De Eendracht (strokartonfabriek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Eendracht is de naam van een grote strokartonfabriek in de Groninger stad Appingedam.

Geschiedenis[bewerken]

Gebouwd in het begin van de 20e eeuw was deze fabriek een van de pijlers van de Groninger en Nederlandse landbouwindustrie. Zij maakte grondstoffen voor de verpakkingsindustrie en maakte vanaf 2002 deel uit van de Heinzel Groep. De twee productielijnen hadden een capaciteit van 250.000 ton per jaar. In het jaar 2005 werd 136.000 ton omgezet.

Problemen[bewerken]

Problemen ontstonden toen een nieuwe productielijn (KM11) trager in productie kwam dan gepland. Het duurde meer dan een jaar om alle kinderziekten uit de apparatuur te halen. Hierdoor, en doordat de kartonkwaliteit gedurende deze periode nogal te wensen overliet, haakten veel afnemers af. Kort voordat de stekker er definitief werd uitgetrokken functioneerde de machine naar wens, maar deze moest iedere maand minstens een week werkeloos staan omdat de karton-voorraad te groot werd door afzetproblemen.

Faillissement[bewerken]

Op 30 juni 2006 viel definitief het doek toen het faillissement werd uitgesproken. Hierdoor verloren 270 mensen hun baan.

Enige tijd was het Duitse concern Klingele in de markt voor overname van de fabriek, maar die haakte uiteindelijk af, evenals andere geïnteresseerden. Op 13 april 2007 werd bekendgemaakt dat nagenoeg de complete inventaris, met uitzondering van de warmte-krachtcentrale, voor 20 miljoen euro was verkocht aan een Zwitsers bedrijf. Het was hun bedoeling het complete machinepark te verhuizen naar een niet nader genoemd land in Azië. In maart 2008 werd bekendgemaakt dat de Turkse koper was afgehaakt omdat men de milieuvergunningen niet rond kon krijgen. Het Turkse bedrijf had een aanzienlijk deel van het verkoopbedrag reeds betaald, dit bedrag kreeg men niet terug.

Zolang er nog geen koper was gevonden, werden de machines draaiende gehouden door onderhoudspersoneel. De curator van De Eendracht ging op zoek naar een andere koper.

Verkoop[bewerken]

In juli 2008 werd bekendgemaakt dat de gemeente Appingedam voor 1,5 miljoen euro het 22 hectare grote terrein met opstallen had gekocht. Het plan is het terrein geschikt te maken voor woningbouw en deels in te richten als park. Bovendien laat de gemeente een boek tot stand komen over honderd jaar Eendracht.

Om de aankoop te kunnen financieren is Appingedam in zee gegaan met een energiemakelaar. Deze mag twaalf jaar lang de turbines van de fabriek gebruiken. Ook komen er 25 koopwoningen op het terrein. Behalve de warmte-krachtcentrale gaan de hallen direct tegen de vlakte. De grond zal vervolgens worden gesaneerd. Dit zal zo'n vijf miljoen euro gaan kosten, betaald door provincie Groningen en de rijksoverheid.

Een veiling van de inventaris op 14 oktober 2008 bracht 5,3 miljoen euro op. Potentiële kopers kwamen uit allerlei landen waaronder Egypte, Turkije en Zwitserland. Tijdens de veiling werd onder meer de supermoderne kartonmachine KM11 geveild. Deze kostte bij de aanschaf 125 miljoen euro. De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeisers.

Ontmanteling[bewerken]

September 2009 werd een begin gemaakt met het uit elkaar halen van de beide kartonmachines, de KM9 en de hypermoderne KM11. In totaal wordt daar door zo'n zestig personen aan gewerkt, afkomstig uit heel Europa, omdat de demontage nogal specialistisch werk is. Na demontage worden de machines naar Egypte vervoerd. Daarna zullen de lege gebouwen worden gesloopt.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • W. Friedrich: De laatste strohalm, Opkomst en ondergang van De Eendracht in Appingedam. Uitg. Noordboek, Leeuwarden, 2009. ISBN 9789033008542