De Gedaanteverwisseling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gedaanteverwisseling
Metamorphosis.jpg
Oorspronkelijke titel Die Verwandlung
Auteur(s) Franz Kafka
Vertaler Willem van Toorn
Land Oostenrijk-Hongarije
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Duits
Uitgever Athenaeum-Polak & Van Gennep
Uitgegeven 2010
Oorspronkelijk uitgegeven 1912
Pagina's 88
ISBN-code 978-90-253-6793-0
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De gedaanteverwisseling (oorspronkelijke Duitse titel Die Verwandlung) is een werk van de Tsjechische Duitstalige schrijver Franz Kafka uit 1915. Het is een van de bekendste werken van Kafka.

Samenvatting[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het verhaal staat Gregor Samsa, een verkoper met een vlekkeloze staat van dienst, centraal. Op een dag wordt hij wakker en komt erachter dat hij tijdens de nacht veranderd is in een mansgroot insect. Terwijl zijn familie moeite heeft de gedaanteverwisseling te accepteren, begint hij zichzelf af te vragen waaraan hij dit te danken heeft. Hij vermoedt dat hij ergens schuldig aan is, maar waaraan? Is het zijn moeizame relatie met zijn vader of is hij toch niet de perfecte werknemer? Uiteindelijk besluit de familie om van hem af te komen. Omdat ze niet weten dat hij ze kan begrijpen, komt hij er ook achter en hij besluit zijn familie te verlossen van zijn aanwezigheid, en hij sterft.

Andere versies[bewerken]

In 2014 publiceerde Murakami het verhaal "Samsa verliefd". Hierin wordt op een dag een kever wakker en ontdekt dat hij is veranderd in Gregor Samsa. Het verhaal is opgenomen in de bundel "Mannen zonder vrouw".