De Erfgenaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De erfgenaam
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel Sycamore Row
Auteur(s) John Grisham
Vertaler Jolanda te Lindert
Land Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Legal thriller
Uitgever A.W. Bruna Uitgevers
Oorspronkelijke uitgever Doubleday
Oorspronkelijk uitgegeven 22 oktober 2013
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Erfgenaam (Engelse titel: Sycamore Row) is een in 2013 verschenen legal thriller van de Amerikaanse schrijver John Grisham. Het verhaal is in zekere zin een vervolg op De jury met dezelfde hoofdpersoon: de advocaat Jake Brigance. De setting is opnieuw het fictieve stadje Clanton, waarbij ook andere personages uit Grishams romans voorkomen, zoals Rufus Buckley, rechter Attlee, Rex Vonner en Lucien Wilbanks.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Drie jaar na Brigance's overwinning in de Hailey-zaak, hangt de oude aan terminale longkanker lijdende Seth Hubbard zichzelf aan een plataan op. Vlak daarvoor heeft hij een holografisch testament opgesteld, waarin hij zijn kinderen onterft. 90% van de nalatenschap gaat naar zijn zwarte huishoudster, Lettie Lang. Verder gaat 5% naar de kerk en 5% naar zijn verdwenen broer Ancil. Jake Brigance wordt aangesteld als advocaat van de nalatenschap. Brigance kan dit goed gebruiken: door het afbranden van zijn huis zit hij financieel aan de grond.

Seth Hubbard blijkt de afgelopen 10 jaar na een persoonlijk faillissement verbazend succesvol in de houthandel te zijn geweest, waarmee hij een netto vermogen van 21 miljoen dollar bij elkaar had verdiend. Het nieuwe testament slaat dan ook in als een bom bij de onterfde kinderen Herschel en Ramona, die meteen het testament aanvechten. Ze vallen het testament aan op grond dat hun vader door de zware medicijnen handelingsonbekwaam was en dat Lettie hem zodanig had beïnvloed dat ze in zijn testament werd opgenomen. Hun bekwame advocaat presenteert twee getuigen die Letties geloofwaardigheid danig onderuit halen waarmee wordt gesuggereerd dat ze Seth inderdaad had beïnvloed.

Broer Ancil wordt uiteindelijk toch in Alaska gevonden en uit zijn verklaring blijkt Seth Hubbards ware drijfveer. Letties biologische familie was in 1930 met grof geweld door Seth Hubbards vader Cleon Hubbard van hun land gejaagd, waarbij Letties opa was gelyncht door hem op te hangen. Seth had Lettie opzettelijk opgespoord en in dienst genomen. Zelfs de plataan waar hij zich aan verhing was symbolisch gekozen: het was de boom waaraan Letties grootvader was ophangen. Seth wilde derhalve dit onrecht enigszins goedmaken en het was duidelijk dat hij niet beïnvloed was en precies wist wat hij deed. Na dit bewijs stemt de jury volledig in het voordeel van het testament. Herschel en Ramona zijn gebroken: niet alleen zijn ze het geld kwijtgeraakt maar ook is de familienaam door Cleon Hubbards racistische misdaad bezoedeld.

Rechter Reuben Attlee beseft echter dat het beroep zich nog jaren voort kan slepen en weet uiteindelijk een oplossing te presenteren waarin zowel Lettie Lang en haar familie, Ancil Hubbard als de kinderen Hubbard zich in kunnen vinden. Het boek eindigt met Ancil die voor het eerst sinds jaren terugkeert in Clanton en kennismaakt met Jake Brigance, Lettie en haar familie, en zijn neef Herschel.