Fintro Literatuurprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Gouden Uil Literatuurprijs)
Ga naar: navigatie, zoeken
Fintro Literatuurprijs
Uitgereikt door Boek.be
Fintro
Humo
Radio 1
De Standaard
Alternatieve titel(s) Gouden Uil (1995-2010)
Gouden Boekenuil (2012-2015)
Land Vlag van België België
Locatie Antwerpen (1995-2010)
Gent (2012-heden)
Eerst uitgereikt 1995
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Fintro Literatuurprijs is een Belgische prijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs werd van 1995 tot 2010 uitgereikt als de Gouden Uil en van 2012 tot 2015 als Gouden Boekenuil.

Vanaf 2016 draagt deze prijs de huidige naam.[1][2]

Toelichting[bewerken]

Men deelt zowel prijzen uit voor literatuur als voor kinder- en jeugdboeken. Twee autonome jury's, waarin telkens vijf deskundigen zetelen, nomineren elk jaar vijf boeken per categorie. De prijs de Gouden Boekenuil heeft een sterke uitstraling in het culturele en literaire milieu en heeft een grote impact op de naambekendheid van de auteur en de verspreiding van zijn of haar werk.

Tevens wordt de Prijs van de Lezersjury uitgereikt. Uit de genomineerde boeken voor de Gouden Boekenuil kan de lezer zijn of haar favoriete boek kiezen en dit door stemming via het internet of via de stemformulieren in Standaard Boekhandel, bibliotheken, Humo en Letters magazine kenbaar maken.

De laureaten in beide categorieën ontvangen een prijzengeld van € 25.000 en een trofee naar een ontwerp van Ever Meulen. De overige genomineerden gaan niet met lege handen naar huis. Elke genomineerde ontvangt een prijs van € 1500. De Gouden Boekenuil is een initiatief van Standaard Boekhandel, Humo, Canvas en Radio 1. Vanaf januari 2006 fungeert Antwerpen op uitnodiging van burgemeester Patrick Janssens als gaststad voor de Gouden Boekenuil. In een rechtstreeks uitgezonden Canvasprogramma maakt men de laureaten bekend.

Samen met de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs vormt de Gouden Boekenuil een "uitgelezen" trio vanwege het hoge prijzengeld.

Bij de rechtstreeks uitgezonden bekendmaking van de laureaten zorgden de schrijvers zelf voor sterke momenten. Marjolijn Hof schetste hoe haar boek Een kleine kans ontstond tijdens het bekijken van een tv-programma rond een bergbeklimmer. De lofzang door bekende personen voor de genomineerden beperkte men tot soundbites. Grünberg bekende dat hij € 5000 van zijn prijzengeld schonk aan de vertalingsplannen van Guantanamo and the abuse of presidential power, van de mensenrechtenadvocaat Joseph Margulies.

In 2011 werd er geen prijs uitgereikt om Boek.be de nodige tijd te geven een visie te ontwikkelen over de wijze waarop en de middelen waarmee zij de prijs vanaf 2012 zou kunnen organiseren.

De prijs ging in 2012 verder als de Gouden Boekenuil. Gaststad is nu Gent, in plaats van Antwerpen, en de Standaard Boekhandel is geen ondersteunende partner meer.[3]

Laureaten[bewerken]

Jeroen Brouwers
(winnaar in 1995, 2001 & 2008)
Gerrit Komrij (winnaar in 1999)
Arnon Grunberg
(winnaar in 2002 & 2007)
Stefan Hertmans (winnaar in 2014)

Trivia[bewerken]

  • Naar analogie van deze prijs werd in 2007 de Gouden Duim in het leven geroepen. Het is de eerste Nederlandstalige sms-(literatuur)prijs.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. (nl) 5 Vlamingen op longlist Fintro Literatuurprijs, Deredactie.be
  2. (nl) Informatie en diensten, Fintro.be
  3. Vernieuwde Gouden Boekenuil vliegt in 2012 weer uit dankzij Fintro, boek.be, in het Internet Archive.