De Haagse Markt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Haagse Markt of Haagse Mart is de grootste markt van Nederland, gelegen in Den Haag op de scheidslijn van de wijk Transvaal en de Schilderswijk. Volgens de gemeente is het een van de grootste markten van Europa. Het marktgebied ligt aan de Herman Costerstraat, tussen het Hobbemaplein en de Hoefkade. De markt is vier dagen per week geopend: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

De markt bestaat uit circa 500 standplaatsen. De koopwaar weerspiegelt de multiculturele bevolking van de stad. Op een normale marktdag kwamen er in 2006 ongeveer 40.000 bezoekers.[1] Er is de laatste jaren echter een grote terugloop geconstateerd tot circa 20-30.000 bezoekers in 2011.[2]

Tot 16 mei 1938 was de Haagse Markt dichter bij het centrum, op de Prinsengracht. Daar werden in 1920 al exotische vruchten zoals bananen verkocht. In 1938 verplaatste men de markt naar de huidige locatie aan de Herman Costerstraat.

De markt staat bekend als de Haagse Mart (dus zonder k). Vroeger werd de markt ook wel De Maag genoemd.

Aanpassingen[bewerken]

De afgelopen jaren is er weinig onderhoud gepleegd aan de markt en dus staat er nu een flinke opknapbeurt gepland. De bestrating wordt vernieuwd, er komen bredere wandelpaden en nieuwe marktkramen met een opslagunit, die voor meer comfort zorgen voor de marktondernemers en de bezoekers. Ook wordt een nieuw marktkantoor gebouwd met op de begane grond ruimte voor horeca.

De vernieuwing van de Haagse Markt is geen eenvoudige klus. Er staan op dit moment ruim 500 kramen in allerlei maten en vormen: containers, verkoopwagens, kramen en soms zelfs hele winkeltjes. Al deze bebouwing moet eerst van het terrein worden gehaald om de bestrating te kunnen vernieuwen en nieuwe marktkramen te kunnen bouwen. Maar ondertussen willen de ondernemers natuurlijk wel gewoon kunnen doorverkopen en willen bezoekers hun vaste kramen niet missen. Daarom wordt de verbouwing in meerdere fasen uitgevoerd. Er wordt steeds een deel van de markt ‘opgepakt’ en verplaatst naar een tijdelijke marktlocatie in de Herman Costerstraat. Op het lege stuk marktterrein worden de werkzaamheden in een paar maanden tijd uitgevoerd zodat de ondernemers niet al te lang op de tijdelijke markt staan voordat ze terug kunnen naar hun nieuwe marktkraam. Als alle fasen afgerond zijn, is in december 2015 de vernieuwde Haagse Markt helemaal klaar. In de tussentijd blijft de markt dus gewoon geopend.

Externe link[bewerken]