De Eerste de Beste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TROS tv opnamen De eerste de beste in Dronten, sept. 1980.
TROS tv opnamen De eerste de beste in Dronten, sept. 1980 - 01.jpg
TROS tv opnamen De eerste de beste in Dronten, sept. 1980 - 08.jpg

De Eerste de Beste was een televisieprogramma van de omroepvereniging TROS. Het werd uitgezonden in het midden van de jaren 80 en bracht recordpogingen in beeld. Het werd eerst gepresenteerd door Martin Rudelsheim en later door het duo Tom Blom en Walter Tiemessen. Vanaf 1989 was Joost Cohensius de presentator. Als starter fungeerde Marten Barel, ook bekend van het programma Te land, ter zee en in de lucht. Dankzij dit programma kreeg het Guinness Book of Records grote bekendheid in Nederland.

Domino-uitzending[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 december 1986 en 2 januari 1988 was er een domino-uitzending van De Eerste de Beste, wat later vanaf 1998 bij SBS6 bekend zou worden als Domino Day. Toen stelden dertig studenten van de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente 1.500.000 dominostenen op in diverse vormen. Van al deze stenen vielen er 1.382.101 om door één duwtje en kwam daarmee in het Guinness Book of Records.

Dodelijk ongeluk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 mei 1987 gebeurde er een ongeluk bij een recordpoging van De Eerste de Beste. Stuntman Alain Vincx zou op Zandvoort tijdens de "World Record Day" door een aantal bussen heenrijden met een Chevrolet Camaro. Deze stunt had hij het jaar ervoor ook geprobeerd, maar mislukte toen, doordat hij bleef steken in de derde van vier opgestelde bussen. Hij raakte toen slechts gewond. Deze keer stond bus 2 echter iets lager dan de eerste bus, waardoor de Camaro tegen het dak van bus 2 aankwam bij het naar buiten gaan van de eerste bus. Doordat Alain een vierpuntsriem droeg, kon hij niet onder zijn dashboard kruipen, waardoor Alain tijdens de stunt onthoofd werd.[1]

Tunes[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere (gedeeltes van) de volgende nummers werden als tune gebruikt:

  • Baila (Ivan),
  • In Dulce Decorum (The Damned) bij de domino-uitzending en vanaf 1989 toen Joost Cohensius het presenteerde.