De Havilland Canada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Havilland Canada
Logo
De DHC-8
Eigendom Longview Aviation Capital
Oprichting 1928
Sleutelfiguren Todd Young
Land Vlag van Canada Canada
Hoofdkantoor Toronto (Ontario)
Producten Militaire en civiele vliegtuigen
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Havilland Canada Ltd. (ook wel DHC) is een vliegtuigfabrikant met vestigingen in het Downsview-gebied van Toronto, Ontario, Canada. De oorspronkelijke thuisbasis van de Havilland Canada was de thuisbasis van het Canadian Air and Space Museum in wat nu Downsview Park is.

De vliegtuigfabrikant werd in 1928 opgericht door de Britse Havilland Aircraft Company om Moth-vliegtuigen te bouwen voor de opleiding van Canadese piloten, en vervolgens, na de Tweede Wereldoorlog, ontwierp en produceerde ze ontwerpen.

In de jaren tachtig privatiseerde de Canadese regering DHC en in 1986 verkocht het de vliegtuigfabrikant aan Boeing uit Seattle. DHC werd uiteindelijk in 1992 overgenomen door het in Montreal gevestigde Bombardier Aerospace. In 2006 kocht Viking Air uit Victoria, Brits-Columbia, de typecertificaten voor alle originele De Havilland-ontwerpen die niet meer in productie waren (DHC-1 tot DHC-7).

In november 2018 kondigde de houdstermaatschappij van Viking Air, Longview Aviation Capital, de overname aan van het Q400-programma, samen met de rechten op de naam en het handelsmerk van de Havilland. De deal, die op 3 juni 2019 werd gesloten na goedkeuring door de regelgevende instanties, bracht de volledige productlijn van de Havilland voor het eerst in decennia onder dezelfde vlag, onder een nieuwe holding genaamd De Havilland Aircraft of Canada Limited.

Vliegtuigtypen geproduceerd door De Havilland Canada[bewerken | brontekst bewerken]