De Hel (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Hel
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Hel (Friesland)
De Hel
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 30′ OL
Overig
Postcode 8724
Woonplaats (BAG) It Heidenskip
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

De Hel is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De Hel ligt in het oosten van het dorp It Heidenskip. De buurtschap bestaat uit enkele huizen aan de Heidenskipsterdyk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oudere namen voor de buurtschap zijn de Grote Hel en Rode Hel. Ooit was er ook een Kleine Hel in het gebied Het Heidenschap, maar het laatste huis werd in 1907 gesloopt. De buurtschap bestond aanvankelijk uit één boerderij en werd al rond 1700 aangegeven op een kaart. In de 19e eeuw is de buurtschap met één of twee huizen uitgebreid.

Over de oorsprong van de plaatsnaam zijn er vele theorieën. De naam kan duiden op de hoogte waarop de buurschap lag, van het oud Friese woord hil. De naam zou ook kunnen duiden op drassig land of verwijzen naar de plek waar turf werd gedroogd, wat hellen werd genoemd. Of juist een laagte, hel of helle een moerassige plaats.

De Hel heeft lang diverse winkels gekend, waaronder een kruidenierswinkel. De bewoners van de streek Het Heidenschap winkelden in De Hel. De Hel en Brandeburen zijn samengevloeid op het einde van de twintigste en begin eenentwintigste eeuw tot het dorp It Heidenskip.