelbeertje, bijgenaamd "Het Droomfabriekbeertje". Elke aflevering werden er meerdere wensen tegelijk behandeld. Over de zeven seizoenen heen werden er in totaal 216 dromen gerealiseerd.

"De Droomfabriek" was opvallend omdat het programma anderhalf uur in beslag nam en bovendien ook volledig live ging. Het was een gigantisch succes en trok wekelijks meer dan een miljoen kijkers. De show werd van 1992 tot en met 1994 door Peeters, De Coninck en De Vos gepresenteerd, maar in 1995 stapte Peeters een poosje over naar VTM. Daarom was er tijdens 1995-1996 geen nieuw seizoen. Eind 1996 volgde er toch nog een seizoen, ditmaal enkel door De Coninck en De Vos gepresenteerd. Zij stapten later beiden over naar VT4.

Eind jaren negentig namen Johan Terryn en Tine Van den Brande de presentatie over. Het programma werd in een nieuw kleedje gestopt en omgedoopt tot De Nieuwe Droomfabriek.[1] Qua kijkcijfers kon men de hoogdagen niet meer evenaren, en na dat zevende seizoen stopte het programma definitief.

Behalve gewone mensen werden ook weleens Bekende Vlamingen uitgenodigd, wier dromen dan vervuld werden. Geregeld liet men aan het einde van elke show een groep Bekende Vlamingen een nummer coveren, verkleed als een bekende muzikale artiest.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Manu Adriaens, "Blijven kijken! 50 jaar televisie in Vlaanderen", 140 pp. (Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2003)
  • Het Archief (VRT)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]