De Griezels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Griezels
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel The Twits
Auteur(s) Roald Dahl
Kaftontwerper Quentin Blake
Genre Jeugdliteratuur, Fantasy
Uitgever Jonathan Cape, Nederlandse vertaling van Fontein
Uitgegeven 1980
Medium Boek
Pagina's 95
ISBN-code 9789054449799
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Griezels is een boek van Roald Dahl over een griezelig en gemeen bejaard echtpaar met de achternaam Griezel. De illustraties zijn van de hand van Quentin Blake. Roald Dahl schreef het boek in 1979, waarna het in 1980 verscheen.

Verhaal: De Griezels geschreven door Roald Dahl


Meneer en mevrouw Griezel zijn een gemeen, stinkend en lelijk oud echtpaar dat elkaar voortdurend op allerlei manieren het leven zuur maakt.

Mevrouw Griezel laat haar man graag weten dat ze hem in de gaten houdt. Op een dag stopt ze daarom haar glazen oog in de drinkbeker van meneer Griezel. Hij schrikt zich kapot.

Als wraak stopt meneer Griezel een kikker in het bed van zijn echtgenote. Als mevrouw Griezel het beest over haar huid voelt kruipen, gilt ze het uit. Hierna valt mevrouw Griezel flauw.

Als wraak vermengt mevrouw Griezel de spaghetti met levende wormen uit de tuin en serveert deze als "kronkelspaghetti" aan haar echtgenoot. Meneer Griezel eet zijn bord helemaal leeg en zegt dat hij deze spaghetti niet lekker vindt. Dan vertelt mevrouw Griezel haar man wat hij heeft gegeten en ze rolt over de grond van het lachen.

Meneer Griezels wraak is zoet; hij plakt iedere nacht een klein schijfje hout onder de wandelstok van zijn vrouw. Zij denkt dat ze aan het krimpen is. Helemaal overstuur zegt mevrouw Griezel dat meneer Griezel alles mag doen dat haar helpt stoppen met krimpen. Meneer Griezel zegt dat de enige manier is mevrouw Griezel uit te rekken. Dit doet hij door mevrouw Griezel met haar voeten vast aan de grond te houden en haar armen aan een heel grote tros ballonnen. Dan zal ze uitrekken. Hij krijgt een nog beter idee: hij snijdt gewoon de touwen door, waarna mevrouw Griezel als een speer de lucht in schiet. Maar mevrouw Griezel is ook niet dom; ze bijt een deel van de touwen door zodat ze weer begint te dalen. Ze valt weer recht in hun achtertuin.

Tegelijkertijd pest en mishandelt het echtpaar dieren. Ze vangen vogels door lijm op de takken te smeren waarna ze verwerkt worden tot vogelpastei, die ze elke week eten. Hun apen laten ze verplicht op de kop staan.

Op een dag verschijnt de "rolmopsvogel". Deze vogel bedenkt met de dieren een list om voorgoed van het verschrikkelijke echtpaar af te komen. Ze plakken met lijm het hele interieur van de woonkamer van de Griezels tegen het plafond en draaien ook de schilderijen om en zetten ze met lijm vast. Ze verven de vloer wit zodat die op het plafond lijkt. Als de Griezels even later thuiskomen, denken ze dat ze op hun hoofd moeten gaan staan om alles weer in orde te krijgen. Vervolgens kunnen ze niet meer loskomen. Het gevolg is dat ze in elkaar worden geperst. Als de postbode een paar dagen later langskomt, ziet hij alleen nog een hoopje kleren liggen. Dit is de wraak waar de dieren van droomden.

Belangrijke personages[bewerken]

Meneer Griezel[bewerken]

Meneer Griezel is een verschrikkelijk persoon met een baard die vrijwel zijn gehele gezicht bedekt. Alleen zijn ogen en neus zijn zichtbaar. Hij is ongeveer 60 jaar oud en wast zichzelf nooit. Zijn baard bevat veel etensresten. Meneer Griezel vindt dit handig, omdat hij enkel met zijn tong rond zijn mond hoeft te gaan om eten te vinden als hij honger heeft.

Mevrouw Griezel[bewerken]

Mevrouw Griezel is de echtgenote van meneer Griezel. Ze was vroeger erg knap, maar door al haar slechte gedachten is ze in de loop van de tijd steeds lelijker geworden. Ze heeft een glazen oog.

Rolmopsvogel[bewerken]

De vogel heeft gekleurde veren en is afkomstig uit Afrika en kan zowel Afrikaans als Engels (in de vertaling Nederlands) spreken. De Rolmopsvogel waarschuwt de andere vogels om niet op de Grote Dode Boom te gaan zitten omdat die met lijm is ingesmeerd. Dit doet hij door een lied te zingen.