De generatieshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Generatieshow)
De generatieshow
Genre Muziek, spelshow
Speelduur per afl. 70-73 minuten
Bedenker VRT
Presentatie Bart Peeters
Vaste gasten Leah Thys
Martine Prenen
Geena Lisa
Stan Van Samang
Niels Destadsbader
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf De TV-Makers
Uitzendingen
Start 15 januari 2010
Einde 19 maart 2010
Afleveringen 10
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VRT
Zender één
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De generatieshow was een Vlaamse spelshow, geproduceerd door één en productiebedrijf De TV-Makers. De presentatie was in handen van Bart Peeters. De show ging van start op 15 januari 2010 en handelde over de cultuur van de jaren 60 tot en met de jaren 2000. Er werd slechts één seizoen gemaakt, bestaande uit tien afleveringen.

Berichtgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Na succesformules als Steracteur Sterartiest en De Notenclub wilde de VRT een nieuw familieprogramma voor de vrijdagavond. In november 2009 werd reeds aangekondigd dat Bart Peeters het nieuwe entertainmentprogramma De generatieshow zou gaan presenteren. Tevens werd op dat moment de startdatum van het programma aangekondigd, namelijk 15 januari 2010.[1] Hoewel het programma een eigen format is van de VRT, vertoont het enige overeenkomsten met Anima Mia (1977, Rai Due), Ik hou van Holland (2008, RTL Nederland) en De Leukste Jaren (2010, KRO). Het laatste programma ging een dag later van start.[2]

Eind december werd bekendgemaakt dat Leah Thys, Goedele Liekens, Geena Lisa, Stan Van Samang en Niels Destadsbader als teamcaptain zouden gaan fungeren.[3] Enkele dagen na de bekendmaking zag Liekens echter af van haar deelname aan het programma. Haar plaats werd ingenomen door Martine Prenen.[4]

Het programma[bewerken | brontekst bewerken]

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

De generatieshow draait om vijf generaties van Bekende Vlamingen. Zij nemen het tegen elkaar op door vragen te beantwoorden over de cultuur van de afgelopen vijftig jaar. De generaties worden vertegenwoordigd door vijf teams bestaande uit een vaste teamcaptain en een wekelijks wisselende gast. De vijf captains zijn Leah Thys (jaren 60), Martine Prenen (jaren 70), Geena Lisa (jaren 80), Stan Van Samang (jaren 90) en Niels Destadsbader (jaren 2000). Zowel de teamcaptain als de gast waren jong in de jaren 60, 70, 80, 90 of 2000 - hierbij wordt uitgegaan van de jaren dat zij tiener of vroege twintiger waren.

De show wordt niet rechtstreeks uitgezonden. Er is in het programma sprake van een timetunnel - een aspect dat doet denken aan de Mini-Playbackshow en Sterren-Playbackshow - dat omkleedmomenten inluidt. Hierbij worden de opnames tijdelijk stilgelegd zodat er tijd is voor de deelnemers om zich om te kleden. Daarna worden de opnames hervat; later worden de twee stukken aan elkaar gemonteerd. De show wordt wel met publiek opgenomen.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De show telt vijf vragenrondes: één over elk decennium, waar alle teams twee meerkeuzevragen over dienen te beantwoorden. Ten slotte krijgt de betreffende generatie een doe-vraag. Hiervoor wordt willekeurig een keuze gemaakt uit de volgende opdrachten:

  • Wie ben ik?: Een van de twee deelnemers moet de timetunnel in lopen en komt er na enige tijd weer uit, nu geblinddoekt en verkleed als een icoon uit de betreffende periode. Door vragen te stellen die enkel met ja of nee beantwoord kunnen worden, moet die persoon erachter komen wie hij of zij moet voorstellen.
  • Er zijn twee varianten op het bovenstaande, namelijk één waarbij de geblinddoekte persoon voor een groot scherm gezet wordt waarop een gebeurtenis wordt afgespeeld (Waar ben ik?) en één waarbij geraden moet worden welke bekende persoon naast de kandidaat staat (Naast wie sta ik?). De timetunnel wordt hier niet gebruikt.
  • Een vierde opdracht (Wat dans ik?) betreft een muziekopdracht: de kandidaat krijgt een koptelefoon en hoort als enige drie nummers. Door een bijbehorend dansje te doen moet de andere kandidaat raden om welke nummers het gaat.

Voor elke vraag of opdracht waar een correct antwoordt op gegeven wordt, krijgt het team vijf punten.

In de finaleronde, ook wel de Frikandellenkoek-ronde genoemd, krijgen de kandidaten vijf fragmenten te zien van videoclips uit de verschillende generaties. De songtekst wordt gedurende het fragment ondertiteld, behalve één stuk: dat wordt vervangen door het woord frikandellenkoek. De teams moeten zo snel mogelijk afdrukken en zeggen of zingen wat de originele tekst is. Afhankelijk van het geven van een goed of fout antwoord, worden er vijf punten bijgeteld of afgetrokken. Het team dat na deze ronde de meeste punten heeft, is de winnaar van de aflevering.

Tussen de vijf vragenrondes door zijn er diverse muzikale momenten. Een vast onderdeel is De Verkeerde Versie, waarbij presentator Bart Peeters samen met enkele kandidaten en teamcaptains op muziek de tekst van een ander lied brengen, meestal vertaald van het Nederlands naar het Engels. Doorgaans wordt één leadzanger aangeduid die deze tekst inzingt voorafgaand aan de opnames. Aan het einde van de show is er altijd een gastoptreden voorzien van een bekende artiest of groep, waaronder Raymond van het Groenewoud, Nicole & Hugo, Katrina & the Waves of The Championettes (Danni Heylen, Ann Tuts, An Swartenbroekx en Loes Van den Heuvel).

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande tabel is een overzicht van de kandidaten die in de afleveringen meespeelden onder leiding van een van de vijf teamcaptains. Per aflevering wordt het winnende team in het groen aangeduid.

Overzicht afleveringen De generatieshow
Nr. Jaren 60
Leah Thys
Jaren 70
Martine Prenen
Jaren 80
Geena Lisa
Jaren 90
Stan Van Samang
Jaren 2000
Niels Destadsbader
Kijkcijfers[5]
1 Kurt Van Eeghem Luc De Vos Tom Waes Sandrine Eline De Munck 971.600[6]
2 Zaki Luk Alloo Peter Van de Veire Dave Peters Anthony Arandia 1.012.922[7]
3 Luc Appermont Marcel Vanthilt Sabine De Vos Evi Hanssen Dean Delannoit 988.000[8]
4 Nicole & Hugo Peter Van Den Begin Axl Peleman Saartje Vandendriessche Jelle van Dael 920.769[9]
5 Jacques Vermeire Stany Crets Bieke Ilegems Elke Vanelderen Cilou Annys 1.047.875[10]
6 Jaak Pijpen Kamagurka Sabine Hagedoren Regi Penxten Véronique Leysen 1.022.506[11]
7 Carry Goossens Chris Van den Durpel Sergio Siska Schoeters Moora Vander Veken 1.025.366[12]
8 Koen Crucke Wendy Van Wanten Koen Wauters Sofie Van Moll Annelien Coorevits 1.107.902[13]
9 Guy De Pré Leo Van Der Elst Phaedra Hoste Ilse Van Hoecke Sam De Bruyn 882.655[14]
10 Zaki Luk Alloo Sergio Dave Peters Anthony Arandia 999.977[15]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Publiek versus critici[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de kijkcijfers gedurende het eerste seizoen steeds rond het miljoen bengelden en de show dus duidelijk geapprecieerd werd door het publiek, kreeg De generatieshow ook negatieve kritieken. Volgens enkele krantenrecensenten wordt de quiz als te chaotisch aangezien en zou het televisiescherm dienstdoen als buffer tussen de show en het publiek thuis. Presentator Bart Peeters krijgt wel alle lof: hij "is zichzelf en laat de show net niet ontsporen tot een complete chaos", aldus een recensie in de krant De Standaard.[16]

Geen tweede seizoen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 maart 2010 werd het ondernemingsplan van de VRT voorgesteld aan de raad van bestuur. Het besparingsplan, waarmee de openbare omroep ruim zestien miljoen euro extra moet bezuinigen, werd in februari reeds goedgekeurd.[17] Tegen 2011 moet er een totale besparing van 65 miljoen euro gerealiseerd zijn.[18] In 2010 moet er bijna drieënhalf miljoen worden bespaard op entertainment. Vanwege de financiële situatie van de omroep werd besloten om de hele vrijdagavondtraditie met muzikale entertainmentprogramma's volledig op te geven. Hierdoor verdwijnen ook Peter Live en De generatieshow van het scherm; Zo is er maar één en Steracteur Sterartiest werden eerder al afgevoerd.[19]

Merchandise[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het programma werd het De Generatieshow Quizboek samengesteld met vragen over de vijf generaties. Het boek werd uitgebracht op 28 februari 2010 door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Na afloop van de tien afleveringen werd een cd-box uitgebracht met vijf discs met elk circa twintig nummers.[20]

Internationale versies[bewerken | brontekst bewerken]

Volksrepubliek China: 年代秀 (SZTV hoofdkanaal van Shenzhen Media Group)

Vietnam: Ký ức vui vẻ (VTV3)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bart Peeters pakt binnenkort uit met De Generatieshow![dode link] - Zangtalent, 13 november 2009
  2. De generatieshow: de totale afgang[dode link] - Sixlog, 21 januari 2010
  3. De kapiteins van de Generatieshow zijn bekend[dode link] - Showbizzsite, 28 december 2009
  4. Goedele Liekens geeft de brui aan De Generatieshow - Het Belang van Limburg, 31 december 2009
  5. Sinds januari 2010 worden de kijkcijfers in twee delen vrijgegeven door het CIM. De eerste cijfers zijn die van de livekijkers, d.w.z. degenen die een bepaald programma bekijken wanneer het wordt uitgezonden. Na een week worden ook de kijkers die het later bekijken - via Ooit Gemist of eigen video-opnames - opgeteld bij de eerste cijfers en worden de nieuwe cijfers als officiële kijkcijfers gezien. De kijkcijfers opgenomen in dit overzicht zijn die van de tweede meting.
  6. Kijkcijfers Vlaanderen - 11 tot en met 17 januari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 26 januari 2010
  7. Kijkcijfers Vlaanderen - 18 tot en met 24 januari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 2 februari 2010
  8. Kijkcijfers Vlaanderen - 25 tot en met 31 januari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 12 februari 2010
  9. Kijkcijfers Vlaanderen - 1 tot en met 7 februari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 16 februari 2010
  10. Kijkcijfers Vlaanderen - 8 tot en met 14 februari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 24 februari 2010
  11. Kijkcijfers Vlaanderen - 15 tot en met 21 februari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 4 maart 2010
  12. Kijkcijfers Vlaanderen - 22 tot en met 28 februari 2010[dode link] - Radio Parkstad, 12 maart 2010
  13. Kijkcijfers Vlaanderen - 1 tot en met 7 maart 2010 [dode link] - Radio Parkstad, 17 maart 2010
  14. Kijkcijfers Vlaanderen - 8 tot en met 14 maart 2010[dode link] - Radio Parkstad, 24 maart 2010
  15. Kijkcijfers Vlaanderen - 15 tot 21 maart 2010 [dode link] - Radio Parkstad, 30 maart 2010
  16. De Generatieshow - De Standaard, 16 januari 2010
  17. Raad van bestuur keurt besparingsplan voor VRT goed - Het Nieuwsblad, 16 februari 2010
  18. VRT-vakbonden vrezen voor banenverlies - Het Nieuwsblad, 4 maart 2010
  19. Het besparingsplan: de cijfers - De Standaard, 17 maart 2010
  20. Het beste van de generatieshow verschijnt op CD[dode link] - The Top of Music, 20 maart 2010